You are currently viewing Λιούις Κάρολ: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (απόσπασμα). Μτφρ: Παυλίνα Παμπούδη

Λιούις Κάρολ: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (απόσπασμα). Μτφρ: Παυλίνα Παμπούδη

(…) Έψαχνε να βρει κάποιον τρόπο να το σκάσει κι αναρωτιόταν αν θα κατάφερνε να φύγει χωρίς να τη δουν, όταν παρατήρησε μια παράξενη εμφάνιση στον αέρα. Αυτό την μπέρδεψε πολύ στην αρχή αλλά, αφού κοίταξε προσεκτικά για κάνα δυο λεπτά, ανακάλυψε πως επρόκειτο για ένα χαμόγελο και είπε μέσα της: «Α, είναι ο Γάτος του Τσεσάιρ, τώρα θα έχω κάποιον για να κουβεντιάσω μαζί του».

«Πώς τα πας;» είπε ο Γάτος αμέσως μόλις το στόμα του εμφανίστηκε αρκετά ώστε να μπορεί να μιλήσει.

Η Αλίκη περίμενε μέχρι να εμφανιστούν και τα μάτια του και μετά του έγνεψε. «Δεν ωφελεί να του μιλήσω» σκέφτηκε, «πριν εμφανιστούν και τα’ αυτιά του ή τουλάχιστον ένα από αυτά».

Την άλλη στιγμή εμφανίστηκε ολόκληρο το κεφάλι και τότε η Αλίκη άφησε κάτω το φλαμίνγκο της, θέλοντας να μιλήσει για το παιχνίδι, πολύ ευχαριστημένη που είχε κάποιον να την ακούει. Ο Γάτος να σκέφτεται πως αρκετά μέρη από το σώμα του ήταν τώρα ορατά κι έτσι τίποτα άλλο δεν εμφανίστηκε πια.

«Νομίζω πως δεν παίζουν καθόλου τίμια», άρχισε η Αλίκη, σε μάλλον παραπονιάρικο τόνο, « κι όλοι μαλώνουν τόσο τρομερά, που κανείς δεν μπορεί ν’ ακουστεί… Και δεν φαίνεται να έχουν κανένα ιδιαίτερο κανόνα στο παιχνίδι – ή, αν υπάρχουν κανόνες, κανένας δεν τους προσέχει… Και δεν μπορείς να φανταστείς τι κομφούζιο γίνεται με το να είναι όλα τα σύνεργα του παιχνιδιού ζωντανά! Για παράδειγμα, η αψίδα από την οποία πρέπει να περάσω τον σκαντζόχοιρό μου κάνει τώρα βόλτες στην άλλη άκρη του γηπέδου. Τώρα θα έπρεπε να έχω χτυπήσει τον σκαντζόχοιρο της Βασίλισσας, αλλά αυτός το έσκασε!».

«Πώς σου φαίνεται η Βαςίλισσα;» ρώτησε ο Γάτος χαμηλόφωνα.

«Δεν μ’ αρέσει καθόλου» είπε η Αλίκη. «Είναι τόσο πολύ-»

Εκείνη τη στιγμή παρατήρησε πως η Βασίλισσα στεκόταν πίσω της κι άκουγε. Έτσι, συνέχισε: «… είναι τόσο πολύ βέβαιο πως θα κερδίσει, που δεν αξίζει τον κόπο να συνεχίσει κανείς το παιχνίδι».

Η Βασίλισσα χαμογέλασε και προσπέρασε.

«Σε ποιον μιλάς;» είπε ο Βασιλιάς πλησιάζοντας την Αλίκη και κοιτάζοντας με περιέργεια το κεφάλι του Γάτου.

«Είν’ ένας φίλος μου, ένας Γάτος του Τσεσάιρ» είπε η Αλίκη. «Επιτρέψτε μου να σας τον συστήσω».

«Δεν μ’ αρέσει καθόλου η όψη του» είπε ο Βασιλιάς. «Πάντως, μπορεί να μου φιλήσει το χέρι αν θέλει».

«Θα προτιμούσα μάλλον όχι» δήλωσε ο Γάτος.

«Μην είσαι αυθάδης!» είπε ο Βασιλιάς, «Και μη με κοιτάζεις μ’ αυτό τον τρόπο!». Καθώς μιλούσε, πήγε και στάθηκε πίσω από την Αλίκη.

«Ένας γάτος μπορεί να κοιτάζει ένα βασιλιά» είπε η Αλίκη. «Το έχω διαβάσει σε κάποιο βιβλίο, μα δεν θυμάμαι σε ποιο».

(…)

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.