You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: South seas or other stories /Νότιες θάλασσες ή άλλες ιστορίες, από την Μαριάννα Καβαλλιεράτου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Κωνσταντίνος Μπούρας: South seas or other stories /Νότιες θάλασσες ή άλλες ιστορίες, από την Μαριάννα Καβαλλιεράτου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Η απόλυτη ελευθερία τού σώματος μακριά από την δυναστεία του εκφερόμενου λόγου.

 

 

Σκέφτομαι συχνά πως οι αρχαίοι μίμοι και παντόμιμοι, όπως επιβίωσαν τους σκοτεινούς χρόνους του Μεσαίωνα ως jogulatores, μετέφεραν ανυποψίαστοι το αρχαίο κινησιολογικό πνεύμα, το αγνό κι αμόλυντο, πολύ πριν τεμαχιστεί ο Άνθρωπος σε σώμα-πνεύμα-ψυχή.

Η αθωότητα των πρωτοπλάστων διαφυλάσσεται μόνον στον Χορό όταν δεν είναι απλώς σύγχρονος αλλά βυθίζεται στην μακραίωνη παράδοση μεγάλων καλλιτεχνών που διακηρύσσουν βουβά αλλά αποτελεσματικά το δικαίωμα τής ύπαρξης στην ερωτική πλήρωση.

Εδώ δεν χρειάζονται λόγια, μόνον μουσικές, συμπαντικές και ενσώματες.

Η φωτεινή και αγαθοποιός υλοενέργεια όταν εκδηλώνεται με απτό και προσιτό για τις πέντε αισθήσεις τρόπο είναι ευλογία, δύναμη ειρηνοποιός.

Χάρηκα τόσο πολύ σε αυτή την παράσταση που αποσύρω τις όποιες ελάχιστες κριτικές επιφυλάξεις που είχα διατυπώσει με την πρώτη παλαιότερη εμφάνιση τής χορογράφου-δραματουργού Μαριάννας Καβαλλιεράτου.

Αυτή η καλλιτέχνις είναι αναγεννησιακή, διονυσιακή, σεβαστική, ατόφια και αναλλοίωτη στην αγγελική αθωότητα τού επί σκηνής αγγίγματος που διδάσκει στην ομάδα της.

Αιθερικό το αποτέλεσμα, ονειρικό, καθαρτήριο, εξαγνιστικό…

Τα λόγια είναι πενιχρά μπροστά σε αυτό το θαύμα.

Οι προγραμματικές δηλώσεις είναι απλώς ο μίτος τής Αριάδνης στις χορογραφημένες εκδηλώσεις ενός επίγειου Παράδεισου εφικτού και προσιτού σε όλες και όλους μας, εάν κι εφ’ όσον εγκαταλείψουμε τις αγκυλώσεις των προκαταλήψεών μας.

Ελευθερία στην Πράξη, ουμανισμός και ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο καινούργιος Διαφωτισμός οδηγεί απαρέγκλιτα σε μία νέα Αναγέννηση.

 

Ενθουσιώδης, ενθουσιασμένος κι ενθουσιαστικός,

 

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

 

Info:
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
South seas or other stories
 
‘Νότιες θάλασσες ή άλλες ιστορίες’
 
Μαριάννα Καβαλλιεράτου
 
26.27.28.29 Μαΐου 2022, 21.00
στο Σύγχρονο Θέατρο, Eυμολπιδών 45, 11854, Αθήνα
 
Η χορογράφος Μαριάννα Καβαλλιεράτου παρουσιάζει τη νέα της δουλειά «South seas or other stories»/ ‘Νότιες θάλασσες ή άλλες ιστορίες’, για 4 μοναδικές παραστάσεις, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου στο Σύγχρονο Θέατρο.
 
Η ζωή στην «εποχή της αβεβαιότητας» φαίνεται πως επιβάλλει μία αίσθηση αέναης κίνησης και ρευστότητας. Ζητείται συνεχώς κανείς να επανεξετάζει, να επαναδιαπραγματεύεται, να επανατοποθετείται, να αναπροσαρμόζεται, να ανασυντάσσεται, να αναθεωρεί. Ταυτόχρονα, οφείλει να βρίσκει χρόνο για να αναστοχάζεται, να ανακαλεί, να ανακαλύπτει, να αναπολεί. Ποιες πληθυντικές συνθήκες/ενέργειες ονομάζει αυτό το «ανά» και πως μπορούν να γίνουν οδηγοί για μία χορογραφία;
 
Πέντε χορευτές αναζητούν τις εντάσεις αυτής της συνεχούς [μετα]κίνησης από το θεωρώ στο αναθεωρώ, από το πλάθω στο αναπλάθω, από το ταράσσω στο αναταράσσω, από το δομώ στο αναδομώ, από το καλύπτω στο ανακαλύπτω… Ανασυνθέτουν το υλικό του έργου, που έτσι ποτέ δεν επαναλαμβάνεται, ενώ επιτρέπουν, στις ιστορίες που υπάρχουν ή συμβαίνουν ήδη εκεί, να αναδύονται και να [επαν]εμφανίζονται.
 
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 
Σύλληψη/ Χορογραφία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Δραματουργία :Παρασκευή Τεκτονίδου
Μουσική Επιμέλεια: Coti K
Κουστούμια: Eλευθερία Αράπογλου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός Φωτιστή: Μαριέττα Παυλακη
Βοηθός Χορογράφου: Aρετή Αθανασοπούλου
Ερμηνεία: Τάσος Νίκας, Δέσποινα Σανίδα, Ελπινίκη Σαριπανίδου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Σάνια Στριμπάκου
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Eυαγγελία Σκρομπόλα
Φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου
Bίντεο: blaec cinematography
Εκτέλεση Παραγωγής: Άλεξ Παπασημακοπούλου
Παραγωγή: Κlokworks
 
Mε την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 
Παραστάσεις: 26.27.28.29 Μαΐου 2022, 21.00
 
Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο, Eυμολπιδών 45, 11854, Αθήνα
 
Εισιτήρια: 10 ευρώ ενιαίο
Διάρκεια: 50 λεπτά

 

 

Βιογραφικό Μαριάννας Καβαλλιεράτου
Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου σπούδασε χορό και χορογραφία στο The PlaceLondon Contemporary Dance School και συνέχισε τις σπουδές της, με την υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, στο SUNY Purchase στη Νέα Υόρκη. Από το 1992 μέχρι και σήμεραέχει συνεργαστεί με το σκηνοθέτη και εικαστικό καλλιτέχνη Robert Wilson, στο Watermill Center (Νέα Υόρκη), όπως και στις παραγωγές του ίδιου: T.S.Eliot, Une Femme Douce, Persephone, The Days Before DD&D III, Wings on Rock, Prometheus, Relative Light, Alceste (Christoph Willibald Gluck), Odyssey και Sonnets. 
Ως χορογράφος, έχει παρουσιάσει την δουλειά της διεθνώς, με τη στήριξη οργανισμών όπως: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Spoleto Festival, Υπουργείο Πολιτισμού και ΝΕΟΝ, για τα έργα: Ever AfterBastet, ΤheyStationsRecalculateAuto RunMoment, καθώς και site specific έργα στην Ελλάδα και την Νέα Υόρκη. Η συμμετοχή της στο As One/Marina Abramovic (Μουσείο Μπενάκη), με την επιμέλεια του ΝΕΟΝ, στα πλαίσια επιτέλεσης του έργου μακράς διάρκειας ‘Δέρμα’, ήταν καθοριστικής σημασίας. 
Παράλληλα με την δημιουργική της πορεία, έχει διδάξει σύγχρονο χορό και χορογραφία, στην ΚΣΟΤ, στο Watermill Center NY και στη Ραλλού Μάνου, όπως και σε επαγγελματικές Δραματικές σχολές. Έχει ακόμη παρουσιάσει μια σειρά εργαστηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η δουλειά της είναι ανθρωποκεντρική. Εστιάζει στην εξερεύνηση της δυναμικής της προσωπικότητας των συνεργατών της, εμπλουτίζοντας την δύναμη της υπόστασής τους σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.