You are currently viewing Κώστας Γιαννόπουλος: Π Ε Ν Τ Ε

Κώστας Γιαννόπουλος: Π Ε Ν Τ Ε

Κι όταν πλησίασα -παράξενο πολύ- μύριζε κίτρο η ομορφιά της, πράσινο μήλο η ανάσα της, κάστανο η ματιά της- κι εγώ δεν ήξερα ποια απ’ τις αισθήσεις μου να βάλω πρώτη.

Πάντα η ανάσα μου δε μύριζε τίποτ’ άλλο από καπνό κι αλκοόλ σ’ ένα συνδυασμό αξόδευτου πάθους, εμποδισμένης μνήμης, ακρωτηριασμένης.

Γι’ αυτό όταν την συνάντησα την είπα αμέσως Πέντε-  αλλά δεν ήταν ο αριθμός

αλλά το όνομά της

οι αισθήσεις της

το άρωμά της

η αναπνοή μου

τα μυστικά της

Πώς να τη πω;

Έτσι που μακριά μου είναι;

Έτσι κοντά μου

Τόσο κοντά που όταν κοντανασαίνει το χορτάρι ψηλώνει

το πράσινο καταλαμβάνει τον αμφιβληστροειδή,

η σέπια ξασπρίζει στο φως

το σκοτεινό φωτίζεται όταν χαμογελά,

τα χείλη της ροζ γίνονται πορφυρά

Και δε μίλησα καθόλου γα τα μάτια της,

το μέτωπό της,

τα μαλλιά που σκαρφαλώνουν στους ώμους της σαν τα χέρια του ορειβάτη που προσπαθεί να πιαστεί απ’ τα βράχια με τα δυο του χέρια για να μην γκρεμιστεί στη σάρα.

Δεν είπα τίποτα για ό, τι δεν είδα:

Τα νώτα της, την κόψη της, το παράστημά της, τη στάση… όταν με περίμενε… όταν εγώ δεν μπορούσα να αρθρώσω καμιά λέξη όταν βρεθήκαμε στην πολυκοσμία, όταν την έχασα, όταν την ξαναβρήκα.

 

Κώστας Γιαννόπουλος

Ο ΚΩΣΤΑΣ Ξ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάστηκε για μια πενταετία με την εφημερίδα «η Εποχή» (όπου διατηρούσε τη στήλη'Περίτεχνα' και έφτιαχνε σκίτσα) και με το περιοδικό ‘''Στίγμα''’ από την ίδρυση του ως την αναστολή της έκδοσής του. Υπήρξε, επίσης, σύμβουλος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων όπου οργάνωσε ''5 συζητήσεις για ποίηση σαν παρτίδες πόκερ''Δημοσίευσε βιβλιοκριτικές στην «Καθημερινή» και στη «Νέα Εστία», παρουσίασε στο Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ εκπομπές με ελληνική μελοποιημένη ποίηση, και αρθρογράφησε στο περιοδικό «Γαλέρα» καθώς και στα περιοδικά ''Νέο επίπεδο'' και ''Διαβάζω'' Εξέδωσε μια μονογραφία για τον Περικλή Γιαννόπουλο και μια μυθιστορηματική βιογραφία για τον Μιχαήλ Μητσάκη. Έχει γράψει ακόμη ένα θεατρικό μονόλογο και ένα βιογραφικό δοκίμιο για τον Κ. Γ. Καρυωτάκη, τα οποία είναι ανέκδοτα. Δημοσίευε στο περιοδικό «Ιστορία εικονογραφημένη» και συνεργάζεται με το περιοδικό δρόμου, ΣΧΕΔΊΑ ενώ είναι αρχισυντάκτης του Στρόβιλος.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.