You are currently viewing Λένη Ζάχαρη, Σκιτσογραφίες: Ελένη Λιντζαροπούλου  5χ5

Λένη Ζάχαρη, Σκιτσογραφίες: Ελένη Λιντζαροπούλου  5χ5

Πίθος

Η ανεξάντλητη υπομονή, η πίστη, αλλά και η διάψευση. Λέξη που περιλαμβάνεται στον τίτλο της πρώτης μου ποιητικής συλλογής και γι αυτό έχει για μένα ιδιαίτερη βαρύτητα. Άλλοτε την αισθάνομαι ως φορτίο και άλλοτε ως κάτι που συνδέεται με το παρελθόν. Σύμβολο που θα μπορούσε να σημαίνει το θηλυκό. Το θηλυκό γένος που ωδίνεται και γεννά με τον νου και το κορμί πιθοειδώς φτιαγμένα, ολοστρόγγυλα.

Ελένη

Και η Ελένη συμβολίζει το θηλυκό. Είναι το «επίσημο» όνομά μου και αυτό που φανερώνει ιδιότητες που έχω σήμερα. Πολλές φορές δεν με αναγνωρίζω ως «Ελένη», αλλά είμαι. Άλλοτε «θεϊκή» και άλλοτε γήινη. Γοητευμένη από τον μύθο της και από την υγρότητα με την οποία έρχεται το όνομά της, αυτό το λάμδα της, στο αυτί μας. Έχω γράψει για την Ελένη και την έχω αγαπήσει ως να είναι κάποια άγνωστη άλλη.

Τζένη

Το όνομα που με φώναζαν από παιδί, βεβαίως φανερώνει και αυτό ιδιότητες που έχω αλλά και άλλες που απώλεσα με το πέρασμα του χρόνου. Είναι η πιο ατίθαση πλευρά μου, η πιο εκρηκτική και πιο έφηβη. Δεν πολυσυμμερίζεται την πραγματικότητα, θυμώνει και αγανακτεί. Πολλές φορές, σε όσους με γνωρίζουν τώρα, συνηθίζω να λέω κάπως απειλητικά: μην το πάτε φιρί – φιρί γυρεύοντας να γνωρίσετε την Τζένη…

Κορυδαλλός

Η πόλη στην οποία εργάζομαι και η πόλη την οποία αγαπώ. Με έχει γεμίσει δώρα, εμπειρίες και φίλους. Βεβαίως, για τους πολλούς η λέξη Κορυδαλλός, ταυτίζεται με το σωφρονιστικό κατάστημα. Συχνά όταν αναφέρω την λέξη με ρωτούν: Μέσα ή έξω; Μέσα, τους απαντώ, πιο μέσα δεν γίνεται. Φυλακή και πόλη συνδέονται στην καρδιά και στις αγωνίες μου για ένα μέλλον ελευθερίας, αξιοπρέπειας, και ανθρωπιάς.

Γράφω

Είναι κομμάτι της δουλειάς αλλά και της ζωής μου. Όπως δεν μπορώ να μην διαβάζω έτσι δεν μπορώ και να μην γράφω. Από παιδί έγραφα. Μάλιστα έγραφα ποιήματα τα οποία άλλοτε έκρυβα και άλλοτε έσκιζα. Κατόπιν άρχισα να γράφω στις λευκές σελίδες των βιβλίων και σε όμορφα τετράδια. Ακόμη τα έχω. Χρειάστηκαν χρόνια και η σημαντική παρότρυνση της Ελένης Λαδιά, για να εκδώσω τα ποιήματά μου.

Η Ελένη Λιντζαροπούλου γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά το 1962. Αριστούχος της Θεολογικής Σχολής, σπούδασε Θεατρική Εμψύχωση, Δημόσιες Σχέσεις & Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΑΠ, στην Ορθόδοξη Θεολογία.
Για περισσότερο από μια δεκαπενταετία ασχολήθηκε με το ερασιτεχνικό Θέατρο και έχει γράψει, διασκευάσει και σκηνοθετήσει θεατρικά έργα και παραμύθια για παιδιά. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Ο Πίθος των Γυναικών” και “Η εποχή των λέξεων”.

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.