You are currently viewing Δημήτρης Βαρβαρήγος: Παναγιώτης Σερ. Χανός, ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙΣΑΡ,εκδόσεις 24 Γράμματα

Δημήτρης Βαρβαρήγος: Παναγιώτης Σερ. Χανός, ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙΣΑΡ,εκδόσεις 24 Γράμματα

«Ερωτευμένος Καίσαρ», είναι ο καλύτερος δρόμωνας του αυτοκρατορικού στόλου. Ένα θαλάσσιο αρπακτικό, όπως το αποκαλεί ο συγγραφέας αλλά και ο τίτλος ενός εκπληκτικού ιστορικού μυθιστορήματος που κυριολεκτικά αρπάζει τη σκέψη και την ταξιδεύει στο χρόνο.

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα είναι ένα ολοκληρωμένο βιβλίο που μένει πάντα επίκαιρο και διαχρονικό. Φυσικά για τα ιστορικά στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα, αλλά και για τα υπόλοιπα που περικλείει, όπως όλα τα μυθιστορήματα. Φιλίες. Έρωτες. Προδοσίες. Αγάπες, στοιχεία που το κάνουν ολοκληρωμένο έργο από κάθε άποψη και δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από την υπόλοιπη εργογραφία.

Με δυνατή αφήγηση και έντεχνη λογοτεχνική γραφή που εντυπωσιάζει με τις απολύτως τεκμηριωμένες και αναλυτικές αναφορές που περιγράφουν τις τελευταίες στιγμές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αναφορές αποτυπωμένες με πιστότητα που αφορούν λεπτομέρειες τόπων που κινήθηκαν οι ήρωες του, όπως η ανατολική Λέσβος. Κωνσταντινούπολη. Παρίσι. Αθήνα. Λακωνία κλπ. Με ορολογίες των στρατευμάτων και τους εξοπλισμούς τους. Οι σιδηρόφρακτοι Εξκουβίτορες, οι μαχητές του Τάγματος των Δράκων φρουρά για την προστασία των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Και φυσικά εκείνη η αναφορά του καλλίμορφου δρόμωνα, του Ερωτευμένου Καίσαρα.

Γενικά στην ολότητα του το ιστορικό υπόβαθρο παρουσιάζεται με υποδειγματικό τρόπο, αναβιώνοντας τους αληθινούς ήρωες που έδρασαν στην ιστορία με διαφορετικούς ρόλους και με ελαφρώς παραλλαγμένα ονόματα. (Ηλίας Βενέζης. Στρατής Μυριβήλης. Ασημάκης Πανσέληνος και άλλοι)

 

Από την πρώτη μόλις παράγραφο ξετυλίγεται το κουβάρι στην ιστορία της βασιλεύουσας και του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. ένας πλούτος ιστορικών γεγονότων παράλληλα με τη δράση των ηρώων του, δίχως να σου αφήνει την εντύπωση ενός σχολικού βιβλίου ή μιας λογοτεχνικής επανάληψης, καθώς με το θέμα αυτό έχουν ασχοληθεί πολλοί συγγραφείς.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος διαδραματίζεται σε δύο χρόνους ένα συγγραφικό εγχείρημα καθόλου εύκολο για τον συγγραφέα όταν δημιουργεί έναν στο σήμερα και πιο συγκεκριμένα το 2023 και ο άλλος 570 χρόνια προηγούμενα το Φλεβάρη του 1453 στα θαλάσσια τείχη της πολιορκημένης βασιλεύουσας από τους Οθωμανούς.

Πρόκειται για ένα σοβαρό έργο ζωής με δυναμική στις σελίδες του να ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη στο συγγραφέα.

Πλούσιος μυθιστορηματικός κορμός, καθώς μέσα σε αυτούς τους δύο χρονικά αποκλίνοντες κόσμους διαδραματίζονται δύο παράλληλες αφηγήσεις με διαφορετικούς ήρωες που όμως έντεχνα ο συγγραφέας έχει παραλληλίσει τους τότε με τους σημερινούς με έξυπνο τρόπο που να μην μπερδεύει τον αναγνώστη.

Από το πρώτο μόλις κεφάλαιο μεταφέρεσαι έξι αιώνες πίσω. Μπαίνεις σε άλλη διάσταση γνωρίζοντας καλύτερα το χώρο, το χρόνο και τους χαρακτήρες των ηρώων. Κι έτσι αρχίζεις να ενδύεσαι το αιθερικό ένδυμα τους και να ζεις μαζί τους, να ταυτίζεσαι με τις επιδιώξεις τους. Να πασχίζεις να βρεις μια λύση που θα τους ωφελήσει. Κι όσο συνεχίζεις να διαβάζεις, γιατί δεν σε αφήνει να το κλείσεις, και δίχως να το καταλάβεις γίνεσαι κομμάτι της ιστορίας. 

Απρόβλεπτη, μυθιστορία, αναπάντεχη και πάντα με απρόσμενα αποτελέσματα που ούτε ο πλέον ευφάνταστος νους δύναται να στοιχειοθετήσει. Αισθάνεσαι πως είσαι ένας από αυτούς τους ήρωες που ζήσανε τη δύσκολη εποχή του πολέμου τότε και αυτό που συμβαίνει σήμερα και γνωρίζουμε όλοι με τους άμοιρους πρόσφυγες.

 

Έτσι μας δίνεται ξεκάθαρα το που βρισκόμαστε και τι συμβαίνει.  

Χειμώνας σε μια βασιλεύουσα πολιορκημένη από τους Οθωμανούς, ένα αξιόμαχο πολεμικό πλοίο, το καμάρι της βυζαντινής αρμάδας, ο “Ερωτευμένος Καίσαρ” με Κυβερνήτη τον ικανότερο Κένταρχο της αυτοκρατορίας, τον Φωκίωνα Μεριβίλη. Ετοιμάζονται για απόπλου από το βασιλικό νεώριο για ένα άκρως επικίνδυνο ταξίδι. Να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό του Καπουδάν Πασά και να μεταφέρει, Το χρυσό κιβώτιο με τα περίπου 10.000 χρυσά νομίσματα, τη σπάθα, τα κόκκινα τσαγγία και το έγγραφο της διαθήκης του.

Ήταν η προίκα που άφηνε στον 5χρονο νόθο  γιο του ο έσχατος αυτοκράτωρ. Καρπός ο μικρός βασιλιάς, του έρωτα του με τη Γενοβέζα αρχόντισσα Περεγκρίνα Τζουστινιάνι Λόγκο, μια αδάμαστη κι ανυπόταχτη Λατίνα που σπάει τα κοινωνικά στερεότυπα εξ αιτίας του αστείρευτου πάθους και του δυνατού έρωτά της, να έχει κατακτήσει την καρδιά του τελευταίου αυτοκράτορα, ενός γενναίου άντρα δέσμιου όμως από το αξίωμα του και την ευθύνη απέναντι στην αυτοκρατορία δίνει τη δική του μάχη ανάμεσα στην επιθυμία και το χρέος.

 

Ο Ερωτευμένος Καίσαρ, είναι ένα πλοίο έτοιμο για την πιο σκληρή μάχη. Δεν σκιάζεται κανένα εχθρό παρά μόνο τα στοιχεία της φύσης. Κι όταν η μοίρα ζηλεύει φέρνει το αναπάντεχο. Βυθίζεται στο νησάκι της Θερμής. Και μένει στον υγρό τάφο του για έξι αιώνες.

Από το σημείο αυτό ο μύθος εξελίσσεται σε άλλο χρονικό επίπεδο.

Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους δρουν η αρχαιολόγος Ντόροθι Γλαυκία και ο ιδιοφυής βυζαντινολόγος Έρασμος Βιεννέζης.

Ακολουθώντας τα αρχαία σύμβολα και επιγραφές μέσα στον λαβύρινθο μιας υπόγειας πολιτείας, στο λημέρι της μυστικής Αδελφότητας των Ιπποτών του Δράκου, ψάχνουν την απάντηση, ενός επικίνδυνου μυστικού.

Ψάχνουν στην υπόγεια πολιτεία που είχε δημιουργήσει η διασωθείσα από το ναυάγιο Περεγκρίνα, όταν γέννησε το δεύτερο νόθο γιό του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Για να τον προστατεύσει κατασκευάζει και συνενώνει με τον υπάρχοντα λαβύρινθο, ένα πολύπλοκο υπόγειο δίκτυο διαδρόμων αιθουσών, στρατώνων, αποθηκών και καταλυμάτων. Δημιουργεί μια πόλη κάτω από την πόλη, και μέσα σε αυτό το υπόγειο βασίλειο θα ζήσει ο μικρός διάδοχος, προστατευμένος από τους ιππότες του για όσο καιρό θα χρειαστεί.

Λες και ο χρόνος είναι δεμένος με ένα αόρατο νήμα να ενώνει τους αιώνες και το ένδοξο παρελθόν να είναι τόσο κοντά στο παρόν όσο και στο εγγύς μέλλον. Ο συγγραφέας, δημιούργησε έναν μύθο βασισμένο στην καταγεγραμμένη ιστορία της άλωσης με ανθρώπινους χαρακτήρες του τότε, μα τόσο ταυτόσημους με τους σημερινούς.

αλλά είναι τόσο κοντά και τόσο αναγνωρίσιμοι, καθώς με παρεμφερή τρόπο καθορίζονται οι στόχοι τους, μέσα από τις πράξεις τους και τους ωθούν να επιλέξουν, να ακολουθήσουν μία διαδρομή που θα τους καταστήσει αντιμέτωπους με τις επιλογές τους και τις όποιες συνέπειες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν.

 

Οι δύο παράλληλες ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες να εισχωρεί η μία στην άλλη να περιπλέκονται γεγονότα και καταστάσεις μέσα από μία δυνατή αφηγηματική εκφραστική απόδοση.

Όταν τελείωσα την ανάγνωση είχα την πεποίθηση ότι ο συγγραφέας έχει ζήσει σε εκείνη την άλλη ζωή που η ιστορία έλαμψε και φώτισε και θα παραμείνει νωπή μνήμη στο σήμερα και το μέλλον. 

Μέσα από το προσωπικό ύφος γραφής του Παναγιώτη Χανού, αναδεικνύεται ένας κόσμος του παρελθόντος με ευδιάκριτους συμβολισμούς. Αναπαράγει μία εποχή ένδοξων αγώνων και στερεοτύπων γεγονότων επηρεάζοντας δυναμικά όλους τους χαρακτήρες που ίδιος δημιούργησε, μέσα σε μια απόλυτη συνοχή των κεφαλαίων καθώς, όπως είπαμε, η ιστορία κινείται σε δύο χρόνους.

Ο ερωτευμένος Καίσαρ, είναι ένα μυθιστόρημα που σε κάθε σελίδα του γεννάει εικόνες κι όταν ένα κείμενο δημιουργεί εικόνες είναι ένα άριστο έργο.

Είναι έργο γεμάτο μυστήριο με ρεαλιστικές περιγραφές και δράση, με άκρατη φαντασία στην ιστορική διαδρομή του, σίγουρα για την αστυνομική πλοκή του και φυσικά για το μεταφυσικό στοιχείο που διατρέχει τον μύθο.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.