You are currently viewing Μαρία Τσάτσου: Τραίνο, Εκδόσεις Οδός Πανός 2021

Μαρία Τσάτσου: Τραίνο, Εκδόσεις Οδός Πανός 2021

Δεν μπορεί να χτίσει

 

Κάθεται

Στην τραπεζαρία

Το τασάκι

Γεμάτο αποτσίγαρα

Δεν κατάφερε να χτίσει

Τίποτα

Να υποστηρίξει

Τίποτα

Το παρελθόν γίνεται παρόν

Και το παρόν μέλλον

Χάνει τα πασχάλια της

Είναι με τα νυχτικά

Ακατάστατη απεριποίητη

Την έχουν κατατροπώσει

Πάλι πάλι

Μέχρι να ’ρθουνε οι κόρες της

Να την αρπάξουνε

Απ’ τα μαλλιά

Τζάμπα σε ταΐζουμε

Σήκω φύγε μάζεψ’τα

Άχρηστη γριά

 

 

 

Η Μαρία Τσάτσου είναι ποιήτρια και δημοσιογράφος. Σπούδασε στο Αρσάκειο Ψυχικού, το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Φιλοσοφική Σχολή) και στο κολλέγιο Birkbeck του Λονδίνου (M.Sc. in Politics with Sociology). Έχει δημοσιεύσει 4 ποιητικές συλλογές: ΤΟΜΕΣ (1967),  ΛΙΘΟΧΤΙΣΤΑ (ΔΟΜΟΣ, 1979), ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ (Άγρα, 1985) και ΤΡΑΙΝΟ, ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ, 2021. Η ποιητική της συλλογή “ΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ” είναι ακόμη ανέκδοτη. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση, στην εφημερίδα «Καθημερινή» και συνεργάστηκε με το περιοδικό “ΑΝΤΙ”. Εκδόθηκαν πολλές μεταφράσεις της λογοτεχνικών έργων από Γαλλικά και Αγγλικά. Ασχολήθηκε πολύ με το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων. Τώρα ασχολείται με τη μετάφραση, γράφει ποίηση και κριτικές. Ποιήματα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.