You are currently viewing ΕΦΗ ΦΡΥΔΑ: ΙΔΕΕΣ

ΕΦΗ ΦΡΥΔΑ: ΙΔΕΕΣ

  • Για να μη φοβάστε στο αεροπλάνο:

α) Φροντίστε να συνοδεύεστε από κάποιον εριστικό φίλο-η/ εραστή / σύζυγο και ανοίξτε μαζί του μια συζήτηση που θα σας εξασφαλίσει καυγά τρικούβερτο καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

ή  (παραλλαγή):

β) Κανονίστε να συνταξιδέψετε με την κολλητή / τον κολλητό σας που πολύ σας απογοήτευσε / σας πρόδωσε / σας κάρφωσε και φροντίστε να κάθεστε δίπλα δίπλα. Αρχίστε πριν την προσγείωση το ξεκαθάρισμα / ξεκατίνιασμα.

  • Για να μην σας πιάνει ναυτία στο πλοίο:

α) Χρησιμοποιήστε ένα τραμπολίνο – και συντονιστείτε, αν είναι απαραίτητο, με τη συχνότητα του κύματος.

β) Χορέψτε τρελά. Αυτό μπορεί να σας φέρει στο νου τον Τιτανικό, αλλά διώξτε τη σκέψη αμέσως διότι στη Μεσόγειο δεν υπάρχουν παγόβουνα – για την ώρα τουλάχιστον.

  • Για να αποφύγετε να σκοτώσετε τον προϊστάμενό σας:

Πηγαίνετε στην εφορία / ΔΕΗ κλπ για διακανονισμό.  Εκεί θα ηρεμήσετε, διαπιστώνοντας ότι πάντα υπάρχουν και χειρότερα.

  • Για να μην ξαναμαγειρεύετε, αν έχετε κάψει το φαΐ:

Στείλτε τα παιδιά στην πεθερά σας (που προτιμότερο να την αντιπαθείτε) λέγοντας ότι είναι  τα γενέθλιά τους. Όταν εκείνη σας πει έκπληκτη ότι δεν είναι, εσείς θα επιμείνετε. Έτσι η πεθερά σας θα νιώσει ένοχη και θα φροντίσει ακόμα περισσότερο τα παιδιά σας. Επιπλέον (bonus) θα πιστέψει  ότι αρχίζει να τα χάνει.

  • Για να αντιμετωπίσετε τον άχρηστο χαραμοφάη που σας έφερε πάλι η κόρη σας στο σπίτι:

Τον καλοδέχεστε, τον περιποιείστε κτλ και, κυρίως, της τον παινεύετε. Στη συνέχεια κάνετε ανεπαίσθητες συγκρίσεις μεταξύ τους, βγάζοντας εκείνον καλύτερο, ωραιότερο, εξυπνότερο κλπ και λέγοντάς της πόσο τυχερή είναι που θα ζήσει πλάι του σε όλη της η ζωή.

Για να αντιμετωπίσετε δε, το απλό νοικοκυροκόριτσο που σας έφερε πάλι ο γιος σας στο σπίτι (ενώ εσείς τον θέλετε με μια αβάν γκαρντ πνευματική οντότητα)  ή την μεταχίπισσα (ενώ εσείς ονειρεύεστε να τον νοικοκυρέψετε), ρωτήστε με και θα σας πω.

  • Για να εκνευρίσετε το ραντεβού σας που έχει αργήσει:

Τηλεφωνείστε του/της και πείτε του/της  ότι είστε κάπου μπλεγμένη/ος και θ’ αργήσετε λιγάκι. Φροντίστε εκτός από αγχωμένη/ος  να ακούγεστε ένοχη/ος  και μυστηριώδης. Έπειτα με βήμα αργό, πάρτε το δρόμο του γυρισμού, ή καλύτερα κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά. Στη συνέχεια, αλλόφρων, βιαστείτε να γυρίσετε στον τόπο του ραντεβού. Ο φίλος/η σας ή θα σας περιμένει με ανανεωμένο ενδιαφέρον.

 

Καλή επιτυχία σε ό, τι επιχειρήσετε. Πάντα στη διάθεσή σας!

 

Έφη Φρυδά

Η Έφη Φρυδά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σε ένα ωραίο (ακόμα) κομμάτι του ιστορικού κέντρου. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Οικονομικά. Ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση σε όλη σχεδόν την ενήλικη ζωή της. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, συγγραφείς όπως Ντύλαν Τόμας, Ντ. Χ. Λώρενς, Τ. Χάρντυ, Ε.Μ. Φόστερ, Ι. Ουόρτον, Κ. Μπλίξεν, Τζ. Μπόλντουιν, ΝτεΛίλλο, Τζ. Κ. Όουτς, Μπουκόφσκι, Ρούσντι, Γκόλντινγκ, Ντ. Τζόνσον, Χ. Σέλμπι, Σ. Μπέλοου, Π. Χάισμιθ, Όσιαν Ουόνγκ. Ήταν υποψήφια για το Βραβείο καλύτερης μετάφρασης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λογοτεχνίας και επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και για το βραβείο καλύτερης λογοτεχνικής μετάφρασης του Athens Prize Festival. Έχει επίσης μεταφράσει δοκίμια ψυχανάλυσης και ψυχολογίας, έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη και έχει συγγράψει και επιμεληθεί κείμενα καταλόγων για εκθέσεις. Αγαπά με πάθος τις εικαστικές τέχνες και ασχολείται με την έρευνα και συγγραφή σχετικών άρθρων. Συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ασχολήθηκε με το Θέατρο στην Εκπαίδευση και εργάστηκε ως μεταφράστρια για κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γράφει ποίηση.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.