You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Η Κοίμηση της Θεοτόκου, ένα μήνυμα χαρμολύπης.

Λένη Ζάχαρη: Η Κοίμηση της Θεοτόκου, ένα μήνυμα χαρμολύπης.

 Η Κοίμηση της Παναγίας… Γιορτή! Πάλι το παράδοξο γελάει. Πάλι το παράξενο κάνει τα δικά του μες το καλοκαίρι…
Από παιδί θυμάμαι τούτες τις μέρες με δέος σχεδόν. Τις μέρες της νηστείας και των παρακλήσεων για να φτάσουμε στη λαμπρή μέρα της γιορτής! Στο πανηγύρι της Κοίμησης! Στη μέρα της Παναγιάς!
Μα πραγματικά ακούγεται παράδοξο! Να πανηγυρίζεις τον θάνατο. Αν δεν πιστεύεις πως έχει ήδη ξεκινήσει η κατάργησή του, ναι, είναι παράδοξο. Είναι και παράλογο, αν θες.
Όμως Εκείνος που σταυρώθηκε κι αναστήθηκε, άνοιξε τον δρόμο για εκεί που δεν έχει τέλος η παρουσία του Θεού. Άνοιξε τον δρόμο για την βασιλεία Του, στην οποία καμιά λύπη, καμιά στενοχώρια δεν υπάρχει. Και βέβαια παύει να είναι αιώνιος ο θάνατος!
Και παίρνει και τη Μάνα, που υπάκουσε με όλη της τη θέληση και δέχτηκε τη μεγαλύτερη ευλογία στη γη,κοντά Του, για να πρεσβεύει από ‘κει ψηλά για τη σωτηρία όλου του κόσμου!
Όταν βλέπω την εικόνα της Κοιμήσεως σκέφτομαι πως αυτή η γυναίκα, η “Πάντων Αγία”, γεννήθηκε, έζησε, κοιμήθηκε ακόμη για τη χαρά του κόσμου κι η ευγνωμοσύνη, η ευχαριστία, η Αγάπη για Εκείνη πρέπει να είναι απόλυτη! Όταν κοιτάζω την εικόνα της, αισθάνομαι πως βλέπω το πρόσωπο που προσεύχεται αδιάκοπα στον ουρανό για τη σωτηρία ολόκληρου του κόσμου, κι όταν λέω ολόκληρου το εννοώ!
Τέτοιες στιγμές, όπως αυτές που ζούμε, όπως αυτές που έζησαν άλλοι άνθρωποι χρόνια πριν από εμάς, δύσκολες, ζόρικες, μελαγχολικές κι αβέβαιες, αυτό το γλυκό και παρήγορο βλέμμα σ’ αγκαλιάζει. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι σ’ αυτήν, την Παναγία Μητέρα, στρέφονται, στρεφόμαστε γυρεύοντας στοργή και κατανόηση. Είναι…ο δικός μας άνθρωπος! Όσο ψηλά κι αν νιώθουμε ότι βρίσκεται, άλλο τόσο κοντά μας, δίπλα μας νιώθουμε ότι στέκεται.
Αποδέκτης της πιο απλής προσευχής, αλλά και της πιο εγκάρδιας, με την σιωπηρή βεβαιότητα και παρηγοριά πως θα παρακαλέσει και για εμάς.
Αυτή η λαχτάρα, αυτή η χαρά για τον δικό μας άνθρωπο, που εισακούεται και πρεσβεύει, που υπηρέτησε το άνοιγμα του δρόμου στο ανθρώπινο γένος για τη σωτηρία του και γι’ αυτήν δέεται, αυτή η μεγάλη χαρά πλημμυρίζει της καρδιές τη μέρα της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Χρόνια Πολλά!

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.