You are currently viewing Δήμητρα Σταυρίδου: Τίνα Κωνσταντάτου, Sκουλ   

Δήμητρα Σταυρίδου: Τίνα Κωνσταντάτου, Sκουλ  

Το πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο βιβλίο της Τίνας Κωνσταντάτου έχει τον περίεργα γραμμένο τίτλο Sκουλ και τον ακόμα πιο περίεργο υπότιτλο: «Ένα σχολικό βοήθημα για μικρούς και μεγάλους». Σχολικό βοήθημα για τους μικρούς, το καταλαβαίνω. Αλλά για τους μεγάλους;

Και όμως ναι. Επιτέλους, κυκλοφορεί ένα εγχειρίδιο για τους μεγάλους, τους ενήλικες που ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την εκπαίδευση: για τους γονείς που πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι απλά «τούβλο» / τεμπελόσκυλο / θέλει να τους πεθάνει με την αδιαβασιά του∙ για τους γονείς που πιστεύουν ότι το βλαστάρι τους είναι ιδιοφυία και δεν έχει κανέναν λόγο να μη παίρνει πάντα και σε όλα άριστα αφού μπορεί∙ για τους γονείς που πιστεύουν ότι οι δάσκαλοι / καθηγητές είναι υπερβολικά αυστηροί / ελαστικοί / καχύποπτοι / έχουν βάλει στο μάτι το παιδί τους∙ για τους εκπαιδευτικούς που κατά τη γνώμη τους δεν πληρώνονται αρκετά καλά για να ασχοληθούν με κάθε παιδί χωριστά και τους εκπαιδευτικούς που επίσης κατά τη γνώμη τους είναι ήδη αρκετά καταρτισμένες αυθεντίες και δεν χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης και εκπαίδευσης∙ για τους φροντιστές και τους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα και του «δε βαριέστε, δεν μας πειράζει η μαθησιακή δυσκολία αρκεί να προσέχει στην τάξη, εμείς θα σας τον/την περάσουμε σε όποια σχολή θέλετε, έχουμε 1000% επιτυχία»∙ Τέλος, ένα εγχειρίδιο για όσους εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον μεγαλύτερο πόθο της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας: την επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με άφθονες δόσεις χιούμορ και απτά παραδείγματα που θα βοηθήσουν όλες τις παραπάνω «κατηγορίες» ενηλίκων, που δεν είναι και λίγες, να καταλάβουν με ποιον τρόπο επιδρούν αρνητικά στην εξέλιξη των παιδιών. Η έμπειρη σύμβουλος εκπαίδευσης, life coach και συγγραφέας  Τίνα Κωνσταντάτου πέρα από την επισήμανση αυτών των αρνητικών συμπεριφορών, επίσης προτείνει μια διαφορετική και εποικοδομητική αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ελληνική εκπαίδευση.

 Το Sκουλ, που επίσης απευθύνεται στους σύγχρονους μαθητές, καταπιάνεται επιπλέον με όλα τα σύγχρονα θέματα που αφορούν στα ελληνικά (και όχι μόνο) σχολεία όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), οι μαθησιακές δυσκολίες αλλά και η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, υπό την έννοια ότι δημιουργούνται μαθητές-πελάτες και μαθητές- κατακτητές τυπικών προσόντων με άμεσο αντίκτυπο τόσο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών όσο και στην ψυχική τους υγεία, άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Προσωπικά, δεν ξέρω πόσοι γονείς και πόσοι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να διαβάσουν ένα βιβλίο σαν το Sκουλ. Είναι μικρό, είναι καλογραμμένο, έχει ένα φανταστικό εξώφυλλο και πολύ φιλική και μεγάλη γραμματοσειρά για εύκολη ανάγνωση από ένα πλατύ κοινό. Όμως, μας φέρνει όλους εμάς, τους ενήλικες, αντιμέτωπους με μικρά και μεγάλα λάθη που κάνουμε απέναντι στα παιδιά που μεγαλώνουμε και διδάσκουμε. Τουλάχιστον, το κάνει με χιούμορ και με καλή διάθεση. Διαβάστε το λοιπόν, πριν αναζητήσετε φροντιστήριο / πανεπιστημιακή σχολή / καθηγητή / σειρές πολυβιταμινών για τα παιδιά σας. Θα το βρείτε χρήσιμο!

 

Δήμητρα Σταυρίδου

Γεννήθηκα στον Πειραιά και ζω στο Αργοστόλι. Από πτυχία, Ισπανική Φιλολογία και Μεταφραστικό. Διδάσκω, μεταφράζω και ξεναγώ, μάλλον με αυτή τη σειρά. Μεταφράσεις: Τόμας Χομπς, Πέδρο Αντόνιο Αλαρκόν, Κάρλος Φρανκί, Χένρι Τζέιμς, Πάκο ΙγνάσιοΤάιμπο ΙΙ, Αν Σέξτον. Γράφω για το βιβλίο στο ExLibris, εδώ. Λέω όχι στον ρεαλισμό εκτός αν είναι μαγικός. Κάποια στιγμή θα ολοκληρώσω το προσωπικό ηλεκτρονικό μου αρχείο εδώ. Ενθουσιάζομαι με νέους ποιητές και πεζογράφους, στείλτε μου τα καλύτερά σας στο dstavridou@gmail.com, η στήλη «Εύρηκα !;!» σηκώνει στον αέρα του Περί Ου τους wanna be, τους have been, τους never mind, τους συγκινητικούς και ευσυγκίνητους, τους σκληραγωγημένους και τους αισιόδοξους, τους αντικαταθλιπτικούς και τους θλιμμένους, τους ταλαντούχους και γενναιόδωρους που θέλουν να μοιραστούν τη δουλειά τους. Καλή αντάμωση.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.