You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: H Εκκρεμότητα τού αείμνηστου Τσιμάρα Τζανάτου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Εσπίριτου στο πρωτοποριακό ΘΕΑΤΡΟ NOUS, με τους εκπληκτικά ομοιότυπους στην ομοιομορφία τους διονυσιακούς τεχνίτες  Νίκο Παντελίδη, Σπύρο Βάρελη.

Κωνσταντίνος Μπούρας: H Εκκρεμότητα τού αείμνηστου Τσιμάρα Τζανάτου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Εσπίριτου στο πρωτοποριακό ΘΕΑΤΡΟ NOUS, με τους εκπληκτικά ομοιότυπους στην ομοιομορφία τους διονυσιακούς τεχνίτες  Νίκο Παντελίδη, Σπύρο Βάρελη.

Παυσίπονος και παυσίλυπος πολιτισμός είναι ο μεταιχμιακός δικός μας, Δυτικός λεγόμενος, με τις βαθιές ελληνορωμαϊκές ρίζες και το χριστιανικό επίχρισμα.

Εξουθενωμένοι από τις πολλαπλές αλλοτριωτικές βιομηχανικές επαναστάσεις, αποξενωμένοι από τη Φύση κι από το σώμα μας το ίδιο, ζούμε πάντα εκτός, abroad, έξω από το καβούκι μας, πονάμε, πεινάμε και κρυώνουμε, τρομάζουμε με το παραμικρό, ο παραμικρός χιονιάς ή η βροχή (που ήταν ευλογία για τους πρωτόγονους) εμάς μπορεί να μας εξουθενώσει, να μας οδηγήσει ακόμα και σε αυτοκαταστροφικές σκέψεις, αν όχι και στην αυτοκτονία την ίδια.

«Η Κόλαση είναι οι Άλλοι», απεφάνθη ένας μεγάλος λογοτεχνικός φιλόσοφος τού περασμένου αιώνα, που αρνήθηκε το Νόμπελ, σε ένα έργο του με τον άκρως ταιριαστό τίλτο «Ναυτία».

Με αυτόν και με αυτό συγκοινωνεί υπόγεια ο ήρωας τής «Εκκρεμότητας» που έγραψε, συνέθεσε, αποτύπωσε και παρέδωσε πριν φύγει ο Τσιμάρας Τζανάτος, που είχα την ευκαιρία και την τύχη να τον γνωρίσω στο κολυμβητήριο μεγάλου γυμναστηρίου και να δεχτώ την θυμόσοφη παρηγόρια του σε μια δύσκολη καμπή τής ζωής μου.

Ήταν γλυκός και τρυφερός, αγγελικός και αμάλαγος. Σχεδόν δεν ήταν τού κόσμου τούτου ο προσφάτως μεταστάς.

Αντίθετα από αυτό το σκληρό, κι αποτρόπαιο, ευοίωνο όμως έργο του (εξ αντιθέτου), όπου ένας έγκλειστος στο διαμέρισμά του, παρανοϊκως πάσχων εκ μανίας καταδιώξεως, αποφασίζει να κονταροχτυπηθεί με τους δαίμονές του.

Τραγελαφικό το αποτέλεσμα, σουρεαλιστικές καταστάσεις που τείνουν στο γκροτέσκο, Ζενέ, Κολτές, Ταχτσής και Φασσμπίντερ μαζί… Είτε το θέλουμε είτε όχι, είμαστε οι επιρροές μας και τα κείμενα συνομιλούν μεταξύ τους και με το κοινό, ακόμα κι όταν προσπαθούμε να τα περιχαρακώσουμε σε πλαίσιο ξενοποιητικόν…

Ζούμε σε διαρκή εκκρεμότητα παραλαβής, παραδοχής, αποδοχής, απολαβής τής όποιας πραγματικότητας διατίθεται στην πεζή, πεζότατη καθημερινότητά μας.

Ζούμε με διαρκείς αναβολές για το κάποτε που θα είμαστε – λέει – ελεύθεροι να απολαύσουμε τη ζωή μας.

Θυσιάζουμε το τώρα στο βωμό τού χτες υπονομεύοντας το αύριο στο Ενεχυροδανειστήριο τού Ερέβους.

Εκπληκτική η παράσταση πάνω σε ένα εμβληματικό κείμενο που θα παίζεται για δεκαετίες, τουλάχιστον, αν όχι και αιώνες…

Το αξίζεις φίλε Τσιμάρα. Ευτυχώς που προλάβαμε ως ΈΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ να σε βραβεύσουμε εν ζωή…

Δεν ξέρω αν μας βαρέθηκες, ή εάν σε απογοήτευσε η πραγματικότητα, διαισθάνομαι όμως πως από εκεί που είσαι μάς ατενίζεις και χαμογελάς καλόγνωμα, με το πρόσωπό σου αιθερικό, σαν μάσκα ζωγραφισμένη από τον Μοντιλιάνι…

Θα ανταμώσουμε κάποια μέρα και θα σε ενημερώσουμε για όλα εκείνα που δεν επρόλαβες. Επρόκαμες όμως να συγγράψεις τα ίχνη σου στο χαρτί πριν σε συρράψει η καθημερινότητα στο εγκληματικό της σκάκι…

 

Μετά συγκλινούσης θυμηδίας,

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

https://konstantinosbouras.gr

 

info:
 
ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ
Του Τσιμάρα Τζανάτου
σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Εσπίριτου
 
Το έργο του Τσιμάρα Τζανάτου «Εκκρεμότητα» θα παρουσιάζει κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 από τις 21 Ιανουαρίου 2023, η εταιρεία παραγωγής «Φωτόνιο Τέχνης και Πολιτισμού» στο νέο θέατρο NOŪS, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Εσπίριτου.
 
Σε ένα δυστοπικό περιβάλλον ένας φαινομενικά καθημερινός άνθρωπος συνομιλεί με μια μυστηριώδη μορφή, που ίσως είναι απόρροια της φαντασίας του ή υλοποίηση του εαυτού του μέσα από τον καθρέφτη. Προσπαθεί, επικαλούμενος τις μνήμες του παρελθόντος και με επίμονο βοηθό του τη μορφή, να κατανοήσει την πραγματική ταυτότητά του αποκολλώντας από πάνω του ό,τι του έχει επιβληθεί, να συνειδητοποιήσει τη θέση του μέσα στον κόσμο και τέλος να καταλάβει ποιος είναι ο  πραγματικός εχθρός.
Η «Εκκρεμότητα», χαρακτηρίζεται από τον αφηγηματικό της χαρακτήρα ενώ κινείται στα όρια του φανταστικού, σε ένα κόσμο όπου η Πραγματικότητα – μία κατασκευασμένη πραγματικότητα– επιβάλλεται σε κάθε πολίτη, χωρίς δυνατότητα επιλογής. Σ’ αυτόν τον κόσμο που προβάλλεται ως λογικός, ο άνθρωπος εξωθείται σε παράλογες συμπεριφορές ώσπου να αποκαλυφθεί ο ρόλος της εξουσίας και να έρθει η οριστική συνειδητοποίηση.
 
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Τσιμάρας Τζανάτος
Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου
Σκηνικά/κοστούμια: Χαρά Κονταξάκη
Μουσική: Μανώλης Μανουσάκης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Visual Artist: Αλεξάνδρα Νιάκα
Φωτογραφία, σχεδιασμός αφίσας, γραφιστικά: Κωνσταντίνος Παυλίδης
Promo trailer: Κωνσταντίνος Παυλίδης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού
Εκτέλεση Παραγωγής: ΦΩΤΟΝΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
 
Ηθοποιοί: Νίκος Παντελίδης, Σπύρος Βάρελης
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Πρεμιέρα Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 στις 21:00 και κάθε Σάββατο στις 21:00  & Κυριακή στις 20:00
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό : 12€
Μειωμένο (Αμεα, Ανεργίας, Φοιτητικό): 8€
Ατέλεια : 5€
Προπώληση εισιτηρίων
https://www.ticketmaster.gr/homePage.html/ticketmaster_se_2005982.html
Τοποθεσία: ΘέατροNoūsCreative Space, Τροίας 34, Αθήνα
 https://goo.gl/maps/H5s9ZbcQwUnv15aT9
 
Τηλέφωνα κρατήσεων: Κιν: +30 6944830500 & +30 6970629431 |
Τηλέφωνο Θεάτρου: 210 8237333
 
Email Θεάτρου: info@theatrenous-creativespace.com
 
Parking: Για το διάστημα 19:00 – 00:00, με την επίδειξη του εισιτηρίου σας, χρέωση 5€.
Τοποθεσία Parking: https://goo.gl/maps/C1FUemc53UHgQjV3A

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.