You are currently viewing Μάρθα Χριστοφόγλου: Τα χτένια και οι παγίδες της Αφροδίτης.

Μάρθα Χριστοφόγλου: Τα χτένια και οι παγίδες της Αφροδίτης.

Ήρθε η ώρα να προσεγγίσουμε μια σπανιότατη περίπτωση παρθενογένεσης χωρίς καθόλου μητέρα, μόνο από αρσενικό γονέα. Αναφέρομαι βεβαίως στη γέννηση της λεγόμενης Ουρανίας Αφροδίτης που αναδύθηκε από τη θάλασσα, εκεί που είχε πέσει το σπέρμα του ευνουχισθέντος Ουρανού (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είχε γεννηθεί χωρίς καθόλου πατέρα). Η θεά βγήκε στη στεριά μέσα σε ένα όστρακο, ίσως μια γιγάντια αχιβάδα του είδους Venus verrucosa ή ένα γιγάντιο χτένι του είδους Chlamys Venustus. Σημειώνω ότι η ταξινόμηση και οι επιστημονικές ονομασίες αυτών των ειδών βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της μελέτης, αλλά η δεύτερη εκδοχή (το χτένι) είναι σαφώς η επικρατέστερη.

Το οδοντωτό δίθυρο όστρακο και τα υπερκινητικά πλοκάμια δημιουργούν μια εικόνα που παραπέμπει σε ανοιχτό στόμα με αρπακτικές διαθέσεις ή, ενδεχομένως, σε κάτι σαν «Vagina dentata». Ξέρουμε βέβαια ότι η ίδια η Ουρανία Αφροδίτη είναι αυστηρώς πνευματική και αειπάρθενος, Ωστόσο το όστρακο που την μεταφέρει συμβολίζει τον σαρκικό έρωτα και μάλιστα τη γυναικεία σεξουαλικότητα και γονιμότητα, παρά τις τυχόν αντιρρήσεις των πλατωνιστών.

Ας με συγχωρήσουν οι φιλόλογοι και άλλοι ειδικοί, αν ακούμπησα λίγο τα χωράφια τους. Δεν θα το ξανακάνω, εκτός κι αν είναι απαραίτητο.

Τέλος υποθέτω ότι έχω ήδη συμβάλει ικανοποιητικά στην έρευνα του «περί ου» για τις παρθενογενέσεις. Έτσι, με ήσυχη συνείδηση, θα φροντίσω να αλλάξω τη θεματολογία μου επί το υγιέστερον.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.