You are currently viewing Τίνα Κωνσταντάτου: Όλγας Λυμπεροπούλου, Λεύκωμα “Όλα όσα είμαι”, εκδ. Εντύποις, Φεβρουάριος 2019

Τίνα Κωνσταντάτου: Όλγας Λυμπεροπούλου, Λεύκωμα “Όλα όσα είμαι”, εκδ. Εντύποις, Φεβρουάριος 2019

Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει:

«Το λεύκωμα που σε βοηθά να αφηγηθείς την προσωπική σου ιστορία», με τίτλο «Όλα όσα είμαι».

Όλα όσα ΕΙΜΑΙ, όχι ήμουν, ούτε όσα θα ήθελα να είμαι.

«Όλα»! Εκατοντάδες ερωτήσεις και αφορμές, όχι μόνο για μια αναδρομή και καταγραφή έντονων αναμνήσεων, μα και για την έκφραση βαθύτερων σκέψεων, ακόμα και μελλοντικών σχεδίων.

Πόσοι από εμάς τα έχουμε όλα αυτά συγκεντρωμένα, καταγεγραμμένα κάπου; Τι αφορά αυτό το «όλα»; Και σε ποιες περιπτώσεις όλες αυτές οι πληροφορίες, οι αναμνήσεις και οι αναφορές μας είναι ικανές να αποτελέσουν μέρος μιας συγκινητικής όσο και θεραπευτικής διαδικασίας; Αλλά και ένα ανεκτίμητο κληροδότημα;

Η γνωστική νευροψυχολόγος Όλγα Λυμπεροπούλου, ιδρύτρια του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης, παρατηρεί και υποστηρίζει εδώ και χρόνια τους ανθρώπους που δίνουν μάχη με την άνοια.  Με το μυαλό που σιγά σιγά “χάνεται”, με τις μνήμες που ξεθωριάζουν. Υποστηρίζει τους φροντιστές και τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων που, ανάμεσα σε άλλα, αγωνίζονται ακόμα και να μην ξεχάσουν ποιοι είναι.

Όπως δήλωσε η ίδια, “γεννήθηκε σαν ιδέα μέσα από τις εξωτικές και σαγηνευτικές ιστορίες που μου αφηγήθηκε ένας υπέροχος άνθρωπος” και επί δέκα ολόκληρα χρόνια σκέφτονταν, επέλεγε και συνέτασσε μέσα της τις ερωτήσεις αυτού του λευκώματος, τις χώριζε σε κεφάλαια, σκέφτονταν τη μορφή του…

Χάρη στην πετυχημένη κι εύστοχη συνεργασία με την εικονογράφο Χριστίνα Αβδίκου και με την εμπιστοσύνη, την βοήθεια και την καλαίσθητη και ποιοτική έκδοση από τις εκδόσεις «Εντύποις», η Όλγα Λυμπεροπούλου πριν από λίγες ημέρες ευτύχησε να πάρει στα χέρια της το μεγέθους Α4 λεύκωμα «Όλα όσα είμαι». Φυσικά, το αφιέρωσε στον κ. Ροδόλφο. Και μας το προτείνει με ευαισθησία, αγάπη, καμάρι και χαρά. 

Το προτείνει σε ανθρώπους μέσης ή προχωρημένης ηλικίας που αισθάνονται την ανάγκη να αφηγηθούν την προσωπική τους ιστορία, στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με ηλικιωμένους (με ή χωρίς προβλήματα μνήμης), όπως και στις οικογένειες και τους δικούς τους ανθρώπους.

Κατ’ εμέ το λεύκωμα απευθύνεται τελικά σε όποιον επιθυμεί να αφηγηθεί την προσωπική του ιστορία, ακόμα και να την συνθέσει, να την ανακαλύψει. Είτε μόνος, είτε με κάποια βοήθεια. Για πάσα χρήση. Εξάλλου η αυτογνωσία βοηθά αλλά και ομορφαίνει το παρόν. Και πολλές φορές αυξάνει -ποσοτικά και ποιοτικά- το μέλλον.

Ακόμα κι όταν το μέλλον γίνει παρελθόν, το “Όλα όσα είμαι” θα υπάρχει. Για όποιον από εμάς το επιλέξει. Από και με αγάπη.

Τίνα Κωνσταντάτου

Η Τίνα Κωνσταντάτου γεννήθηκε στην Αθήνα του 1965, σκέφτεται και εκφράζεται κάπως περίεργα, πλην όμως είναι και σπουδαγμένη και πτυχιούχα (Ψυχολογία-Εκπαίδευση-Coaching) . Εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και σύμβουλος εκπαίδευσης εφήβων και ενηλίκων. Έχει συγγραφικό έργο και αρθρογραφεί τακτικά στο διαδίκτυο σε ειδησεογραφικά και άλλα θεματικά sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.