You are currently viewing Ελένη Γιαννίκου: Ζούρτσα 1821 –βιογραφία της Αδαμαντίας Γρηγοριάδου, εκδ. Φίλντισι

Ελένη Γιαννίκου: Ζούρτσα 1821 –βιογραφία της Αδαμαντίας Γρηγοριάδου, εκδ. Φίλντισι

Η Αδαμαντία Γρηγοριάδου, αγωνίστρια στην Επανάσταση το 1821, οι γιοι της, τα αδέλφια της, οι Ζουρτσάνοι αγωνιστές, τα δημοτικά τραγούδια που παραπέμπουν σ’ εκείνα τα χρόνια και άλλα τεκμήρια αποκαλύπτουν λιτά και δωρικά την πολύπλευρη προσφορά της Ζούρτσας (Νέας Φιγαλείας) στην εθνική παλιγγενεσία.

(από το οπισθόφυλλο της έκδοσης).

Το βιβλίο «Ζούρτσα 1821», το οποίο έγραψε μετά από έρευνα η φιλόλογος Ελένη Γιαννίκου και στο οποίο περιλαμβάνεται και η βιογραφία της αγωνίστριας Αδαμαντίας Γρηγοριάδου, πρόκειται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η έκδοση είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, στο πρώτο με υπότιτλο «Από το μελάνι στο μάρμαρο» παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία της Αδαμαντίας Γρηγοριάδου και στο δεύτερο με τίτλο «Η Τουρκοκρατία στο κόλι της Ζούρτσας» αναφέρονται όλα τα πρόσωπα και γεγονότα εκείνης της εποχής.

Το βιβλίο προλογίζει η ιστορικός και αρχαιολόγος Μαρία Γ. Πιπιλή, ενώ φιλοξενούνται άρθρα του συγγραφέα Στάθη Παρασκευόπουλου, του συγγραφέα, ιστορικού ερευνητή Ευάγγελου Γιαννικόπουλου και του Κώστα Κατσάμπουλα.

 

  • Το βιβλίο κυκλοφορεί με την υποστήριξη του Δήμου Ζαχάρως και της Τοπικής Κοινότητας Νέας Φιγαλείας.

 

 

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

This Post Has One Comment

  1. Αχιλλέας Σπυρόπουλος

    Ευχαριστώ για το περιοδικό σας, Προσφέρει πολιτισμό. Πάντα δύναμη για δημιουργία…..

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.