You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Μας πήρε το ποτάμι…

Λένη Ζάχαρη: Μας πήρε το ποτάμι…


Ε, ρε μας βαράνε ντέφια και χορεύουμε μπάλους γιατί οι συννεφούλες έγιναν συννεφάρες μαύρες κι άραχνες και κολυμπάμε στα γάργαρα νερά της βροχής που κλείνουν δρόμους, υπερχειλίζουν ποτάμια, μπαζωμένα ρέματα, ακαθάριστα φρεάτια. Είναι και τα καμένα δέντρα που αδυνατούν να συγκρατήσουν χώματα και νερά!
Όσοι πάλι δεν κολυμπάμε, είμαστε συνωστισμένοι, σα δεν ντρεπόμαστε, μέσα στις τάξεις – προκειμένου να καλυφθούν τα κενά- και κοντεύουμε να πνιγούμε με τις πλημμύρες. Αλίμονο σε όποιον κάνει μάθημα σε προκάτ σχολείο ή σε
isobox! (Γίνονται κι αυτά το 2021…).
Μένουμε και σε περιοχές που πλημμυρίζουν… τέτοιο θράσος! Τα αυτοκίνητα γίνονται αυτοσχέδιες βάρκες ή κρουαζιερόπλοια που προσφέρουν περιήγηση μια… βροχερή μέρα στην Αθήνα και στα προάστιά της.
Μην πούμε για τις καμένες περιοχές της Β. Εύβοιας… Εκεί τα πράγματα είναι απλώς τραγικά.
Είμαστε μια χώρα που πνίγεται… χορεύοντας! Γιατί τον μπάλο για χορό νησιώτικο τον ξέραμε, όχι για άγριο καιρικό φαινόμενο!
Θα μου πεις εδώ η Αθηνά κάποτε υπήρξε θεά της σοφίας και πριν λίγες μέρες έτσι ονόμασαν τη ‘μαινάδα’ που ήρθε να πνίξει τη χώρα στον πρώτο γύρο. Τώρα μπορεί να εμπνεύστηκαν από τις πολεμικές ιδιότητες, αλλά γιατί δεν το είπαν «Ζήνα» το φαινόμενο;
Ή να το πουν Άρη, απ’ τον θεό του πολέμου; Ή, καλύτερα, να το πουν «της τρελής τα μαλλιά» αφού της τρελής γίνεται μια και ποτέ δεν είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε φαινόμενο!
Και πόσο προετοιμασμένοι να είμαστε μπροστά στη φύση δηλαδή;
Στοιχειωδώς, φίλτατοι! Στοιχειωδώς!
Από πέρυσι με τον χιονιά έχουμε ‘χορέψει’ μπάλους και έχουμε χάσει το μπούσουλα! Φωτιές, σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί… κι εμείς ανίσχυροι, να τα βάζουμε με “κάθε υπεύθυνο” εκτός βέβαια από την ίδια τη φύση που μας περιγελά για τα υπερφίαλα σχέδιά μας.
-«Βάλτε», μας λέει, «πλατάνια, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στον Πειραιά και στη Νίκαια και στο Αιγάλεω και στα Πατήσια και στην Καλλιθέα και στο Π. Φάληρο και στο Περιστέρι κι όπου ποθεί η καρδιά σας! Αφήστε ακαθάριστα τα φρεάτια, αφήστε ακαθάριστα τα δέντρα σας, ρίξτε μπάζα και σκουπίδια στα ποτάμια σας! Τα δέντρα που θα σηκώσουν την άσφαλτο σας μάραναν! Ανοίξτε και τα κλειστά πηγάδια και τα ποτάμια και …γαία πυρί μειχθήτω!»
Διαβάζοντας τις ειδήσεις στο διαδίκτυο σήμερα ανακάλυψα μια πολύ ενδιαφέρουσα και πιθανόν χρήσιμη για εμάς. Στον μακρινό δήμο του Κράιστστερτς της Νέας Ζηλανδίας ο δήμαρχος αποφάσισε να απολύσει τον Μάγο τους μετά από 23 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας! Ο εν λόγω κύριος προωθούσε κυρίως τον τουρισμό της περιοχής. Εμείς θα του ζητήσουμε να προωθεί τα τεχνικά ζητήματα της χώρας. Με το αζημίωτο βεβαίως βεβαίως! Με 16000$ που του έδιναν οι Νεοζηλανδοί ετησίως τι να κάνει ο Μάγος! Ας σπεύσουμε να τον προσλάβουμε εμείς με περισσότερα, να δοκιμάσουμε κι άλλες λύσεις για τα προβλήματά μας! Σε μια χώρα που είναι σοβαρή απάντηση το «Δεν θα τα βάλουμε με τον Θεό», διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Μάγος είναι η σοβαρότερη λύση που μπορούμε να προτείνουμε… και η φτηνότερη!

 

 

 

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.