You are currently viewing Αντώνης Φωστιέρης, Θάνατος ο Δεύτερος, εκδ. Καστανιώτη

Αντώνης Φωστιέρης, Θάνατος ο Δεύτερος, εκδ. Καστανιώτη

Η συλλογή δανείζεται τον τίτλο της από την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη («Και ο θάνατος και ο Άδης εβλήθησαν εις την λίμνην του πυρός – ούτος ο θάνατος ο δεύτερος εστίν»), στη συγκεκριμένη όμως ποιητική της εκδοχή η έννοια του θανάτου χάνει τα πάγια χαρακτηριστικά της και γίνεται ο καταλύτης για να συνυπάρξουν παραπληρωματικά πολλαπλές αντιθέσεις: Η σκοτεινή μοίρα που κατά βάθος επιτείνει την υπέρτατη αξία της ζωής, το φαντασιακό εκτόπλασμα που περιβάλλει το Πραγματικό, η αεικίνητη ακινησία του χρόνου, η δύσπιστη βεβαιότητα για το Επέκεινα, η σιωπή που υπονομεύει και ταυτόχρονα εγκυμονεί τον λόγο.

Η ποίηση συνομιλεί εδώ με τη φιλοσοφία και τον στοχασμό, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα πολύσημων υπαινιγμών, πλούσια σε διακειμενικά κοιτάσματα και ευρηματικά σχήματα, συνδυάζοντας πάντα το πνευματικό στοιχείο με την αισθητική συγκίνηση, αφού, όπως έχει γράψει ο Μισέλ Βόλκοβιτς, «ο Αντώνης Φωστιέρης υπήρξε εξαρχής, σαν απόγονος των Προσωκρατικών, στοχαστής ακριβής στις διατυπώσεις του, που μετατρέπει με τρόπο μοναδικό τα αισθήματα σε σκέψεις, αλλά προπάντων τις σκέψεις σε αισθήματα. Ένας δεξιοτέχνης ποιητής, μεγάλος δημιουργός εικόνων, που ανιχνεύει τις πολλαπλές σημασίες της γλώσσας».

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.