You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Το κράτος της καταστολής

Λένη Ζάχαρη: Το κράτος της καταστολής

Ένας από τους κύριους σκοπούς του κράτους, από τη συγκρότησή του, είναι η προστασία των πολιτών. Το ζήτημα ωστόσο στις μέρες μας έχει μάλλον παρεξηγηθεί από τα εκτελεστικά όργανα των αποφάσεων της Κυβερνήσεως που είναι κατά πως φαίνεται οι Αστυνομικές δυνάμεις. Αλλιώς δεν εξηγείται το πάθος με το οποίο προσπαθούν να εφαρμόσουν τις «εντολές» που έχει δώσει η Κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για τηυν αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτό που μαθαίνουμε από το Δημοτικό σχολείο στο μάθημα της Αγωγής του Πολίτη είναι πως η Αστυνομία υπάρχει για να προστατεύει τους πολίτες από την παραβατική συμπεριφορά κάποιων, για να βοηθά στην τήρηση των νόμων και να επεμβαίνει όταν ο νόμος παραβιάζεται. Ο Νόμος που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και υπάρχει στο Σύνταγμα του Κράτους. Την ίδια ώρα, στο Σύνταγμα, Νόμος του Κράτους είναι αφενός το να διαμαρτύρεται κάποιος ελεύθερα όταν παραβιάζονται στοιχειώδη δικαιώματά του, αλλά και η υποχρέωση του Κράτους να προστατεύει τους πολίτες του ακόμη κι από την αυθαιρεσία του ίδιου!
Τις μέρες αυτές έχει χαθεί το μέτρο κι από πολίτες που δεν σέβονται το γεγονός ότι περνάμε μια δύσκολη κατάσταση ως κοινωνία κι ως παγκόσμια κοινότητα, αλλά κι από τους τάχα προστάτες των πολιτών.
«Τάχα» προστάτες, ναι! Διότι είναι απαράδεκτο γεγονός αυτό που όλοι είδαμε να διαδραματίζεται στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με τον νεαρό που ξυλοκοπούσαν οι άνδρες της αστυνομίας! Αυτό δεν αποτελεί τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας ούτε τρόπο καταστολής κάποιας αντίδρασης- άραγε ποιας;- ούτε καν ενδεδειγμένο τρόπο σύλληψης κάποιου!!!
Πριν από το ξυλοφόρτωμα του νεαρού είχαν ήδη παρενοχλήσει δύο μητέρες με τα μωρά τους που κάθονταν στην πλατεία. Το κλάμα των μωρών προκάλεσε την παρέμβαση των νεαρών που βρίσκονταν εκεί και κατέληξε στον ξυλοδαρμό του ενός.
Προφανώς μέσα στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιλαμβάνεται και η σιωπή! Η παθητικότητα! Μπορεί η αστυνομία ανενόχλητη να τραμπουκίζει μητέρες με μωρά και κανείς να μην αντιδρά διότι όποιος αντιδρά τρώει ξύλο!
Είναι απίστευτο το γεγονός ότι φτάνουμε σ’ αυτή την εποχή να δικαιώνουμε κατ’ αρχάς αυτούς που χρόνια κόπτονταν υπέρ της αποτελεσματικότητας υης αστυνόμευσης. Μπορούμε ΚΑΙ χωρίς δερβέναγα να είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας! Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε, ως πολιτισμένο και ευνομούμενο κράτος, να αστυνομοκρατούμαστε και κυρίως να δερνόμαστε από τα… «όργανα της τάξης»!
Ο σεβασμός απέναντι στον νόμο διδάσκεται δεν επιβάλλεται, αλλά εδώ δεν τίθεται ζήτημα σεβασμού απέναντι στο νόμο. Νόμος δεν είναι ένα τσούρμο νταβραντισμένοι αστυνομικοί που νομίζουν πως είναι ο νόμος και η δύναμη! Δεν είναι τίποτα άλλο παρά απλοί άνθρωποι όπως όλοι εμείς που έχουν την υποχρέωση να μας προστατεύουν!
Με τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν,θα πετύχουν μια οργισμένη λαϊκή αντίδραση.
Στη Νέα Σμύρνη και πάλι το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα οργής με τραγικά αποτελέσματα. Γιατί κανείς δεν επιθυμεί τον τραυματισμό συνανθρώπων μας επειδή ανήκουν στο αστυνομικό σώμα. Όμως η βία γεννά βία κι αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο πρωθυπουργός που έσπευσε να καταδικάσει «όποιον επιθυμεί να διχάσει τη χώρα» κι ίσως να ξανασκεφτεί τις τακτικές της αστυνομίας!
Από την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο ως την ώρα της δημοσίευσής του ευχή κι ελπίδα είναι να μην θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

 

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.