You are currently viewing Λίζα Διονυσιάδου: Η γλυπτική της Μάρως Μπαρτζίλη.

Λίζα Διονυσιάδου: Η γλυπτική της Μάρως Μπαρτζίλη.

Τα έργα της γλύπτριας Μάρως Μπαρτζίλη βρίσκονται σε μια διαρκή συνομιλία με τον θεατή. Μέσα από τις δημιουργίες της αναδύονται σχήματα και μορφές της φύσης. Σύμφωνα με τον ζωγράφο, χαράκτη και ομότιμο καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιώργο Μήλιο, το μαύρο μελάνι της γλύπτριας είναι σαν χρώμα με κύτταρο, όπως στα σχέδια του Ρέμπραντ. Σαν κουκίδα μελάνης στην κινέζικη ζωγραφική, που πέφτει σαν βράχος από το βουνό.

«Ο νέος μου εικαστικός λόγος είναι ελεύθερα σχεδιαστικός αλλά δομημένος.Από το σχέδιο σε χαρτί αναπτύσσω ένα σχέδιο τρισδιάστατο των διαφορετικών προφίλ. Αισθάνομαι με καινούργιο τρόπο το παλιό μέσα από την παρούσα ματιά,μεταπλάθω τις κλασικές γραμμές στη σύγχρονη πραγματικότητα.Χρησιμοποιώ τα υλικά μου προσδίδοντας στην έκφραση ένα αποτέλεσμα κινούμενης γεωμετρίας. Επιχειρώ να εντάξω σ αυτές τις συνθέσεις όλα τα σχήματα της σκέψης και της ζωής μου που καθορίζουν την ταυτότητά μου, επιλέγοντας αυτό τον απλό αλλά και ταυτόχρονα σύνθετο τρόπο με στόχο να διατηρώ το μέτρο και την ισορροπία.Χρησιμοποιώ «διαφωνίες», αντιθέσεις στη γλυπτική μου. Το άλογο και το έλλογο. Δεν υπάρχει αρμονία, μέτρο, χωρίς αντιφάσεις.

 Δουλεύω αργά. Συχνά χάνω το δρόμο μου σε μακρές αναμονές. Ξαναβρίσκω μέσα σε ένα ξάφνιασμα τον εαυτό μου. Προσπαθώ να επικεντρώνομαι στα «εσωτερικά» μου τοπία και δομώ ένα δικό μου κόσμο, ποιητικό, αναζητώντας νέους τρόπους έκφρασης.  Μού αρέσει να βάζω προβλήματα προς επίλυση, να ερευνώ.

 …Δουλεύοντας, ανακαλύπτω επιδεξιότητες που δεν φανταζόμουν, όπως όταν «ξαφνικά» όλα όσα οραματιζόμουν βγαίνουν μέσα από τα χέρια μου. Και μέσα από τη μαγεία αυτής της περιπέτειας επιχειρώ να μεταπλάθω όσα με συγκινούν, σε γλυπτική.

…Η Τέχνη είναι συνυφασμένη με το ήθος, τη νοητική και αισθητική ευφυΐα υψηλής στάθμης. Είναι η Ποιητική της ζωής. Ένας καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να μεταπλάθει τη σκέψη και την ομορφιά σε τέχνη, να είναι ικανός να τα «ακουμπά» στη δουλειά του. Κανείς δεν μπορεί να δει αυτά που βλέπει ο ίδιος.  Για να ανακαλύψει το πρωτότυπο δικό του, πρέπει να συναντήσει και να ανατρέψει όσα προηγήθηκαν.

…Επιδιώκω μέσα από μια αγωνιώδη έρευνα να ανακαλύπτω κάθε φορά την προσωπική μου εικαστική και φιλοσοφική αλήθεια. Μέσα από τα σχήματα που δίνω στο υλικό μου, ταυτόχρονα σχηματοποιούμαι κι εγώ από αυτό».

Μάρω Μπαρτζίλη, 2018.(απόσπ.).

Η Μάρω Μπαρτζίλη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου το 1950.

Σπουδές: Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών με θέμα Σχέδιο και προπλάσματα ερευνώντας διάφορα υλικά (1984-1987). Εργαστήριο Τέχνης του Βιβλίου της ΑΣΚΤ, με διάκριση (1983 – 1985). Από το 1978 ως το 1983 σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, (Yποτροφία αριστείας ΙΚΥ 1981- 82). Μαθήματα ιστορίας της Τέχνης στη Σορβόννη, Παρίσι (1974 – 1975). Langues Vivantes, Αγγλικά – Γαλλικά – Ισπανικά, Πανεπιστήμιο Aix-en-Provence, Γαλλία (1970 -1971). Αρχειολογία – Επιστήμη Χαρτιού και Μελανιού, Πανεπιστήμιο Καρόλου IV,  Πράγα, Τσεχοσλοβακία (1968 – 1970).

Ατομικές εκθέσεις
2018   Μνήμες από το Μέλλον, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα.
2013   Έξη γλυπτά, Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, Αθήνα.
2012   Σχεδιάζοντας τη γλυπτική, Βιβλιοπωλείο Λεμόνι, Αθήνα.
2008   Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα.
2001   Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λευκωσίας, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.
2000   Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα Κόντογλου.

 

Είχε συμμετοχή σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις.

Στις 19 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, κατά την οποία ο Κ.Ν.Μ. Καζαμιάκης θα συνομιλήσει με την γλύπτρια, στα πλαίσια των συζητήσεων περί Ωραίου.

 

Λίζα Διονυσιάδου

Η Λίζα Διονυσιάδου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα και την Αίγινα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Σοβιετική Μόσχα και εργάσθηκε σε Αθήνα και Πειραιά. Ασχολείται με την λογοτεχνική γραφή τα τελευταία είκοσι χρόνια. Έχει εκδώσει ποιήματα (ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ), μικρές ιστορίες (ΡΟΕΣ) και μυθιστορίες (ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ).

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.