You are currently viewing Λένη Ζάχαρη:  Τα Χριστούγεννα των Πολιορκημένων   

Λένη Ζάχαρη:  Τα Χριστούγεννα των Πολιορκημένων  

Όχι, δεν ξέθαψα κάποια ιστορία από το κατακαημένο Μεσολόγγι… Η πραγματικότητα που ζούμε πιθανότατα να έκανε τον Ιμπραήμ να τρομάξει, τους Πολιορκημένους να παραδοθούν και τον Δ. Σολωμό να μη γράψει το επικό έργο του…

“Πολιορκημένοι από στεριά, αέρα, θάλασσα, γονείς, παιδιά, αδέρφια, φίλους…”
Απίστευτο κι όμως αληθινό, σύμφωνα με τα λεγόμενα των εμπειρογνωμόνων λοιμωξιολόγων και λοιπών ειδικών. Παρακολουθούμε έντρομοι τις ενημερώσεις κάθε απόγευμα προκειμένου να μάθουμε αριθμούς κρουσμάτων, νεκρούς και διασωληνωμένους. Η αγωνία στο κατακόρυφο – ευτυχώς ακόμη αγωνιούμε – δεν εξοικειωθήκαμε!
Λαχταράμε ν’ ακούσουμε για πτώση και κατά συνέπεια για διαφοροποίηση, προς το καλύτερο, τουλάχιστον της γιορτινής καθημερινότητάς μας. Μάλλον ο ιός δεν είναι επιεικής μαζί μας ούτε και με καμιά χώρα στον κόσμο. Είναι ολοφάνερο πως τις γιορτές θα τις περάσουμε μελαγχολικά σε απομόνωση.

Για το καλό μας… Για το καλό του συνόλου… Αυτή η προσωπική ευθύνη! Δεν φτάνει η αγωνία κάθε μέρα με το που θα βγεις έξω ειδικά για επίσκεψη σε νοσοκομείο – αναρωτιέσαι αν το πρόσφατο τεστ θα ισχύει και στη συνέχεια ή θα πρέπει να το επαναλάβεις – βιώνεις και την πίεση από τα ΜΜΕ που (“αναπαράγουν;” ή “αναλαμβάνουν πρωτοβουλία;”) για την επικινδυνότητα, για τη λήψη μέτρων, για την εγκληματική έξοδο και βέβαια για το αναμενόμενο “σωτήριο εμβόλιο”… Κάποιος σου κουνάει το δάχτυλο λέγοντας: “Φταις!!!”
Κι ας μην αναφέρουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού με τη συνακόλουθη κατανομή – κάπως δυσανάλογη! – ευθυνών. Ενοχές, κατάθλιψη, δυσθυμία, κι άλλες με σοβαρές επιπτώσεις.
Όταν περιορίζεσαι σε ένα
sms προκειμένου να βγεις για ένα περπάτημα ή μια “απαγορευμένη” βόλτα στα μαγαζιά, τότε οι μικροχαρές γίνονται μεγάλες λύπες.
Όταν αναμένουμε με λαχτάρα λύση από την επιστημονική κοινότητα και ήδη υπάρχουν διαρροές για αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα, αλλά και την εξασφάλιση από τυχόν παρενέργειες πώς θα αισθανθούμε πραγματικά Ελεύθεροι;
Άραγε ελευθερώνει μόνη η Επιστήμη ή οφείλουν να υπάρχουν κι άλλες προϋποθέσεις; Πιθανότατα το θέμα αφορά στα όρια της Επιστήμης. Το σίγουρο είναι πως Χριστούγεννα θα κάνουμε ως Ελεύθεροι Πολιορκημένοι και φαίνεται πως θα τραβήξει πολύ αυτή η Πολιορκία….   

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.