You are currently viewing π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, «..ΩΣ ΓΑΡ ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΑΣΑΙ ΗΥΔΟΚΗΣΑΣ, Ο ΤΟΝ ΠΟΛΟΝ ΚΟΣΜΗΣΑΣ ΤΟΙΣ ΑΣΤΡΟΙΣ»

π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, «..ΩΣ ΓΑΡ ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΑΣΑΙ ΗΥΔΟΚΗΣΑΣ, Ο ΤΟΝ ΠΟΛΟΝ ΚΟΣΜΗΣΑΣ ΤΟΙΣ ΑΣΤΡΟΙΣ»

«..ΩΣ ΓΑΡ ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΑΣΑΙ ΗΥΔΟΚΗΣΑΣ, Ο ΤΟΝ ΠΟΛΟΝ ΚΟΣΜΗΣΑΣ ΤΟΙΣ ΑΣΤΡΟΙΣ»

( Γιατί σαν βρέφος καταδέχτηκες να νηπιάσεις, συ που στόλισες με άστρα τον ουρανό)

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός βρέφους;

Όλοι νομίζουμε ότι είναι βασικά και κύρια η αθωότητα. Μα και βέβαια είναι η αθωότητα. Όχι όμως μόνο αυτό. Ξεχνάμε τις περισσότερες φορές, ότι ένα βρέφος κουβαλάει και πολλά προγονικά κατάλοιπα και από τους δύο γονείς. Στοιχεία καλά και προβληματικά , τα οποία σφραγίζουν μαζί με τα στοιχεία της προσωπικότητάς του την παραπέρα εξέλιξή του.

Ένα «θείο βρέφος» όμως τι προγονικά κατάλοιπα μπορεί να φέρει; Μα τι άλλο από αυτά του Πατέρα Του και της μητέρας Του. Είναι « ο τον πόλον κοσμήσας τοις άστροις» από τον Πατέρα Του. Αυτός που με τον Θεό Πατέρα δημιούργησε τον κόσμο και εκόσμησε τον ουρανό με το θαυμαστό στερέωμα που στολίζουν τα άστρα. Κατάλοιπο θεϊκό, που δεν επιδέχεται λογικές εξηγήσεις παρά μόνο βαθιά πίστη και ελεύθερη αποδοχή. Είναι ο «προ αιώνων Θεός». Κι από τη μητέρα Του μια ταπεινή και υπάκουη θέληση , θέληση μέχρι θανάτου από αγάπη και μόνο. Γιατί , ας μη ξεχνάμε, ότι «κραταιά ως θάνατος η αγάπη». Ένας έρωτας Θεού και ανθρώπων για να ξεπεραστεί ο θάνατος απ’ την αγάπη προς όλους, ακόμα και προς τους εχθρούς που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο.

Ένας Θεός γεννιέται από αγάπη και για την αγάπη το βασικό κατάλοιπο αυτού του «θείου βρέφους». ΄Ένα βρέφος με κύρια αποστολή να μπολιάσει με αγάπη τον κόσμο και να κατανικήσει το θάνατο με το δικό Του θάνατο, να ξεπεράσει το τραγικό κατάλοιπο της ανθρωπότητας, να θρυμματίσει την οδύνη γενεών και γενεών. Να χαρίσει τρία μόνο πράγματα στους ανθρώπους: χαρά, αγάπη και ελευθερία.

« Τι μείζον άλλο καινόν είδεν η κτίσις:»

π. Αλέξανδρος Καριώτογλου

 

Ο πατήρ Αλέξανδρος Καριώτογλου γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1948 και κατάγεται από τη Σάμο. Αποφοίτησε από το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου και σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Ρωμαιοκαθολική Σχολή του Πανεπιστημίου  Munster της Γερμανίας. Ειδικεύτηκε στην Ιστορία των Θρησκευμάτων και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, για τρία χρόνια στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας καθώς και για οκτώ χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμή­μα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. Υπήρξε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Αφυπηρέτησε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου Πειραιώς. Στις 10 Ιανουαρίου 2015 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσέβιο και στις 11 Ιανουαρίου 2015 πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Έχει συγγράψει 12 βιβλία επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, μέρος του συλλογικού συγγράμματος του Θεολογικού Τμήματος για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ένα σημαντικό αριθμό άρθρων σε συλλογικούς τόμους, εφημερίδες και περιοδικά. Για το βιβλίο του “Ορθοδοξία και Ισλάμ” έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο “Αμπντί Ιπεκτσί”. Εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των θεολόγων, θεωρείται ότι προσπαθεί να συνδυάσει την ορθόδοξη θεολογία με ένα σύγχρονο και εμπειρικό τρόπο θέασης της ζωής.
Είναι παντρεμένος από το 1973 με την Αγγελική Τζουβάλη-Καριώτογλου και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.