You are currently viewing Γιώργης Μανουσάκης: Τα Ποιήματα 1967-2007 (Όλες οι δημοσιευμένες συλλογές) – τόμος πρώτος, Φιλολογική επιμέλεια Αγγελική Καραθανάση- Μανουσάκη,εκδόσεις Κίχλη

Γιώργης Μανουσάκης: Τα Ποιήματα 1967-2007 (Όλες οι δημοσιευμένες συλλογές) – τόμος πρώτος, Φιλολογική επιμέλεια Αγγελική Καραθανάση- Μανουσάκη,εκδόσεις Κίχλη

«Γεννήθηκα το 1933 στα Χανιά. Τον πόλεμο του 1940-1941 και το μεγαλύτερο μέρος της Κατοχής το πέρασα στο Βαρύπετρο, το χωριό του πατέρα μου, όπου μετοικήσαμε οικογενειακώς. Όταν, τον Μάρτιο του 1945, γυρίσαμε στα Χανιά, βρέθηκα σ’ ένα περιβάλλον σχεδόν ξένο για μένα.

»Όταν ήμουν δεκαπέντε χρονών πέθανε ξαφνικά μπροστά στα μάτια μου ο πατέρας μου. Το γεγονός με συντάραξε. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος αυστηρού πένθους, σύμφωνα με τα κρητικά έθιμα, με απομόνωση της οικογένειάς μου από την κοινωνική ζωή.

»Μετά το τέλος των γυμνασιακών σπουδών μου στα Χανιά, φοίτησα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα. Υπηρέτησα στο στρατό και μετά εργάστηκα ως καθηγητής φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα Χανιά ίσαμε το 1986, οπότε παραιτήθηκα με το βαθμό του γυμνασιάρχη.

»Από το 1961 ως το 1965 έγραφα τακτικά σε χανιώτικες εφημερίδες επιφυλλίδες, μελετήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, κριτικές βιβλίων ή εκθέσεων ζωγραφικής, μια μορφή τέχνης που πάντα μ’ ενδιαφέρει.

»Ποικίλοι δισταγμοί, μαζί με την έλλειψη χρημάτων, δεν μ’ άφησαν να τυπώσω γραφτά μου σε βιβλίο παρά μόνο το 1967, που εξέδωσα την πρώτη ποιητική συλλογή μου Μονόλογοι, ποιήματα γραμμένα στο διάστημα 1958-1967, που αιφνιδίασαν για τον εξομολογητικό τους τόνο, και στη συνέχεια τύπωσα και τ’ άλλα βιβλία μου. Το 1977 μου απονεμήθηκε το Βραβείο Καζαντζάκη και το 1981 το Κρατικό Βραβείο Ταξιδιωτικών Εντυπώσεων για το βιβλίο μου Οδοιπορικό των Σφακιών.

»Παρέμεινα πάντα κάτοικος των Χανιών και οι σχέσεις μου με τους λογοτέχνες της υπόλοιπης Ελλάδας περιορίζονται κυρίως στην ανταλλαγή βιβλίων κι επιστολών και στη δημοσίευση κειμένων μου σε περιοδικά τους. Προσωπικές γνωριμίες έχω λίγες. Συχνά με βαραίνει η απομόνωσή μου εδώ στην επαρχία, αμφιβάλλω όμως αν θα μπορούσα να ζήσω και να γράφω στην Αθήνα.

»Τον Ιούλιο του 1974, την επόμενη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και μέσα σε πολεμική ατμόσφαιρα, παντρεύτηκα τη φιλόλογο καθηγήτρια Αγγελική Καραθανάση. Έχομε αποκτήσει τρεις γιους.

»Εκτός από τη διδασκαλία μου στην εκπαίδευση και το γράψιμο, αρκετό μέρος του χρόνου μου απορροφά η φροντίδα για την αγροτική περιουσία που κληρονόμησα από τους γονείς μου. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω πάντα λογοτεχνία κι ακούω δίσκους κλασικής μουσικής».

(Απόσπασμα από αυτοβιογραφικό σημείωμα του Γιώργη Μανουσάκη)

Ο Γιώργης Μανουσάκης άφησε την τελευταία πνοή του στα Χανιά στις 9 Φεβρουαρίου 2008.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.