You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας:  Συγκινητικός Σεφέρης στο Ηρώδειο υπό βροχήν

Κωνσταντίνος Μπούρας:  Συγκινητικός Σεφέρης στο Ηρώδειο υπό βροχήν

Το θεατρόφιλο κοινό είναι συνηθισμένο στις φθινοπωρινές μπόρες που πλήττουν τοπικά και επιλεκτικά το Ρωμαϊκό Ωδείο που έχτισε ο Ηρώδης ο Αττικός τον πρώτον αιώνα μετά Χριστόν προκειμένου να εξιλεωθεί, να απενοχοποιηθεί και να τιμήσει την μνήμη της φαρμακωμένης συζύγου του Ρηγίλλης. Στην Ρώμη αυτοκράτορας ήταν ο πρώτος από τους φιλέλληνες μαθητές του, ο Αδριανός. Ο δεύτερος ήταν ο Μάρκος Αυρήλιος. Σημειωτέον πως ο Ηρώδης ο Αττικός, εκτός από ζάπλουτος της εποχής εκείνης ήταν και σοφιστής, όμως δεν έχουν σωθεί τα γραπτά του.

Έχω θαυμάσει τον Μωρίς Μπεζάρ (1998) να επιμένει να συνεχίσουν οι χορευτές του παρόλο που κινδύνευαν σοβαρά από ορθοπεδικές κακώσεις.

Έχω δει τον Ροστροπόβιτς να παίζει υπό καταρρακτώδην βροχήν στην τελευταία παγκόσμια περιοδεία του κι έμεινε εκεί μέχρι τέλους (τιμώντας την Ακρόπολη, όπως είπε). Κι εμείς δεν φύγαμε μέχρι τελευταίας νοτισμένης νότας.

Το βράδυ όμως τής Παρασκευής 8 Οκτωβρίου 2021, φύγαμε και παραφύγαμε, αφού ακούσαμε τον ηδυπαθή και ναρκισσευόμενο εκφωνητή στίχων Γιάννη Στάνκογλου να σκοτώνει, να παραποιεί και να αυτοσχεδιάζει πάνω στους πασίγνωστους στίχους, αποδομώντας νόημα και κοινό, αναμοχλεύοντας το κενό (της μάταιης ερμηνείας του) και απορρυθμίζοντας τους πάντες (ακόμα και τον …καιρό). Ο εκλεκτός πρωταγωνιστής παρασυρμένος ίσως από την πρόσφατη ευπώλητη επιτυχία του στον «Προμηθέα» άκουγε τη φωνή του και βαυκαλιζόταν μάλλον πως κανείς άλλος δεν είχε απαγγείλει τόσο καλά στο εν λόγω θέατρο.

Εγώ όμως θυμάμαι τον δωρικό Μάνο Κατράκη να συμμετέχει στην «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» του Νικηφόρου Βρεττάκου και τον θυμάμαι ακόμα. Ναι, ΕΚΕΙΝΗ ΉΤΑΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ, ΑΞΕΧΑΣΤΗ, ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ. Εδώ μάς έσωσε η …βροχή από τον τόσον επιτηδευμένον ναρκισσισμό.

Το να «πιάνεις κατάσταση» σύμφωνα με το σύστημα του Στανισλάβσκι, όπως το εμπορευματοποίησε το ActorsStudio, δεν σημαίνει να φκιάχνεις δικά σου ποιήματα εκ του προχείρου και να διορθώνεις ασύστολα τους νομπελίστες λογοτέχνες. BaSTA!!! Φτάνει! Σώνει! Πήραμε μεγάλη δόση από υπερφίαλο εγωισμό φέτος, αυτό το κατακαημένο καλοκαίρι.

Λίγες μέρες μετά από αυτήν την μισοτελειωμένη παράσταση με τις κατά τα άλλα εκπληκτικές μουσικές ερμηνείες και επιδόσεις, πήγα στο στούντιο να μαγνητοφωνήσω τα δικά μου υπό έκδοσιν ποιήματα. Και, ναι, οφείλω να τα ομολογήσω πως τα διόρθωνα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τα τελειοποιήσω. Μα ήταν δικά μου! Όχι ενός νεκρού. Και δεν τα ήξερε κανείς εν τέλει. Όμως τού Σεφέρη; Τον Σεφέρη τον έχουμε μάθει όλοι (οι επαρκείς φανατισμένοι αναγνώστες) απέξω και καταλαβαίνουμε ακόμα και την άνω τελεία όταν λείπει (ή προστίθεται αψυχολογήτως). Επομένως, αγαπητοί ηθοποιοί, θεατρίνοι, καμποτίνοι και λοιποί επιδειξίες, όταν πρόκειται να ερμηνεύσετε αθάνατα λογοτεχνικά έργα ΝΑ ΜΕΛΕΤΑΤΕ, ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΑΠΕΞΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΖΕΤΕ. Γιατί θα βγω κι εγώ με τους κακοπαθημένους του metoo και θα σας καταγγείλω ότι βιάσατε την ακοή και τον ψυχισμό μου εν γένει. Εντάξει;

Κατά τα άλλα ήταν μια ωραία, αξέχαστη, συγκινητική και δακρύβρεχτη (λόγω βροχής, υποθέτω) βραδιά. Τα ειλικρινή και εγκάρδια συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές και συντελεστές αυτής της γενναιότητας.

Έγραψα και ποιήματα. Δεν σας τα παραθέτω, ακόμα κι αν με πιέσετε… Γιατί δεν θα είναι εφάμιλλα με του Σεφέρη και θα εκτεθώ. Έχετε κι εσείς το ίδιο πρόβλημα ή μήπως όχι; Ο Στάνκογλου προφανώς δεν το είχε. Η επιτυχία είναι δίκοπο μαχαίρι. Και τα εκκρεμεί δεν κινούνται μόνον προς την μίαν πλευράν. Η φύσις των ανθρωπίνων είναι κυματική. Προσιδιάζει στην ρευστότητα των πάντων που διείδεν και ύμνησεν ο «σκοτεινός» φωτισμένος Ηράκλειτος.

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, θεατρολόγος, κριτικός, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

www.konstantinosbouras.gr

 

info από το Δελτίο Τύπου:
Φορώντας χρώματα ανοιχτά
Μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη
 
Συναυλία με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την αποδημία του ποιητή

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
 
Ερμηνεύουν:
Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα, 
Παυλίνα Βουλγαράκη, Δήμητρα Σελεμίδου, Παντελής Κυραμαργιός
Αφηγητής:
Γιάννης Στάνκογλου
 
trailer συναυλίας:
https://youtu.be/zgWZQytbqLc
 
 
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιωτη
 
Συμπράττουν:
Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων, «Θανάσης Τσιπινάκης», Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βυζαντινός Χορός Μέλος Εναρμόνιον
 
Μουσική Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης

 

Από το ποίημα «Άνοιξη μ.Χ.» ο τίτλος μας. «Φορώντας χρώματα ανοιχτά» και σιγοτραγουδώντας «ανάμεσα στην ισημερία της άνοιξης και την ισημερία του φθινοπώρου» ποιήματα του πρώτου νομπελίστα ποιητή μας, συντονιζόμαστε με το εύρωστο πνεύμα αισιοδοξίας, υπομονής και παρότρυνσης που διατρέχει το σεφερικό έργο. Συντονιζόμαστε με αυτό το «λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», κρατώντας κι εμείς τη ζωή μας όπως κράτησε ο ποιητής τη δική του: «ψιθυριστά μέσα στην απέραντη σιωπή».
  
Ερμηνευτές πρώτης γραμμής, όπως ο Γιάννης Κότσιρας, η Γιώτα Νέγκα, η Παυλίνα Βουλγαράκη η Δήμητρα Σελεμίδου και ο Παντελής Κυραμαργιός, θα τραγουδήσουν ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία έχουν απευθυνθεί στο συναίσθημα του κόσμου και ως τραγούδια με μουσική  των Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Ηλία Ανδριόπουλου, Δήμου Μούτση, Μίλτου Πασχαλίδη, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα καθώς και νεότερων συνθετών. Της πρώτης γραμμής κι ο Γιάννης Στάνκογλου θα αναλάβει τον ρόλο του αφηγητή στα τραγούδια που περιλαμβάνουν αφήγηση και θα αποδώσει αποσπάσματα από το έργο του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία θα συνδέουν τα τραγούδια μεταξύ τους και θα σκιαγραφούν για το κοινό την προσωπικότητα του ποιητή. Τη συναυλία θα διευθύνει ο σπουδαίος μαέστρος (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ) Αναστάσιος Συμεωνίδης.
 
Το μουσικό μέρος θα αναλάβει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» με τη μεσογειακή χροιά των μαντολίνων της. Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου.
Μουσική Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης.
 
Συμπράττουν επίσης οι μουσικοί:
Αλέξανδρος Λιβιτσάνος: πιάνο, 
Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, μαντολίνο, Κώστας Μιχαλός: κιθάρες, Hρακλής Παχίδης: τύμπανα, Γιάννης Πλαγιανάκος: κοντραμπάσο
Συμπράττει η Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Βυζαντινός Χορός Μέλος Εναρμόνιον.
Διδασκαλία Χορωδίας, Εναρμονίσεις: Νίκος Χιώτογλου.
Ενορχηστρώσεις: Νίκος Χιώτογλου, Κωνσταντίνος Γκιβίσης.
Επιμέλεια προγράμματος: Αγαθή Δημητρούκα.
Παραγωγή: MENTA ART EVENTS

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.