You are currently viewing Η Μαντάμ Σιλένα απαντά σε απορίες αναγνωστών επί λογοτεχνικών θεμάτων και θεμάτων Τέχνης (Βιβλία για το καλοκαίρι)   

Η Μαντάμ Σιλένα απαντά σε απορίες αναγνωστών επί λογοτεχνικών θεμάτων και θεμάτων Τέχνης (Βιβλία για το καλοκαίρι)  

Αγαπητή μαντάμ Σιλένα

Ετοιμαζόμαστε για διακοπές (τώρα παίρνει ο σύζυγος την άδειά του), και θα ήθελα φέτος να πάω καλύτερα προετοιμασμένη απ’ όσο πέρυσι (που δεν διάβαζα το Περί ου και την στήλη σας, και δεν είχα ποιον να συμβουλευτώ).

Πέρυσι, που λέτε, πλήξαμε πολύ στο θαυμάσιο ήσυχο νησί που πήγαμε (και στο οποίο θα ξαναπάμε φέτος), μια που δεν συζητάμε πια μεταξύ μας ούτε καν παίζουμε χαρτιά ή έστω τάβλι και καθώς, για λόγους οικονομίας, δεν έχουμε τηλεόραση στο δωμάτιο ούτε βγαίνουμε (για λόγους υγείας) να πάμε σε κανένα μπαράκι.

Υποδείξτε μου, λοιπόν, σας παρακαλώ, μερικά βιβλία για το καλοκαίρι – για όλη την οικογένεια αν είναι δυνατόν – για να τα πάρω μαζί μου. (Δεν σας το ανέφερα, αλλά έχουμε και δυο παιδιά – τα οποία όμως δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τα βιβλία…)

 

Με εκτίμηση

 

Α. Π.

  

Αγαπητή κ. Α. Π.

 

Ευχαρίστως να σας υποδείξω μερικούς τίτλους, αλλά εφόσον δεν μπορώ να ξέρω τα ενδιαφέροντα και τα γούστα σας, ούτε και το τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε «βιβλία για το καλοκαίρι»-και «για όλη την οικογένεια», θα σας συστήσω μερικά κλασικά βιβλία – αυτά απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις ψυχολογικές καταστάσεις, γι αυτό εξάλλου έγιναν και κλασικά.

 

  • Με πλοκή που εκτυλίσσεται στη θάλασσα:

 

Οδύσσεια (Όμηρος), Αιγαίο (Βενέζης), Ωκεανός (του  ίδιου), Περίπλους (Ρώμας).- Για κάτι πιο βαθύ, προτιμήστε το 20.000 λεύγες κάτω απ’ τη θάλασσα, (Βερν) και τον Πόρφυρα (Σολωμός). Για κάτι πιο ψαγμένο, συνιστώ το Στον Φάρο (Γουλφ).

 

Ο σύζυγός σας ενδιαφέρεται για ψάρεμα; Ένα κλασικό βιβλίο είναι το Ο γέρος και η θάλασσα του Χέμινγουέι. (Δεν σας συνιστώ το Μόμπι Ντικ του Μέλβιλ γιατί, αν διαβάζει σε ξαπλώστρα στον ήλιο,θα πρέπει να προτιμήσετε κάτι ελαφρύ (δεν εννοώ μόνο ως προς το περιεχόμενο, αλλά κυρίως όχι πολυσέλιδο και ογκώδες) και, κατά προτίμηση, μεγάλου σχήματος (να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανάγκη και ως βεντάλια ή ως σκιάδιο).

  

Αν ενδιαφέρεστε για ποίηση στο ίδιο θέμα:

 

Μεσόγειος (Μοντάλε), Η θάλασσα (Νερούντα) Άσμα για όλες τις θάλασσες και όλα τα καράβια, (Γουίτμαν), Θαυμάσια είναι η θάλασσα, (Κάμμινγκς), Η πιο όμορφη θάλασσα, (Χικμέτ) Θαλασσάκι μου, (Δημοτικό).

 

  • Με πλοκή που εκτυλίσσεται σε σκάφη:

 

Τρεις άντρες σε μια βάρκα (Τζερόμ), Λόγια της πλώρης (Καρκαβίτσας), Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη, (Καββαδίας), Καπετάν Μιχάλης, (Καζαντζάκης), Θάλασσες, καΐκια και καραβοκύρηδες ,(Κόντογλου, Η ιστορία του Πι (Μαρτέλ).  

 

Και σε ποίηση:

 

Το μεθυσμένο καράβι (Ρεμπώ). Ημερολόγιο καταστρώματος (Σεφέρης), Ο Μικρός Ναυτίλος (Ελύτης), Οι γερόντισσες και η θάλασσα (Ρίτσος) Υπερωκεάνειο (Εμπειρίκος). Πούσι / Βάρδια, Καββαδίας.

 

  • Με πλοκή που εκτυλίσσεται σε νησιά: Το νησί του δρ Μορώ, (Γουελς), Το νησί των θησαυρών, (Στήβενσον), Το (σκέτο) Νησί, (Χίσλοπ), Το χαμένο νησί (Καραγάτσης), Το νησί που ταξιδεύει, (Λόφτινγκ), Η Μυστηριώδης Νήσος (Βερν), Το Λεμονόδασος (Τόμας αλλά και Πολίτης).

 

Και σε ποίηση / διήγημα  με αναφορά σε παραθαλάσσια θέρετρα:

 

Ιθάκη (Καβάφης), Η γυναίκα της Ζάκυνθος και Η καταστροφή των Ψαρών (Σολωμός), Το μοιρολόι  της φώκιας / Όνειρο στο κύμα / Άνθος του γιαλού / Ναυαγίων ναυάγια (Σκιάθος – Παπαδιαμάντης).

 

  • Αν πάλι θα προτιμήσετε κάτι δροσερό μακριά από τη θάλασσα: Στα ψηλά βουνά (Παπαντωνίου), Ανεμοδαρμένα Ύψη (Μπροντέ) – και ακόμα πιο δροσερά: Υπερσιβηρικός (Γουόλμαρ). Χάιντι, η μικρούλα των Άλπεων (Γιοχάννα Σπίρι).

 

  • Στην κατηγορία βιβλία διακοπών υπάρχουν επίσης τα κλασικά, Δυο χρόνια διακοπές (Βερν), και Ο Ροβινσών Κρούσος (Ντε Φόε), καθώς και πολλά σε ροζ σωμόν ή και σε ροζ κινινί π.χ. Η κόρη του Φαροφύλακα (Λάμπεργκ)  ή Ο θρήνος των κυμάτων του έρωτα, (Μαρίκα Παπαδοπούλου).

 

  • Στην κατηγορία ταξίδια γενικά, ξεχωρίζω:

 

 Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ (Σουίφτ), τα Ταξίδια του Σεβάχ του Θαλασσινού, Τα ταξίδια, (Κόντογλου) και, για πιο προχωρημένους, Ταξίδι στο κέντρο της γης και Από τη γη στη σελήνη (Βερν) και, βεβαίως, την καταπληκτική τριλογία, Γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ /Το ρεστωράν στο τέλος του σύμπαντος / Αντίο, κι ευχαριστώ για τα ψάρια, (Ντάγκλας Άνταμς).

 

Εκτός από τα βιβλία που σας ανέφερα, υπάρχουν βεβαίως και ταινίες ή σειρές (Χαβάη 5-0) – που μπορείτε να κατεβάσετε και να βλέπετε στο τάμπλετ σας, ειδικά τη νύχτα, που δεν έχετε τι να κάνετε στο ήσυχο νησί σας… Π.χ.  Το νησί των καταραμένων του Σκορτσέζε, Το  απέραντο γαλάζιο (Μπεσόν) καθώς και το Δαμάζοντας τα κύματα (δεν θυμάμαι ποιανού) κλπ κλπ.

 

Ελπίζω να σας βοήθησα -ελπίζω επίσης να μην έχετε πρόβλημα βάρους στις αποσκευές σας.

 

Καλές διακοπές!

 

Δική σας,

 

Μαντάμ Σιλένα

 

 

 

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.