You are currently viewing Χρυσάνθη Ιακώβου: Γιάννης Δίγκας, “Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί” Εκδόσεις Ελκυστής, 2020

Χρυσάνθη Ιακώβου: Γιάννης Δίγκας, “Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί” Εκδόσεις Ελκυστής, 2020

Μια κακοποιημένη γυναίκα, ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, ένα γελοίο στοίχημα μεταξύ δύο φίλων, ένας καρκινοπαθής, ένας Κινέζος μοναχός, μια υπέρβαρη κοπέλα, μια καταξιωμένη επιστήμονας είναι μερικοί μόνο από τους ήρωες των δεκατεσσάρων διηγημάτων του Γιάννη Δίγκα στο πρώτο του βιβλίο “Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί”.

Δεκατέσσερις ιστορίες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, που έχουν όμως κάτι κοινό: παρουσιάζουν τους ανθρώπους στις πιο προσωπικές, στις πιο αδύναμες, στις πιο ευαίσθητες στιγμές τους. Προβλήματα συνηθισμένα, μικρά ανθρώπινα δράματα, από αυτά που μπορούν να συμβούν στον οποιονδήποτε, που είναι όμως καθοριστικά στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Άλλοι από τους ήρωες συντρίβονται, άλλοι υπομένουν το βάρος των πράξεών τους, άλλοι συνεχίζουν με τα νέα δεδομένα.

Το βιβλίο του Γιάννη Δίγκα μοιάζει με ένα μεγάλο μωσαϊκό, όπου χωρούν οι προσωπικές ιστορίες εντελώς διαφορετικών ατόμων: άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, πλούσιοι και φτωχοί. Άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με την μοναξιά, άλλοι με την απόρριψη, άλλοι με τον θάνατο, άλλοι με την φθορά των ανθρώπινων σχέσεων. Ο χρόνος, το εφήμερο της ζωής, η αγάπη ή η έλλειψή της, οι χαμένοι έρωτες, η απώλεια είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται ο συγγραφέας.

Ο Γιάννης Δίγκας αντιμετωπίζει τους ήρωές του με συμπάθεια και καταγράφει τις ιστορίες τους με τρυφερότητα κι ευαισθησία. Ακόμα και στα πιο θλιβερά διηγήματα, αφήνει μια χαραμάδα από όπου περνούν η αγάπη και η ελπίδα, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας σε ολόκληρο το βιβλίο. Μια συλλογή που διαβάζεται με ενδιαφέρον από όλες τις απόψεις.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.