You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: Η Ελληνική Επανάσταση 200 χρόνια μετά, εικαστικό πανόραμα στο πάντα ενημερωμένο, επίκαιρο και ρηξικέλευθο Ίδρυμα Κακογιάννη

Κωνσταντίνος Μπούρας: Η Ελληνική Επανάσταση 200 χρόνια μετά, εικαστικό πανόραμα στο πάντα ενημερωμένο, επίκαιρο και ρηξικέλευθο Ίδρυμα Κακογιάννη

Είναι σημαντικό να στέκουμε εναργείς απέναντι στην Ιστορική Μνήμη, όχι μόνον για να αποφύγουμε οικεία κακά από την νομοτελειακή, κυκλοτερή κι εξω-εξελισσόμενη επανάληψη της Ιστορίας, αλλά για να κερδίσουμε σε αυτογνωσία, να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία της Συλλογικής Γνώσεως και να μειώσουμε την εντροπία του συστήματος, που όπως όλα τα «κλειστά» θερμοδυναμικά συστήματα τείνει ολοένα και περισσότερο προς το Χάος.

Στην εποχή της υπέρ-μετανεωτερικότητας ελπίζοντας πως η αναπόφευκτη αποδόμηση έχει πλέον ολοκληρωθεί, καιρός είναι να παραιτηθεί ο καταστροφέας Σίβα και να αναλάβει πάλι ο αναδημιουργός Κρίσνα. Οι Mayas, μεγάλοι μαθηματικοί και αστρονόμοι, γκρέμιζαν τα πάντα κάθε 52 χρόνια (τόσο διαρκούσε ο δικός τους «αιώνας») προκειμένου απλώς να τα ξαναχτίσουν, με τις ίδιες πέτρες μεν αλλά με καινούργιο τρόπο ενδεχομένως.

Αυτές οι πέτρες που «εσήκωσε όσο βάσταξε» ο λαός μας (δια φωνής του Νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη) είναι οι ιστορικές ψηφίδες μνήμης, τα μεγαπίξελ της υπομονής, της κακοπάθιας και της αντοχής μέσα στον Χρόνο.

Με αφορμή τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από της ευλογημένης εκείνης απόπειρας αποτινάξεως της Μεσαιωνικής Ανατολής έτσι ώστε να ζήσουμε με χρονοκαθυστέρηση τόσο την δυτικοευρωπαϊκή Αναγέννηση όσο και τον παγκόσμιο Διαφωτισμό, λογοτέχνες και καλλιτέχνες ένωσαν τα πυρά τους, εμπότιζαν τα βέλη τους με αφυπνιστικό και φιλοξενήθηκαν, φιλοξενούνται και θα φιλοξενηθούν σε Ιδρύματα και Πολιτιστικά Κέντρα που αποτελούν θεσμούς, απαραίτητες πηγές αιθερικού οξυγόνου για τις φοβισμένες ψυχές μας, τις κατατρομοκρατημένες από τις τόσες απότομες, ραγδαίες και απρόβλεπτες αλλαγές.

Τέσσερις βιομηχανικές επαναστάσεις σε λίγες δεκαετίες, το πέρασμα από τον homo sapiens στον homo interneticus, όμως ακόμη μέσα μας εμφιλοχωρεί ο νεολιθικός άνθρωπος των σπηλαίων, που μόλις πέσει το σκοτάδι και σβήσει το φανάρι στον ουρανό, θέλει να παρηγορηθεί μέσα από μια αφήγηση, «παραμυθία της ψυχής μου ανήσυχης», όπως θα έλεγε η αθάνατη Ποιήτρια Ζωή Καρέλλη.

Σε αυτή την έκθεση, που εκτείνεται σε δύο ορόφους του πεπλατυσμένου και αναπεπταμένου εικαστικού χώρου του Ιδρύματος Κακογιάννη παρακολουθούμε περιδεείς και έντρομοι ένα αφήγημα σε εικόνες (τους ήχους τους προσθέτουμε εμείς με τις ανάσες, τους διαλόγους, τα σχόλιά μας). Ο θεατής είναι συνδημιουργός, επαρκής αναγνώστης μιας περιδιάβασης στην Ιστορία της Παλιγγενεσίας με τρόπο δραματικό, ανεξάλειπτο και πολυμερή.

Πολλοί οι καλλιτέχνες, δύο οι επιμελητές, μία η ψυχή του χώρου, αείποτε επαγρυπνούσα η ακάματη Ξένια Καλδάρα, μας ξεναγούν εικόνα στο αποτύπωμα της Επανάστασης του 1821 στην Συλλογική Πανανθρώπινη Ψυχή.

Μην το χάσετε, γιατί θα χαθείτε στην μετριότητα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, που αν και χρυσή δεν αντέχεται!!!

 

Περιπαθώς και εμπαθώς, με οξυμένη την ενσυναίσθηση,

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

www.mcf.gr

 

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»
Συλλογική έκθεση
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ερατώ Χατζησάββα, εικαστικός
Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Τι μπορούν να δημιουργήσουν οι σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες έχοντας να αντιμετωπίσουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821; Ποιο είναι το σύμπαν που θα υφάνουν; Σε ποιο βαθμό τους αφορά ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός από το οποίο, όμως, απέχουν 200 χρόνια;
Το «αφήγημα» της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 παρουσιάζεται σε μία εκτεταμένη έκθεση Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι καλούνται να επικεντρωθούν σε έννοιες όπως η Ιστορία, η ατομική και η συλλογική μνήμη, η εθνική συνειδητοποίηση και η εθνική ταυτότητα, η πατρίδα, η ελληνικότητα και η αντίφασή της, καθώς και στο ερώτημα για το νόημα όλων αυτών των εννοιών στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Ταυτόχρονα, προσπαθούν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες και τα πρόσωπα, τα μηνύματα και τα συνθήματά της Επανάστασης, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις εκείνου του ιστορικού γεγονότος που γέννησε το νέο ελληνικό κράτος.
Πέρα από τον όποιο επετειακό χαρακτήρα, η έκθεση δεν επιθυμεί να είναι περιγραφική ή εικονογραφική, ούτε φιλοδοξεί να υποκαταστήσει την αυστηρή ιστορική μελέτη και έρευνα, τις διαφορετικές αναγνώσεις, τις ερμηνείες και τις αποτιμήσεις των ιστορικών.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Περικλής Αντωναρόπουλος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μιχάλης Αρφαράς, Μάρκος Γεωργιλάκης, Απόλλωνας Γλύκας, Περικλής Γουλάκος, Κορνήλιος Γραμμένος, Γιώργος Διβάρης, Μαριλένα Ζαμπούρα, Γιώργος Ζιάκας, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Τζουλιάνο Καγκλής, Μαριγώ Κάσση, Γιάννης Καστρίτσης, Κυριάκος Κατζουράκης, Άρης Κατσιλάκης, Γιάννης Κονταράτος, Σπύρος Κουρσάρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μανουσάκης, Πέννυ Μονογιού, Κυριάκος Μορταράκος, Παναγιώτης Μπαξεβάνης, Βάλλυ Νομίδου, Στέλλα Παγώνη, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπασάϊκας, Βασίλης Παπατσαρούχας, Βαγγέλης Πλοιαρίδης, Σπυριδούλα Πολίτη, Κυριάκος Ρόκκος, Ιφιγένεια Σδούκου, Ηλίας Σιψάς, Άγγελος Σκούρτης, Ελευθερία Στόικου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Κώστας Τσώλης, Ερατώ Χατζησάββα, Κώστας Χριστόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
 
Διάρκεια έκθεσης: 1 -16 Νοεμβρίου
 
Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα έως και Κυριακή 18:00-22:00
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος,
Τ.Κ. 17778, τηλ. 2103418550. 
 
Ελεύθερη είσοδος
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
 
Οι θεατές, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων από δώδεκα (12) ετών και άνω, εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 του υπ.αριθμ 1
σχετικού, ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ.αριθμ. 1 σχετικού συνδυαστικά προς:
[γ] αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω υπό [α] και [β].
Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, υπό [α] και [β], επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή (εκτυπωμένα), είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α ́ 118) Covid Free GR.
Εναλλακτικά, αλλοδαπός που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή.
Οι ανήλικοι θεατές ηλικίας από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών, προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου selftest τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη
έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ. αριθμ. 1 σχετικού. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.
Εναλλακτικά οι ανήλικοι έως και δεκαεπτά (17) ετών μπορούν να προσκομίζουν κατά την είσοδο τους, βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοιό COVID-19 (PCR ή rapid-test), σύμφωνα με τις παρ.3 και 4 του άρθρου 9 του σχετ.1.
 
 *******
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MCF
Εθνική Τράπεζα

 

ΧΟΡΗΓΟΣ MCF
ΔΕΠΑ

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ MCF
PricewaterhouseCoopers
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
AthensHeart

 

ΔΩΡΗΤΕΣ MCF
KARANTZAS AND PARTNERS LAW FIRM
GRUPPO GEMELLO

 

 
ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ MCF
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σπίτι της ΚύπρουΜορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας
Δήμος Αθηναίων
EFFE-Europe for Festivals, Festivals for Europe
LIKE- European Regions and Cities for Culture

 

  
ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ
ΕΡΤ
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS
COSMOTETV
FOX NETWORKS GROUP

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ
ΤΑΝΕΑ  Ιn.gr  Αθήνα 9,84 , Tvxs,  The TOC.gr
Το Ποντίκι   Monopoli.gr, Culturenow.gr  Pepper 96,6 fm Athens Voice Radio 102.5, ΣτοΚόκκινο 105,5, overfm 104,9 infowoman, infokinds, infokinds cy
Clickatlife.gr  Onlytheater.gr, noisy art& music social network,  The GreekPlayProject,    ForFree.gr,  tetragwno.gr, mikrofwno.gr,  topconsept,
In2life.gr  Artandpress.gr  Artplay.gr Theatromania.gr  Webmusic.gr
Ng radio, Amagi.gr  Boemradio.com,   
Κroma Magazine  Theatermag.gr,  Sinweb radio  tocradio.gr  citytag_the Athens guide, street radio, CityKidsGuide.com , travel4kids,kidsproject

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.