You are currently viewing Η  στήλη της Μαντάμ Σιλένας: Μεθεόρτιες σκέψεις…

Η στήλη της Μαντάμ Σιλένας: Μεθεόρτιες σκέψεις…

Αγαπητή μαντάμ Σιλένα μου

Σας εύχομαι καλή χρονιά και να συνεχίσετε με δύναμη το θεάρεστο έργο σας στο Περί ου! Δεν ξέρω αν με θυμόσαστε, είμαι η κυρία που ο σύζυγός της πέρσι τέτοιον καιρό διάβαζε Προυστ στο κρεβάτι (ακόμα τον διαβάζει) και, αφού μου είχατε εξηγήσει με λίγα λόγια περί τίνος πρόκειται (ο Χαμένος Χρόνος), με είχατε καθησυχάσει πως δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό (η συμπεριφορά του συζύγου μου). Αυτή τη φορά δεν σας γράφω για λογοτεχνικό θέμα. Δεν έχω πια πρόβλημα με τον Χαμένο Χρόνο αλλά με τον Νέο Χρόνο! Η απορία μου είναι η εξής:

Γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά καταχείμωνο;

Εγώ προσωπικά δεν πείθομαι πως την 1η Ιανουαρίου κάτι αλλάζει, πως αρχίζει καινούργια χρονιά μέσα στον  χιονιά… Κι ας ξέρω πως έχει πια σίγουρα πεθάνει από το κρύο η παλιά…
Εσείς, που είσαστε σοφή, και έχετε σίγουρα διασυνδέσεις, δεν θα μπορούσατε να προτείνετε στην κυβέρνηση να αλλάξει αυτή την λάθος  ημερομηνία, μια που τώρα πια βγήκαμε από την κρίση;

Με εκτίμηση

Μ. Μ.

Αγαπητή κυρία Μ. Μ.

Καλή χρονιά και σε σας (και στον σύζυγό σας).

Σας συγχαίρω για την παρατηρητικότητά σας και τείνω να συμφωνήσω μαζί σας. Ναι, είναι τελείως αψυχολόγητο να αρχίζει μ’ αυτό το ψοφόκρυο μια νέα χρονιά. Θα ήταν καλά να την γιορτάζαμε με καλοκαιρία, όπως κάνουν στους Αντίποδες…
Κάποτε, το κάναμε κι εμείς, δεν ξέρω αν το ξέρετε, πάντως, στο Αττικό Ημερολόγιο λ. χ. η Πρωτοχρονιά οριζόταν ως η 1η μέρα του σεληνιακού μήνα μετά το Θερινό Ηλιοστάσιο και ήταν η 1η μέρα του μήνα Εκατομβαιώνος (21 Ιουνίου – 21 Ιουλίου). δηλ, χαρά Θεού!
Αν το ακολουθούσαμε ακόμα, του χρόνου, κατά τους υπολογισμούς μου, θα είχαμε Πρωτοχρονιά στις 2 Ιουλίου του 2020 (που θα ήταν η 1η Εκατομβαιώνος του 33ου έτους της 699ης  Ολυμπιάδας) και μετά τα πυροτεχνήματα θα πηγαίναμε στις παραλίες.

Δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί από το σκεπτικό των προγόνων μας (για πολλά θέματα) και ακολουθούμε πλέον παντού δυτικά/ χριστιανικά πρότυπα.

Δεν επιμένω στην επιστροφή στα αρχαιοελληνικά πρότυπα – θα  δεχόμουν να ήμασταν και πιο ανοιχτοί στην Παγκοσμιοποίηση: τότε θα μπορούσαμε να γιορτάζουμε π.χ μαζί με τους Εβραίους -η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά είναι η εγγύτερη ημέρα προς την Φθινοπωρινή Ισημερία (23 Σεπτεμβρίου), δηλ. η 1η του μήνα Tishri. Με τα πρωτοβρόχια… Αλλά, επειδή εδώ, η μέτρηση του χρόνου αρχίζει από την Ημέρα της Δημιουργίας (7η Οκτωβρίου του 3761 π.Χ. (Anno Mundi)), και του χρόνου η Πρωτοχρονιά μας θα ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 ή η 1η Tishri του 5780 Anno Mundi, δεν θα μας συνέφερε: θα αισθανόμασταν ακόμα πιο γερασμένοι…
Φθινόπωρο είναι και η Πρωτοχρονιά των Μουσουλμάνων-την 1η του μήνα Muharram. Εκείνοι πάλι, μετράνε την έναρξη των ετών από την μετάβαση του Μωάμεθ στην Μεδίνα, (Εγείρα, 16 Ιουλίου του 622 μ.Χ. Anno Hejira), οπότε, αν τη γιορτάζαμε μαζί τους, του χρόνου θα είχαμε Πρωτοχρονιά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 (1η Muharram του 1441 Anno Hejira) και θα συνέπιπτε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προς μεγάλη απογοήτευση των παιδιών!

(Βεβαίως, οι πιο σοφοί από τους Μουσουλμάνους είναι οι Πέρσες, οι Αφγανοί και οι Κούρδοι, που ακολουθούν διαφορετικό ημερολόγιο, βασισμένο στους υπολογισμούς του Πέρση ποιητή, μαθηματικού και αστρονόμου Ομάρ Καγιάμ, το οποίο είναι και ακριβέστερο από το Γρηγοριανό, όσον αφορά στον υπολογισμό των δίσεκτων ετών.)
Η έναρξη του χρόνου γι αυτούς, όπως και για τους Πυρολάτρες Ζωροαστριστές, ορίζεται κατά την Εαρινή Ισημερία δηλ. την 21η Μαρτίου. Αν γιορτάζαμε μαζί τους, η Πρωτοχρονιά μας θα συνέπιπτε, (πολύ σωστά) με την αναγέννηση της φύσης, αλλά και με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης – τι καλά!

Με βάλατε σε σκέψεις με την παρατήρησή σας αυτή, κυρία Μ. Μ. μου…

Δεν ξέρω όμως αν είναι εφικτό και πρέπον να εισηγηθεί το περιοδικό μας στην κυβέρνηση την υιοθεσία αυτής της τελευταίας ημερομηνίας για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς… Θα το προσπαθήσουμε πάντως!

Με τις πιο θερμές μου ευχές

Δική σας,

Μαντάμ Σιλένα

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

This Post Has One Comment

  1. Σπύρος Τζίμας

    Είστε εξαιρετικά καλή συνέχεια, ειδικά σήμερα. Ευγε

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.