You are currently viewing Λίζα Διονυσιάδου: Ελένη Γκίκα – Η ωραία της νύχτας, Εκδόσεις Διάπλαση, 2018

Λίζα Διονυσιάδου: Ελένη Γκίκα – Η ωραία της νύχτας, Εκδόσεις Διάπλαση, 2018

Η Ελένη Γκίκα αυτή τη φορά  καταπιάνεται με τον τόπο της.  Έναν  τόπο ζόρικο με βουνά και ξερολιθιές, αλλόκοτο και παθιασμένο που κάποτε σου επιβάλλεται ακόμα και …φονικά. Ο τόπος της είναι ο τρόπος της. Ο τρόπος να εξιστορήσει. Δεν έχει άλλη επιλογή παρά να τελειώσει με τις παλιές της αγάπες, να ξανανοίξει αρχαίες πληγές. Να έρθει αποφασισμένη απέναντι στην κόλαση και τον παράδεισο. Μόνο μέσα από την ιστορία θα μπορέσει να συνεχίσει.

Σε όλη αυτή την μαγικά  οδυνηρή διαδρομή της μνήμης και του λογισμού έχει οδηγό της την απέραντη αγάπη. Μια αγάπη που ξεχειλίζει και χύνεται σε κάθε σελίδα, σε κάθε σκέψη, σε κάθε φράση αποτυπωμένη στο χαρτί.

Ο αναγνώστης, αυτός που την ακολουθεί εκστατικός, δένεται οργανικά με τους ήρωές της και την ίδια. Μέσα από τις ευωδιές των λουλουδιών, τις γεύσεις των ντόπιων παρασκευασμάτων, τις ιστορικές αναδρομές που περιγράφουν τον μαγικό αυτόν τόπο, μπαίνει μέσα του, γίνεται ένα με την μοίρα του. Χάνεται μέσα στην μυρωδιά του νυχτολούλουδου και ξετυλίγει την ιστορία.

Το μυθιστόρημα “H ωραία της νύχτας’’ μόνο με εισπνοές εκπνοές το παρακολουθείς. Η Mirabilis Jalapa με την πηγαία σοφία της για την ζωή που την δίδαξε πως «οι άνθρωποι είναι θηρία σε κάθε εποχή και περιοχή», γίνεται το πιο κοντινό σου πρόσωπο και μαζί της ακολουθείς τον μίτο που σε κάνει να ανοίγεις διαρκώς πόρτες στο παρελθόν που εν τέλει είναι παρόν.

Οι αφηγήσεις τριών γυναικών, κινούνται παράλληλα με ιστορικά ντοκουμέντα από εφημερίδες, συνταγές μοσχομυριστών εδεσμάτων, καταπραϋντικών γλυκών του κουταλιού, σημειώσεις για βότανα που γιατρεύουν όλους τους  ανθρώπινους πόνους. Οι σχέσεις των ανθρώπων σε μια μικρή κλειστή κοινωνία όπου όλα είναι γνωστά, τουλάχιστον φαινομενικά. Η ερωτευμένη γυναίκα, ο φόνος από έρωτα ή από απόγνωση, ιστορίες πάθους που αγγίζουν όλους.  Οι τρεις γυναίκες αφηγήτριες: Το κορίτσι που το είπαν φόνισσα, η γυναίκα Μιράμπιλις Τζαλάπα, με τα χέρια τα προορισμένα να δίνουν ζωή σε ότι αγγίζουν και η γυναίκα η καταδικασμένη να εξιστορεί. Μαζί τους η Νόρα του κουκλόσπιτου, η Αντιγόνη, η Λίλιθ, η Εκάτη. Οι αφηγήσεις των τριών γυναικών μπαίνουν η μια μέσα στην άλλη και γίνονται όλες οι γυναίκες του κόσμου. Όλες μαζί πλέκουν το μυθιστόρημα της Ελένης Γκίκα.

Η αγάπη! Μόνον αυτή θα μπορούσε να ξετυλίξει με τέτοια τρυφεράδα κρυμμένα μυστικά του τόπου της. Να κοιτάξει πίσω από παράθυρα, μέσα από τοίχους, να ζωντανέψει αρχαίες στοιχειωμένες σκηνές. Να συμπονέσει την καρδιά της τρελής από έρωτα φόνισσας. Να αφουγκραστεί τις ενοχές της. Να αναρωτηθεί αν θα μπορούσε να μην είχε κάνει τον φόνο. Να βάλει στη ζωή της τα φονικά. Αυτό του κοριτσιού, καθώς και το άλλο, της γυναίκας που έκαψε τον άντρα της, που συντάραξαν τον τόπο. Ξαναγεννήθηκαν οι ιστορίες μέσα από τις στάχτες τους. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Από την στιγμή που βρήκε τον τόπο που έξαφνα έγινε όλοι οι τόποι.

Αφού όλα ξεκινούν από την ψυχή !

«Μια ιστορία μπορεί να είναι όλες οι ιστορίες; Να είναι το μυστικό για όλα τα μυστικά; Να σου φανερώνει τα δικά σου μυστικά»;

Ακόμα και αν δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση, η ζωή μπορεί! Το νυχτολούλουδο είναι η βασίλισσα της νύχτας!

Η Ελένη Γκίκα γεννήθηκε το 1959 στο Κορωπί. Δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός στο “Αντί”, στις “Εικόνες”, στο “Έθνος” και στο “Έθνος της Κυριακής” από το 1983, έχει ασχοληθεί με το μυθιστόρημα, το διήγημα, την ποίηση, το παραμύθι, έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις και έχει επιμεληθεί βιβλία και σειρές. Κυκλοφορούν τριάντα τρία βιβλία της: δεκαπέντε μυθιστορήματα, έντεκα ποιητικές συλλογές, δύο συλλογές με διηγήματα, ένας τόμος με συνεντεύξεις και τέσσερα παραμύθια. Το βιβλίο της “Η γυναίκα της βορινής κουζίνας” (εκδόσεις Καλέντη) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Αναγνωστών το 2012.
Άρθρα, συνεντεύξεις και κριτικές της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά [“Περίπλους”, “Διαβάζω”, “Νέα Ευθύνη”, “diastixo”, “diavasame”, “Literature” κ.ά.] Ανήκει στην εκδοτική ομάδα του διαδικτυακού περιοδικού Fractal.

Λίζα Διονυσιάδου

Η Λίζα Διονυσιάδου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα και την Αίγινα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Σοβιετική Μόσχα και εργάσθηκε σε Αθήνα και Πειραιά. Ασχολείται με την λογοτεχνική γραφή τα τελευταία είκοσι χρόνια. Έχει εκδώσει ποιήματα (ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ), μικρές ιστορίες (ΡΟΕΣ) και μυθιστορίες (ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ).

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.