You are currently viewing Πάνος Καπώνης: Πυρήνες υετού, Εκδόσεις Γκοβόστη

Πάνος Καπώνης: Πυρήνες υετού, Εκδόσεις Γκοβόστη

Ομοιώματα Πανσέδων

Η βροχή συνέχιζε τα δάκρυά μου
Ευρύστερνος λίμνη λαμπυρίζουσα
Αφού οι πάγοι αναίτια έγιναν μίσχοι
σταδιακά πράσινοι που ωστόσο βούρκωναν
ανθίζοντας μοναχικά και πάντα εύοσμα.

Αιχμάλωτη η θλίψη, λέει για τα προσχήματα
πλήθος αστών με ανυπέρβλητους δισταγμούς
για τους θησαυρούς του ήλιου μετά τη βροχή
το ψεύτικο μονοπώλιο μιας πολιτικής αγάπης
και εκκρεμούς πλειοδοσίας του φωτός.

Ελάτε, τους είπα, σ’ αυτό το εμφανές προνόμιο
της αναστήλωσης των νεκρωμένων χαμόγελων
και των κονιορτών της σεληνιακής επιφάνειας
στην πίσω νύχτα ενός ομοιώματος πανσέδων
όταν το μόνο που οσφραίνεσαι είναι το άρωμά τους.

Η σελήνη μεταμφιέστηκε και λάμπει αδιάκοπα
πάνω απ’ τις διαδρομές των συλλαλητηρίων
και των προσωπείων των τυφλών πολιτών,
μα, πώς θα λάμψουν τα δάκρυά μας ξανά
σαν υγροί κρύσταλλοι μες στο σκοτάδι τους;

 

Ο Πάνος Καπώνης, από τους πρώτους ποιητές της λεγόμενης Γενιάς του ’70, γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1947 στο Αγρίνιο. Σπούδασε οικονομικά, νομικά και σκηνοθεσία και σταδιοδρόμησε ως Δικηγόρος στην Αθήνα. Ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, έχει εκδώσει εννέα ποιητικά βιβλία, δύο βιβλία λογοτεχνικών δοκιμίων, ένα με διηγήματα και ένα μυθιστόρημα. Δημοσιεύει επί 50 χρόνια άρθρα και λογοτεχνία σε διάφορες εφημερίδες, περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά. Από τους ιδρυτές και Γενικός Γραμματέας του λογοτεχνικού σωματείου «Κοινωνία των Δεκάτων», και παλαιότερα της «Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών», ενώ μέχρι και το 2011 ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού «δεκατα». Επίσης διετέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα, άμισθος νομικός σύμβουλος της «Εταιρείας Συγγραφέων», χωρίς ποτέ να γίνει μέλος της.

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.