You are currently viewing Μάρσια Ισραηλίδη: Τα μικρά μεγάλα. Εκδόσεις Βακχικόν

Μάρσια Ισραηλίδη: Τα μικρά μεγάλα. Εκδόσεις Βακχικόν

Τα μικρά μεγάλα, η πρώτη ποιητική συλλογή της Μάρσιας Ισραηλίδη που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν, αποτελεί μια εξαιρετικά επιτυχημένη ποιητική απόπειρα που αποδεικνύει ότι το οξύμωρο σχήμα του τίτλου ισχύει απόλυτα. Πολλά φαινομενικά μικρά και ασήμαντα πράγματα της ζωής μας αποδεικνύονται μεγάλα και σημαντικά, τροφοδοτώντας με έμπνευση και μετουσιώνοντας τα νοήματά τους σε ποιητική δημιουργία και… δημιουργικότητα!

Η ποιητική συλλογή μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη. Στο πρώτο υπάρχουν ποιήματα που ξεκινούν με την περιγραφή κάποιου αντικειμένου -συνήθως οικιακού σκεύους- που αποκαλύπτεται στο τέλος. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται στα πρώτα δεκαοχτώ ποιήματα της συλλογής και αποδεικνύει ότι τα μικρά πράγματα της ζωής μας, όπως λ.χ. το πατάκι του μπάνιου ή δύο γυάλινα ποτήρια, αντανακλούν τα συναισθήματά μας και συνδέονται άρρηκτα με προσωπικά μας βιώματα.

Στο δεύτερο μέρος της συλλογής απαντούν ποιήματα γραμμένα σε πιο παραδοσιακό στιλ. Τα περισσότερα από αυτά είναι αυστηρά δομημένα και οργανωμένα σε στροφές (και στροφικές ενότητες) και μερικά παρουσιάζουν και ομοιοκαταληξία. Οι ρίμες προσδίδουν και μια ιδιαίτερη μουσικότητα και μελωδικότητα στον στίχο, ένα στοιχείο που επετεύχθη εύκολα από τη ΜάρσιαΙσραηλίδη και λόγω των μουσικών σπουδών της. Αυτό το δεύτερο μέρος της συλλογής ακολουθεί μια ευφάνταστη χρονική αλληλουχία, καθώς το πρώτο ποίημα αναφέρεται στις δυσκολίες των πρώτων χρόνων (ζωής ή ενηλικίωσης άραγε;) του ποιητικού υποκειμένου και συνεχίζει με διαπιστώσεις σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη που έρχονται σταδιακά και μέσα από τον αγώνα της ζωής και τα διδάγματα που μας δίνει.

O προσωπικός τόνος κυριαρχεί, αλλά το σημαντικό είναι ότι αυτά τα ατομικά μηνύματα μετατρέπονται σε συλλογικά και καθολικά, καθώς είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού μπορεί να ταυτιστεί με πολλά από αυτά τα μηνύματα. Η διακειμενικότητα αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα των ποιημάτων του δεύτερου μέρους της συλλογής, καθώς κάποια από αυτά τα ποιήματα έχουν εμπνευστεί από άλλα ποιήματα ή γενικότερα άλλα κειμενικά είδη. Τέλος, το ότι μεταφέρονται πολυποίκιλα και βαθιά νοήματα μέσα από απλό και λιτό λεξιλόγιο, μέσα από μια γλωσσική πυκνότητα αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ποιητική αυτή συλλογή είναι εξαιρετικά καλογραμμένη, προσεγμένη και εμπνευσμένη από ποικίλες πηγές. Η σύλληψη της ιδέας απόδοσης της σπουδαιότητας των μικρών πραγμάτων, των χρηστικών αντικειμένων στην καθημερινότητά μας προσδίδει πρωτοτυπία και καθιστά αυτήν την ποιητική συλλογή αξιόλογη και ελκυστική στον σύγχρονο αναγνώστη. Μην την χάσετε!

Αθηνά Μαλαπάνη

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.