You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Έκτακτα δίχως τακτ: Στο έλεος του ανθρώπου…

Λένη Ζάχαρη: Έκτακτα δίχως τακτ: Στο έλεος του ανθρώπου…

Στο έλεος του ανθρώπου βρίσκεται η φύση, το φυσικό περιβάλλον, όπως φαίνεται από τις πυρκαγιές που εγκαινίασαν πρόωρα την καλοκαιρινή περίοδο.
Διότι, όσο οξύμωρο και τρελό κι αν ακούγεται, το καλοκαίρι στον τόπο μας είναι στενά συνδεδεμένο με πυρκαγιές που αφήνουν πίσω τους χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα, σπίτια καμένα, σχετικά πρόσφατα εκατόμβη θυμάτων, και βέβαια ζώα και πουλιά καμένα ή βίαια διωγμένα από το σπίτι τους..
Ανυπολόγιστης οικολογικής αξίας η καταστροφή στα Γεράνεια… πάνω από 71.000 στρέμματα δάσους! Για να αναδασωθεί η περιοχή πρέπει να γίνει ολόκληρη εκστρατεία και κανείς δεν δείχνει πρόθυμος για κάτι τέτοιο, ειδικά, όταν οι νόμοι ευνοούν το φύτεμα ανεμογεννητρίων ή τη μετατροπή σε εργοτάξια των καμένων περιοχών.
Εκεί που υπήρχε πράσινο σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε τέρατα! Νταμάρια, ανεμογεννήτριες ή ό,τι άλλο σκαρφιστεί ο ανθρώπινος νους… «Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα…» τώρα στάχτη γιατί έτσι αποφάσισαν οι άνθρωποι!
Τα περήφανα κάποτε δέντρα δεν μπορούν να κλάψουν ούτε να φωνάξουν στα κανάλια ούτε να ζητήσουν αποζημιώσεις. Το ίδιο και τα ζώα! Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτά…
Κανείς επίσης δεν σκέφτεται τι θα γίνει τη στιγμή που η φύση θα γυρίσει εναντίον του ανθρώπου με ξηρασίες ή άγριες καταιγίδες και χιόνια.
Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές στην Αττική που τα σπασμένα κλαδιά από τον χιονιά του Φλεβάρη έχουν μείνει σε οικόπεδα και μέρη με δέντρα προσφερόμενα ως καύσιμη ύλη. Παραλείψεις. Το ίδιο και τα ξερόχορτα γύρω από τα σπίτια.
Το περιβάλλον χρειάζεται φροντίδα για να μας φροντίζει, χρειάζεται προσοχή για να μας προσέχει.
Κάθε διαταραχή της χλωρίδας, αλλά και της πανίδας γυρίζει και εναντίον μας. Το να βλέπεις ζώα του δάσους στους δρόμους δεν είναι ό,τι πιο φυσικό. Όταν όμως τα ζώα νιώθουν ότι «διώκονται» από τον τόπο τους μετακινούνται όπως ακριβώς κι οι άνθρωποι…
Αν μπορούμε να προστατεύσουμε τον κόσμο μας, τα δέντρα, τη φύση γύρω μας, θα καταφέρουμε ν’ αποκτήσουμε καλύτερης ποιότητας ζωή- τόσο απαραίτητη πια! Θα μπορέσουμε να ζήσουμε αρμονικά με τη φύση, αλλά και με τον εαυτό μας.

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.