You are currently viewing Χρυσάνθη Ιακώβου:  Ασπασία Κράλλη, «Σταμάτα να παριστάνεις τον φασουλή», Εκδόσεις Βακχικόν, 2021

Χρυσάνθη Ιακώβου:  Ασπασία Κράλλη, «Σταμάτα να παριστάνεις τον φασουλή», Εκδόσεις Βακχικόν, 2021

Συγγραφικό ντεμπούτο για την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Ασπασία Κράλλη, που σε αυτό το πρώτο της βιβλίο παραδίδει στους αναγνώστες έντεκα διηγήματα. Όπως λέει και η ίδια στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, είναι δουλειά της να παρατηρεί τους ανθρώπους, να προσέχει τις μικρές λεπτομέρειες στα πρόσωπά τους, στις κινήσεις τους, στους τρόπους τους, και είναι προφανές ότι από αυτήν την «παρατήρηση» προέκυψε κι αυτό το βιβλίο. Παρατήρηση όχι βέβαια με την έννοια της κλειδαρότρυπας, αλλά με την έννοια ότι η συγγραφέας ξέρει να σκύβει πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, πάνω από αυτούς που κουβαλούν ένα ασήκωτο βάρος στους ώμους τους, από αυτούς που έκαναν λάθος επιλογές.

Το «Σταμάτα να παριστάνεις τον φασουλή» είναι ένα βαθιά ανθρώπινο βιβλίο, γιατί μιλάει για τα μεγάλα δράματα της ζωής, για τις επιλογές των ηρώων και για τις συνέπειες αυτών, για τη δυσκολία των χαρακτήρων να διαχειριστούν τα προβλήματα που τους έφερε η ζωή, για την αδυναμία τους να δεθούν με άλλους ανθρώπους, για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Μια γυναίκα που δεν κατάφερε να παντρευτεί τον μεγάλο της εφηβικό έρωτα, ένας άντρας που προδόθηκε από τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε, μια παντρεμένη που πρέπει να επιλέξει μεταξύ συζύγου και εραστή, ένα παιδί που προέκυψε από έναν επιπόλαιο νεανικό έρωτα, μια γυναίκα που πνίγεται από τον ρόλο της ως μάνα και νοικοκυρά, ένα παντρεμένο ζευγάρι που πρέπει να φροντίσει τον παραπληγικό γιο του. Όλες οι ιστορίες τόσο οικείες, τόσο συνηθισμένες, τόσο συχνές, που θα μπορούσαν να συμβούν στον οποιονδήποτε.

Η Ασπασία Κράλλη διατηρεί μια ευαισθησία στην πένα της, μια τρυφερότητα στον τρόπο που γράφει, φαίνεται πως αγαπά τους ήρωές της, γι’ αυτό και καταφέρνει να κάνει και τους αναγνώστες να τους αγαπήσουν. Οι ιστορίες είναι ενδιαφέρουσες έτσι κι αλλιώς, αλλά χάρη στον τρόπο που είναι γραμμένες συγκινούν, αγγίζουν, αφήνουν το αποτύπωμά τους σε αυτόν που τις διαβάζει.

Αν η Ασπασία Κράλλη καταφέρνει με το πρώτο της μόλις βιβλίο να πετύχει ένα τόσο ενδιαφέρον αποτέλεσμα, αναμένουμε τα επόμενα συγγραφικά της βήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.