You are currently viewing Βασίλης Μούτσογλου, Η Ελληνική Μεταβολή του 1821, εκδόσεις ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ

Βασίλης Μούτσογλου, Η Ελληνική Μεταβολή του 1821, εκδόσεις ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ

Η Ελληνική Επανάσταση, πέραν των πολεμικών κατορθωμάτων, είναι αποτέλεσμα κοινωνικών, πολιτισμικών και διπλωματικών διεργασιών.«Η Ελληνική Μεταβολή του 1821», παρόλο που δεν παραλείπει τα πρώτα, επικεντρώνεται στις διεργασίες αυτές που μετέβαλαν ένα υπόδουλο έθνος σε μια δυναμική οντότητα η οποία αγωνίσθηκε για την ελευθερία της και επέτυχε να οργανωθεί θεσμικά σε ένα σύγχρονο για την εποχή του εθνικό ευρωπαϊκό κράτος.
Στην «Ελληνική Μεταβολή του 1821» επιχειρείται η εξιστόρηση της διαδικασίας μετάβασης των Ελλήνων από το καθεστώς της δουλείας προς την Ελευθερία. Εξετάζεται η κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, το καθεστώς του Γένους υπό τους Οθωμανούς, η πολιτισμική και εθνική αναγέννηση, τα προεπαναστατικά κινήματα και η προετοιμασία της Επανάστασης, ο Μεγάλος Ξεσηκωμός, τα μέτρα των Οθωμανών, η πολιτική συγκρότηση του Έθνους, η λύση του Δράματος. Ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του Ελληνισμού της εποχής κατέχει η Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα του έθνους, η οποία παρέμεινε κέντρο των Ελλήνων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετά την Επανάσταση, ως ένας δεύτερος εθνικός πόλος.

 

Βιογραφικό
Ο Βασίλης Μούτσογλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι απόφοιτος του Ζωγραφείου Λυκείου, του Πολυτεχνείου Κωνσταντινουπόλεως (Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός), της Παντείου Α.Σ.Π.Ε.(Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών) και του Κέντρου Διπλωματικών Σπουδών του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Βασίλειος Μούτσογλου έχει ακολουθήσει διπλωματική σταδιοδρομία και είναι Πρέσβης ε.τ..
Προηγούμενα βιβλία του:
Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης
1821-1923, Εκδόσεις Παπαζήση (1998) Η Τουρκία στο Μεταβαλλόμενο Διεθνές Περιβάλλον και οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις, Εκδόσεις Παπαζήση (2000) Η Βαλκανική Παράμετρος, Εκδόσεις Παπαζήση (2002) Η Αραβική Ανατροπή: Η ανοιξιάτικη καταιγίδα του Αραβικού Κόσμου,Εκδόσεις Παπαζήση (2014) Τα Κριτήρια στην Διεθνή Πολιτική, Εκδόσεις Παπαζήση (2015) Τουρκία: Η προσωπικότητα του κράτους, Εκδόσεις Bookstars (2016)
 

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.