You are currently viewing Μαρία Κοτοπούλη: ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2020, Παναγιώτης Σκορδάς, εκδόσεις Mythos   

Μαρία Κοτοπούλη: ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2020, Παναγιώτης Σκορδάς, εκδόσεις Mythos  

Το νέο «Λεσβιακό Ημερολόγιο» για  το 2020,  μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά καθώς, για άλλη μια  φορά, διαπιστώσαμε  την άκρως ενδιαφέρουσα ύλη του και την υψηλή αισθητική του, που απεικονίζεται στην  πολυτελή, έγχρωμη έκδοσή του. Υπεύθυνοι, όπως πάντα, του Ημερολογίου, ο Δρ. της  φιλολογίας, Παναγιώτης Σκορδάς και οι Εκδόσεις Mythos.

Στην «Εισαγωγή», ο επιμελητής της έκδοσης  αποκαλύπτει  το νήμα εκείνο που συνδέει την «Αρχαία Λέσβο» με την  «Λεσβιακή  Άνοιξη» και τη σημερινή πραγματικότητα του Νησιού, καθώς μπήκε στο μάτι του κυκλώνα και σηκώνει την απρόσμενη επέλαση  προσφύγων και μεταναστών.  Οι Ακρίτες,  μας εξέπληξαν όχι μόνο για  την μοναδική ευαισθησία και  προσφορά τους, αλλά και για το υψηλό τους φρόνιμα. Πόσο όμως θα αντέξουν; Αναρωτιόμαστε.
Ίσως το «Ημερολόγιο» να δίδει την απάντηση, καθώς είναι ένα δείγμα αυτής της αντοχής, αφού παρά τις αντιξοότητες, ο δημιουργός του, αντέχει. Εδώ και δέκα συνεχόμενα χρόνια, τον παρακολουθούμε  να ανατρέχει στην Ιστορία του νησιού,  στις ρίζες του πολιτισμού, στη λαογραφία, στον πλούτο των πνευματικών ανθρώπων που ενδημούν στο  νησί και να μας προσφέρει έναν πολύτιμο  θησαυρό  γνώσεων!
Το «Ημερολόγιο», καλύπτει, όπως πάντα, ένα μεγάλο φάσμα πνευματικών δραστηριοτήτων του νησιού. Και τούτο καθιστά βασανιστική και δύσκολη την επιλογή και παρουσίαση, καθώς το κάθε ένα από τα κείμενα που διαβάζουμε,  είναι ξεχωριστό  και ιδιαίτερα σημαντικό. Έξοχη η πρώτη εντύπωση, που μας προïδεάζει  για το τι θα ακολουθήσει, με το θαυμάσιο εξώφυλλο, «Το χαμόγελο των ουρανών», της Καίτης Μεσσηνέζη. Και το ίδιο εξαιρετικό το οπισθόφυλλο, «Ο γυάλινος κόσμος», της Ανδρομάχης Βουγιούκα που έρχεται να  το κλείσει.
Αναφέρουμε  ξανά  την Καίτη Μεσσηνέζη, καθώς οι   ωραίες ακουαρέλες, ελαιογραφίες και μικτές τεχνικές της,   κοσμούν το «Ημερολόγιο»,   που με τόση αμεσότητα και σαφήνεια,  παρουσιάζει η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης, Αθηνά Σχινά. Πανέμορφες  επίσης  και οι απεικονίσεις των   «Βοτσαλωτών», δαπέδων  με τα θαυμάσια σχόλια της Ελένης Σαραντίτη.
Σαράντα τρεις συνεργάτες καλύπτουν τις δεκαπέντε ενότητες του ημερολογίου. Πώς να μη σταθούμε στο κείμενο της Ανθούλας Δανιήλ που μας γνωρίζει  τον Γιάννη Αλήτη- Βόμβα, «Έναν υπερρεαλιστή, που γεννήθηκε με τον υπερρεαλισμό μέσα του»!
 Όσο για το διήγημα του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, θα προσθέταμε, ότι είναι πράγματι   το «Καλύτερο δώρο», τόσο για  μας, όσο και για το «Λεσβιακό Ημερολόγιο».
Στο  αφιέρωμα για τον  πανεπιστημιακό και συνταγματολόγο, Σταύρο  Τσακυράκη, ανακαλύπτουμε,   μέσα από την  γραφή του  Γιάννη Καλογήρου,  την  τόσο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του καθηγητή.
Εξαιρετικά σχολιασμένη από τον Παναγιώτη Σκορδά η εργογραφία της ιδιαίτερα σημαντικής, Μυτιληνιάς  λαογράφου Μαρίας Αναγνωστοπούλου.
Πάντα ξεχωριστή η γραφή του Στρατή Μολίνου, μας μιλάει για την «Λέσβο» του Baudelaire, αλλά και για τον Αντώνη Πρωτοπάτση, τον πρωτεργάτη της «Λεσβιακής Άνοιξης», που το 1944 εξέδωσε μέρος μόνο μετάφρασή του, της συλλογής τού  Γάλλου ποιητή, «Τα άνθη του κακού» και που τώρα πλέον εκδόθηκε ολόκληρη.
Ο Γιάννης Κωνσταντέλλης, μέσα από τα «σπαράγματα» του ποιητικού της λόγου, ζωντανεύει  την ποιήτρια των ποιητών,  την Δέκατη Μούσα κατά Πλάτωνα, τη ΣΑΠΦΩ. 

Ένα μικρό δείγμα του  εξαιρετικού, «Λεσβιακού Ημερολογίου 2020», των εκδόσεων  Mythos, προσπαθήσαμε να δώσουμε, με την βεβαιότητα ότι ο αναγνώστης θα ανακαλύψει όλο τον πλούτο που κρύβεται στη γραφή και την προσφορά όσων εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έκδοσης.
Και βέβαια για άλλη μια φορά θα συγχαρούμε τον Παναγιώτη Σκορδά, την καρδιά και την ψυχή,  ενός έργου μοναδικού, που συνεχίζει τη μεγάλη  παράδοση,  καταγράφοντας, κάθε χρόνο,  τα  θαυμαστά, πνευματικά  γεγονότα του Νησιού, τα οποία   εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας, τις βιβλιοθήκες μας  και καταχωρούνται  στην Ιστορία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.