You are currently viewing Ανδρεας Μαρκαντωνάτος: Η φωνή του παρελθόντος, εκδόσεις Gutenberg

Ανδρεας Μαρκαντωνάτος: Η φωνή του παρελθόντος, εκδόσεις Gutenberg

Με στόχο να αφουγκραστούμε καλύτερα τη φωνή του παρελθόντος για να προσδώσει ευχάριστη ποικιλία στην ερμηνεία και τη βίωση των αρχαίων κειμένων, ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας και συγγραφέας Ανδρέας Γ. Μαρκαντωνάτος αναλύει τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και κωμωδίες του Αριστοφάνη.

Στα 17 κείμενα του βιβλίου, τα οποία είδαν το πρώτο φως της δημοσιότητας στα αγγλικά και στα ελληνικά σε διεθνώς διακεκριμένες περιοδικές φιλολογικές εκδόσεις και έγκυρους συλλογικούς και συνεδριακούς τόμους, ο συγγραφέας αναλύει τον πρόλογο της Αντιγόνης και τις ιδιαιτερότητες της Ιφιγένειας της εν Ταύροις. Εξετάζει την ηρωολατρία στον Αίαντα. Μιλά για τα πρότυπα ηγεσίας και τη συνετή πολιτική δράση στην Ιφιγένεια την εν Αυλίδι. Επισημαίνει τις μυστηριακές απηχήσεις στην Αττική Τραγωδία και ερευνά τις σχέσεις της με την κρατούσα δημοκρατική ιδεολογία. Δίνει έμφαση στις δύο εξόχως αθηνοκεντρικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, Αχαρνής και Λυσιστράτη, περιγράφοντας την πολυκύμαντη σχέση του με τη γενέτειρά του, την Αθήνα. Αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα του Ηρακλή και της Λυσιστράτης, καθώς και σε χαρακτηριστικές σκηνές τους. Μιλά για τη γόνιμη ώσμωση ποίησης και ρητορικής. Τονίζει τoν ρόλο της τραγωδίας στη διαφώτιση και την παίδευση των πολιτών.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.