You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Μια εβδόμαδα με “απ’ όλα”

Λένη Ζάχαρη: Μια εβδόμαδα με “απ’ όλα”

 Μια ατμόσφαιρα περίεργη πλανάται πάνω από τον ουρανό του τόπου – όπως σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία εβδομάδα είχε απ’ όλα: 

  • Τη σημάδεψε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, μιας γυναίκας που ήταν χαρισματική: άξια μητέρα, πολιτικός και αρχηγός κόμματος. Τη νίκησε ο καρκίνος. Αν και τελική νικήτρια είναι εκείνη. Γιατί δεν λύγισε, γιατί αφήνει πίσω τρία εξαιρετικά παιδιά, γιατί κατάφερε να ενώσει με τον θάνατό της πολιτικούς αντιπάλους! Αγκαλιάζονταν στη Βουλή κι έδιναν δακρυσμένοι τα χέρια βουλευτές της ΝΔ με τους πενθούντες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.  

  • Βγήκε μετά κι ο πρωθυπουργός και είπε πως θα κάνει πρόγραμμα υγείας «Φώφη Γεννηματά», δηλαδή δωρεάν μαστογραφίες για όλες τις γυναίκες από το 2022, μέσα στο πλαίσιο της εκστρατείας για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού.
    Πολύ θα ήθελα να πιστέψω πως έχετε καλές προθέσεις, κ. Πρωθυπουργέ, αλλά, κάτι δεν μου πάει καλά… Γιατί ο αείμνηστος πατήρ Γεννηματάς έφτιαξε για τον κοσμάκη το μεγάλο ΕΣΥ- και με τα λάθη του στην πορεία… να τα λέμε κι αυτά-  κι εσείς καλέ μου κύριε… χμ, βαλθήκατε να το ξηλώσετε και να αφήσετε τον λαουτζίκο, δλδ εμάς, στο δρόμο! Αφού ορέγεσθε ιδιωτικοποιήσεις… Τώρα τι δωρεάν προγράμματα τάζετε;

  • Σκάει μετά κι η ιστορία στο Πέραμα με τον νεκρό Ρομά και τους εφτά καβαλαρέους πιστολέρο! Ντάξ’ ατίθασα παιδιά οι Ρομά και με ύποπτα νταραβέρια… να το δεχτώ. Να μην σας πω όμως και για τα παιδιά τα δικά σας, που τώρα τελευταία πολύ εύκολα παίζουν με τα κουμπούρια τους, σαν τη Μαλάμω με τη φούρια της!!!
    Προσωπικά όσο ακούω τις καταθέσεις όλο και μπερδεύομαι με το ποιος έπεσε σε ποιον, αλλά ρε παίδες, έτσι το έχετε εσείς στο χωριό σας; Αυτά σας μαθαίνουν; Ρίχτε κι όποιον πάρει ο χάρος; Γιατί και το παλικάρι να μην πετυχαίνατε εκεί που ρίχνατε, είναι πάρα πολύ πιθανό να έτρωγε κάποια αδέσποτη ένας αμέριμνος κάτοικος!
    Αλλά και το παλικάρι! Έβγαλε όπλο; Πυροβόλησε; Ήρθε, λέει, κατά πάνω σας… Οκ. Τελικά, ήσασταν πάνω στις μηχανές;;
    Μιλάει κι αυτή η σουρπουίτσα (που δίδαξε όλους τους γυναικοκτόνους τι πρέπει να κάνουν όταν εγκληματήσουν…) και προσπαθεί να μπερδέψει τον κόσμο…
    Η ουσία είναι μία!!
    Ze suis Ρομά! Όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί μια ανθρώπινη ζωή κοστίζει το ίδιο είτε είναι Ρομά είτε λευκός πλούσιος, είτε μαύρος, είτε δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο!

  • Μέσα σ’ όλα βέβαια, είχαμε κι έναν γάμο, άνευ λόγου μνείας, καθώς οι πρίγκιπες και οι βασιλείς έχουν χάσει πια την αίγλη τους στη χώρα. Κάτι αχαρακτήριστοι ‘νοσταλγοί’ τρέξαν και βαρέσαν παλαμάκια στον γιο του τέως και σ’ όλη την αριστοκρατία και στα βασιλοσόγια που μάλλον μόνο μεταξύ τους πια αποκαλούνται «μεγαλειότατοι», σε δουλειά να βρίσκονται δηλαδή, αφού και τίποτα δεν ξέρουν να κάνουν. Μόνο ίσως να παντρεύονται πολυεκατομμυριούχες λχ. και μετά να ζουν κι αυτοί καλύτερα, σαν τη Σταχτοπούτα! Τελικά υπάρχει μια τάση ακόμα και τα σοβαρά να φαιδρύνονται… Η φαιδρά πορτοκαλέα θα φταίει! 

  • Και, το κεντρικό γεγονός: 28η Οκτωβρίου και η Επέτειος του ΟΧΙ των Ελλήνων στους Ιταλούς φασίστες ήρθε στη μνήμη όλων. Ο νικηφόρος πόλεμος των Ελλήνων στο Αλβανικό μέτωπο, η νικηφόρα προέλαση, αλλά και οι σκληρές και άγριες μέρες μετά τη συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς κατακτητές, η πείνα, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα ολοκαυτώματα χωριών και περιοχών… Η Αντίσταση των Ελλήνων ( που θαυμάστηκε και υπονομεύτηκε) από τους Συμμάχους! Όλα ήρθαν στη μνήμη, έγιναν εκπομπές στην τηλεόραση, αναρτήσεις στο διαδίκτυο.
    Ήρθε όμως και η καγκελάριος της Γερμανίας, η κ. Μέρκελ, συγγνώμη πρώην καγκελάριος, να γιορτάσει μαζί με τον πρωθυπουργό! Έφαγαν και κρητικούς μεζέδες.  Έχουν και μια λατρεία στην Κρήτη οι Γερμανοί εταίροι μας, που κρατάει από τους παππούδες και τους πατεράδες τους. Ξέρουν τι θα πει κρητική φιλοξενία, όπως ξέρουν και οι Κρήτες τι θα πει γερμανική μπότα..
    Ήρθε, λοιπόν, για να μας ευχαριστήσει! Που ήμασταν όλα αυτά τα χρόνια τα καλύτερα παιδιά! Που δεν σηκώσαμε κεφάλι όταν μας πάταγαν κάτω! Που μας το ήπιαν το αίμα κι εμείς δεν ζητήσαμε μετάγγιση – κάτι σαν τις αζήτητες αποζημιώσεις…
    Έμεινε, λέει, και το βράδυ παραβιάζοντας το πρωτόκολλο που τηρούσε στα ταξίδια της. Μα τι μας λες! Τώρα να ανησυχήσουμε;
    Επειδή θα συζητούσαν θέματα για την οικονομία, την εθνική πολιτική- Τουρκία, κλπ.. Λέτε να ζητήσουν και την κεφαλή μας επί πίνακι;

    Ενδιαφέρουσα εβδομάδα – δεν λέω.  Ας ελπίσουμε πως η επόμενη θα είναι λιγότερο «ενδιαφέρουσα»…

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.