You are currently viewing Περί Περού από το Περί ου!

Περί Περού από το Περί ου!

Μήνυμα στον Άγνωστο Αναγνώστη από το Περού

 Αγαπητέ ή αγαπητή (;) , 

Από την αρχή σχεδόν αυτού του Περί ου εγχειρήματος, παρατηρώ πως σχεδόν καθημερινά μας διαβάζεις.

Στην αρχή το θεώρησα τυχαίο. Σκέφτηκα πως …γκουγκλάροντας για κάτι έπεσες πάνω μας  και αυτό ήταν -και πάει.

Στην πορεία όμως έγινες αναπόσπαστο μέλος της συντροφιάς που ονειρευτήκαμε να δημιουργήσουμε, εμείς οι Περιουίτισσες και οι Περιουίτες, προκειμένου να μοιραστούμε σκέψεις, ομορφιές, καταστάσεις και ό,τι άλλο εμπεριέχεται κάτω από το «Λόγος και Τέχνη», με την παντελώς υποκειμενική θέση και στάση που ο καθένας μας παίρνει και (δια)τηρεί σε σχέση και  με το Λόγο και με την Τέχνη.

Σ’ ευχαριστούμε πολύ κι ελπίζουμε να σου κρατάμε καλή συντροφιά, εκεί, στο μακρινό Περού, για το οποίο προσωπικά δεν γνωρίζω πολλά πράγματα, παρά μόνο το Μάτσου Πίτσου και τους Ίνκας, την Φλορά Τριστάν, τον εγγονό της Γκωγκέν, τον Κάρλος Καστανιέδα και έναν αγαπημένο φίλο ή μια αγαπημένη φίλη τού Περί ου μας -εσένα!

 Με εκτίμηση,

 Τίνα Κωνσταντάτου

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για σημαιαπερού

Αγαπητέ Περουβιανέ φίλε / Περουβιανή φίλη

Πιστεύω πως ήταν μοιραίο  να  συναντηθούμε στον ωκεανό  του διαδικτύου, εφόσον το Περού είναι ομόηχο και ομοιοκαταληκτεί με το Περί ου μας!

Μόλις έμαθα για την ύπαρξη ενός τόσο μακρινού και τόσο πιστού αναγνώστη / αναγνώστριας, βαθύτατα συγκινημένη, βούτηξα αμέσως στον εν λόγω ωκεανό και αλίευσα τις εξής πληροφορίες:

Το Περού (ισπανικά: Perú, Κέτσουα: Piruw), είναι χώρα στη Νότια Αμερική. Συνορεύει βόρεια με τον Ισημερινό και την Κολομβία, ανατολικά με τη Βραζιλία, νοτιοανατολικά με τη Βολιβία, νότια με τη Χιλή και δυτικά βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό. Έχει έκταση 1.300.000 τ. χλμ., είναι δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερη από την ΕλλάδαΟυάου! (λέμε εδώ!)-  και 31.826.018 κατοίκους, με βάση επίσημες εκτιμήσεις του 2017.

 Εντυπωσιάστηκα και  από τις πληροφορίες για τα γεωγλυφικά:

 Οι Γραμμές της Νάσκα είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών στην έρημο Νάσκα του Περού. Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάσκα και της Πάλπα, και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα γεωγλυφικά  αυτά δημιουργήθηκαν ανάμεσα στο 500 π.Χ και το 500 μ.Χ. και αναπαριστούν πλήθος μορφών (λάμα, αραχνών, καρχαριών, μαϊμούδων κ.α.) καθώς και απλά γεωμετρικά σχήματα.

  Υπάρχουν περισσότερα από 70 σχέδια ζώων, πτηνών, ιχθύων και ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες φιγούρες έχουν μήκος πάνω από 200 μέτρα και η σημασία τους  αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες. 

Και, από την εξίσου εντυπωσιακή πληροφορία:

 Η  παλαιότερη ελληνική κοινότητα στο Περού βρίσκεται στο ψαροχώρι Σαν Ανδρές, λίγο έξω από το λιμάνι του Πίσκο και αριθμεί 650 μέλη. Ένας από τους πρώτους Έλληνες που μετανάστευσε στο χωριό λεγόταν Γκίκας. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού ονομάζεται “Ρούτα Γκρέτσια”, που σημαίνει ελληνική οδός, στοιχείο που μαρτυρά την ισχυρή ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Επτά Έλληνες ναυτικοί, το 1860, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Σαν Ανδρές του Περού, καθώς μέσα από τα ταξίδια τους γνώρισαν και αγάπησαν την περιοχή. Έκαναν οικογένειες αλλά το 1880, παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Χιλής – Περού. Οι Χιλιανοί, σε μια επιδρομή τους στο ψαροχώρι άρχισαν να σκοτώνουν τους κατοίκους. Οι Έλληνες μαζί με τις Περουβιανές συζύγους τους, τα παιδιά τους και φίλους τους, συγκεντρώθηκαν σε ένα σπίτι και ύψωσαν την ελληνική σημαία. Για καλή τους τύχη, οι Χιλιανοί όταν είδαν τη σημαία, δεν πείραξαν όσους βρίσκονταν μέσα στο σπίτι, παρά το ότι είχαν σφάξει όλο το χωριό. Οι απόγονοι εκείνων των Ελλήνων ζουν ακόμη στην περιοχή. Αρκετοί από αυτούς όμως έχουν άκρως ελληνικά επώνυμα, όπως Komninos, Gikas, Papafavas, Falkonis και Constantinou. … 

Δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα, όμως γιορτάζουν αρκετές από τις εθνικές μας γιορτές, όπως την 28η Οκτωβρίου, την 25η Μαρτίου, στις οποίες πάντα ακούγεται και ο ελληνικός εθνικός ύμνος. Αν και είναι καθολικοί γιορτάζουν την ημέρα των Φώτων, ενώ το Πάσχα ακολουθούν μερικά από τα πατροπαράδοτα έθιμα μας.  Πολλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι δύο λαοί είχαν καλές σχέσεις από την αρχαιότητα και μάλιστα αντάλλασαν τεχνολογικές γνώσεις. Υπάρχουν σήμερα πολλά περουβιανά αρχαιολογικά μνημεία που έχουν εκπληκτικές ομοιότητες με τα ελληνικά, όπως τα Κυκλώπεια Τείχη του «Sacsayhuaman”. Διάφοροι Περουβιανοί μύθοι μοιάζουν με τους ελληνικούς, ενώ στη γλώσσα “Κέτσουα” των Άνδεων συναντάμε καθαρά ελληνικές λέξεις.  

Και, τέλος, τι άλλο βρήκα;;;

 

ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ (;) ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΕ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ

Ε, μετά από όλα αυτά, δεν πρέπει να κηρύξουμε υπερηφάνως διαδικτυακή αδελφοποίηση Περού και Περί ου; 

Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς

 Εκ μέρους όλης της συντακτικής επιτροπής

 Παυλίνα Παμπούδη

Τίνα Κωνσταντάτου

Η Τίνα Κωνσταντάτου γεννήθηκε στην Αθήνα του 1965, σκέφτεται και εκφράζεται κάπως περίεργα, πλην όμως είναι και σπουδαγμένη και πτυχιούχα (Ψυχολογία-Εκπαίδευση-Coaching) . Εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και σύμβουλος εκπαίδευσης εφήβων και ενηλίκων. Έχει συγγραφικό έργο και αρθρογραφεί τακτικά στο διαδίκτυο σε ειδησεογραφικά και άλλα θεματικά sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.