You are currently viewing Η εορταστική στήλη της Μαντάμ Σιλένας φιλοξενείται λόγω των ημερών σε αδελφή  στήλη…

Η εορταστική στήλη της Μαντάμ Σιλένας φιλοξενείται λόγω των ημερών σε αδελφή στήλη…

Η Μαντάμ Σιλένα απαντά σε απορίες αναγνωστών επί λογοτεχνικών θεμάτων, θεμάτων τέχνης κ.ά

Σεβαστή μου μαντάμ Σιλένα

Τυγχάνω Ρομά εξ Αβησσυνίας, πλην ευσεβής χριστιανός ορθόδοξος, βίγκαν,  συγγραφέας έντεκα (11) μονογραφιών για τον Άγιο Χριστόφορο τον Κυνοκέφαλο, τον Θαυματουργό, και τα τελευταία 62 χρόνια έχω ασπαστεί τον μοναχικό βίο. Οι απορίες μου δεν είναι επί λογοτεχνικού τινός θέματος, αλλά, αν μου επιτρέπετε, μια που έχουμε χρονιάρες μέρες, άπτονται θεολογικών και κοινωνικών / ηθικών προβληματισμών.

Δεν γνωρίζω αν γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα έχουμε άφθονες εορτές γνωστών και αγνώστων μαρτύρων, αγίων, οσίων, ομολογητών, ασκητών, οσιομαρτυροπαρθένων, επισκόπων κ.τ.τ. (3- 14.000 άτομα καθημερινά). Θα επικεντρωθούμε στους πέριξ των Χριστουγέννων, όπου παρατηρείται συνωστισμός: θα μπορούσα να σας αναφέρω ονομαστικά 312, αλλά ας μην σας κουράσω. Σας εφιστώ την προσοχή μόνο στο ότι ελάχιστοι από αυτούς πέθαναν από, ας πούμε, φυσικό θάνατο. Οι λοιποί, ένας ένας ή ομαδικά (βλέπε Οι εν Νικομηδεία Δισμύριοι μάρτυρες, τα 14.000 αναιρεθέντα νήπια κ.ά), σφάχτηκαν, γδάρθηκαν, παλουκώθηκαν, σταυρώθηκαν, ψήθηκαν, διαμελίστηκαν, κρεμάστηκαν, αποκεφαλίστηκαν, ακρωτηριάστηκαν κ.τ.τ., καθόσον η εφευρετικότητα του είδους μας σε τρόπους βασανισμού και θανάτωσης αντιφρονούντων, κυρίως σε θέματα πίστης, είναι ανεξάντλητη. Η συνειδητοποίηση του γεγονότος αυτού μου γέννησε τις εξής δυο απορίες που θέλω να σας καταθέσω:

  • Γιατί, κατά την γνώμη σας, υφίστανται γενοκτονίες και οι χοίροι και οι γαλοπούλες (καθώς και οι αμνοί αργότερα), που ΔΕΝ έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις, τουλάχιστον γνωστές, όταν το είδος μας τιμά τις κυριότερες θρησκευτικές εορτές του; Και γιατί καθημερινά, που έχουμε τις δευτερεύουσες εορτές στην μνήμη των προαναφερθέντων εκατοντάδων ομολογητών της πίστης μας,  θυσιάζονται εκατόμβες κοτόπουλων;

  • Γιατί, κατά την γνώμη σας, από τους αγίους του Δεκεμβρίου έχουν επιβιώσει ως ονόματα (και με υψηλά ποσοστά δημοφιλίας) μόνον ο Νικόλαος, η Άννα, ο Σπυρίδων, ο Ελευθέριος, η Βαρβάρα, άντε και οι Ευθύμιος και Στέφανος; Γιατί δεν κυκλοφορεί πια ανάμεσά μας κανένας Φιλογόνιος, καμιά Ανυσία, καμιά Μαναθώ, κανένας Βηχιανός, κανένας Αήρ, καμία Μελάνη (εκτός από τη Μελανία του Τραμπ!), κανένας Νόμων, κανένας Ακεψιμάς π.χ. – που είναι καθόλα ισότιμοι με τους άλλους;

Δεν θα σας παρεξηγήσω εάν δεν μου απαντήσετε…

Σας εύχομαι Καλές Γιορτές

Με εκτίμηση, Ο εν Χριστώ αδελφός σας Μπ. Ντ. Γκ.

Αγαπητέ Γέροντα Μπ. Ντ. Κ. 

 

Όντως μου είναι δύσκολο να σας απαντήσω. Δεν αισθάνομαι αρμόδια… Για το πρώτο μέρος του ερωτήματός σας, βεβαίως, κανένας δεν είναι αρμόδιος – ούτε καν οι θεολόγοι. Ξεμπερδεύουμε λέγοντας απλά: “ανεξιχνίαστες οι βουλές του Κυρίου”.

Όσο για το δεύτερο μέρος, έχω να σας πω ότι κι εμένα (που είμαι εν μέρει σαρκοφάγος), με βασανίζουν παρόμοιες σκέψεις – στις οποίες όμως δεν προλαβαίνω να εμβαθύνω, καθώς αυτές εξαερώνονται γρήγορα, σαν την κνίσα που ευφραίνει τους θεούς…  
Να σας διευκρινίσω μόνο πώς συμμερίζομαι τις απορίες σας. 
Πραγματικά, είναι αξιοπερίεργο το πώς συνδέθηκαν χριστιανικές εορτές, μετά τις απλές εθελούσιες ανθρωποθυσίες των πρώτων αιώνων, με γενοκτονίες χοίρων, αμνών και πουλερικών στους νεότερους χρόνους – όπου πλέον έχουμε εξελιχτεί  γαστριμαργικώς.

Αυτά είναι τα μεγάλα, αναπάντητα ερωτήματα…

Ρωτήστε καλύτερα τον πνευματικό σας ή έστω, τον διατροφολόγο σας… 

 

Δική σας,

 

Μαντάμ Σιλένα

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

This Post Has 2 Comments

  1. Λενα

    Σας ασπάζομαι, βέβαια όλοι επι της γής τυγχάνουμε να ταλαιπωρούμεθα απο την λεγόμενη ανθρωπινη ασυνειδησία ( πως γράφεται δεν θυμάμαι) Οι υπόλοιπες ζωές στον πλανήτη ταλαιπωρούνται απο εμάς. Εφ όσον ακόμα ”πιστεύουμε” χωρίς εμπειρία, σε θρησκείες παλαβές με φάτνες αρνάκια και οφθλαλμό αντ οφθαλμου κλπ κλπ κλπ και σκοτώνουμε ότι βρούμε στον δρόμο μας χωρίς έλεος, κλάυτα χαράλαμπε….
    Πότε θα κοιτάξει τον εαυτόν του ο άνθρωπος ( Γνωθι σ εαυτόν) και επιτέλους να χαρεί επί της γής με τόσα αγαθά και τόση περίσια αγάπη απ όλα τα πλάσματα… και να ζήσει στην ειρήνη, που πηγάζει απο μέσα του βεβαια… Ειμεθα στην πιο σκοτεινή εποχή. Ευχαριστώ πολύ

  2. Λένη Ζάχαρη

    Αν δούμε το θέμα, σεβαστέ Γέροντα και αγαπητή Σιλένα, σε καθαρά θεολογική βάση, τότε η απάντηση είναι “απλή”. Ο άνθρωπος της μεταπτωτικής ζωής έχει μόνο πάθη. Τα χαρίσματα που είχε έγιναν τρεπτά προς την υπερβολή κατά συνέπεια στην όποια έλλειψη μέτρου. Αυτό ήδη οι Αρχαίοι Έλληνες το είχαν συλλάβει και το ονόμαζαν “αμαρτία “=αστοχία, παρέκκλιση από τον στόχο του ανθρώπου που εδώ πια είναι το “καθ’ ομοίωσιν ” !
    Η απληστία, το αλόγιστο κέρδος, η υπερφίαλη αίσθηση πως του ανήκουν άνθρωποι, ζώα, υλικά και πνευματικά αγαθά, έχουν μετατρέψει κυρίως τον άνθρωπο του καιρού μας στο πιο μοχθηρό παμφάγο της ανθρώπινης ιστορίας!
    Δεν αγαπάμε ούτε σεβόμαστε. .
    Όσο για τα ονόματα. .υπάρχει άγνοια ακόμα και των ιερέων σχετικά! Τούς λες ένα όνομα αρχαιοπρεπές και τους πιάνει σύγκρυο! Από την άλλη οι παππούδες και οι γιαγιάδες μέσα στον εγωισμό τους επιμένουν να δοθεί το δικό τους όνομα στο νεογέννητο έστω κι αν αυτοί το μισούν! Έχω παράδειγμα φίλων αγαπημένη μου Σιλένα και το αναφέρω!
    Πού πάμε όλοι με τον εγωισμό να μας στραβώνει ένας Θεός ξέρει. .κι Αυτός τι να κάνει που γιατρειά δεν. ..
    Κι όπως διάβαζα σήμερα. ..
    ” Θεέ μου. ..τι θα γίνει επιτέλους! Κάνε κάτι με μερικούς! Ρίξε μυαλά ή πέτρες αρκεί να τους πετύχεις! !!
    Καλή Χρονιά!

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.