You are currently viewing Ανδρέας Τριάντης: Αναστασία Ν. Μαργέτη, Τρίτοι από της Αληθείας / The Third from Truth, εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ, 2019

Ανδρέας Τριάντης: Αναστασία Ν. Μαργέτη, Τρίτοι από της Αληθείας / The Third from Truth, εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ, 2019

Κεντήματα του λόγου με κλωστές λεπτών αποχρώσεων υψηλής αισθητικής, αποστάγματα της εντρύφησης μίας από τις σπουδαιότερες νέες ποιήτριες, της Αναστασίας Ν. Μαργέτη, στους ογκόλιθους της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας Πλάτωνα και Αριστοτέλη βρίθοντα ευαισθησίας είναι και τα τριάντα τρία ποιήματα της δίγλωσσης συλλογής της «Τρίτοι από της Αληθείας  / The Third from Truth». Σ’ ένα οδοιπορικό ανάμεσα στα θεμελιώδη μεγέθη – ζητήματα, όπως της υπαρξιακής αγωνίας και αναζήτησης, της ταυτότητας του ασφυκτιούντος σύγχρονου ανθρώπου, της μη ανασχετής φθοράς, του έρωτα και του θανάτου βρίσκει «καταφύγιο στην ποίηση» η ευαίσθητη ψυχή της Αναστασίας, όσο κι αν ο τίτλος της συλλογής τη θέλει να παραποιεί την πραγματικότητα κατά τη θέση που υποστηρίζει για τους ποιητές στην Πολιτεία του ο Πλάτωνας. Μέσα από κρυστάλλινους στίχους περιγράφει και αποκαλύπτει γυμνή τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η ψυχή της, η οποία προσλαμβάνει αφιλτράριστα τα μηνύματα της κοινωνίας και της εποχής και μέσα από ισχυρούς κραδασμούς τα ερμηνεύει με τρόπο μοναδικό και ανεπιτήδευτο αποπνέοντας έναν αέρα δικαιολογημένης αποκαρδίωσης. Η Μαργέτη βιώνει την υπαρξιακή μοναξιά και αναζητεί την ελπίδα στο φως και στα χρώματα, όταν οι γύρω της παγιδευμένοι από τη βιωτή και τις σύγχρονες σειρήνες απολαμβάνουν δικαιωματικά τα καταναλωτικά αγαθά!

Η εκλεκτικότητα που τη χαρακτηρίζει στην επιλογή των λέξεων, ο ρυθμός και η αρμονία που απηχούν οι στίχοι σε συνδυασμό με την ευστοχία στην επιλογή των θεμάτων και στη συμβολική τους, αποκαλύπτουν τη γρηγορούσα συνείδησητης Αναστασίας. Με συνεχείς ενδοσκοπήσεις απομυθοποιεί τις γενικές παραδοχές για της εφήμερης ζωής τα «πλάνα δώρα», που άλλοτε τα χαιρόμαστε φαντασιούμενοι και άλλοτε πικραινόμαστε απολαύοντάς τα, και επιλέγει το νομοθέτη Λόγο,ο οποίος  ορίζει την τάξη στον Κόσμο ανταποκρινόμενη στων Δασκάλων της το αίτημα.

Το ποιητικό βιβλίο της Αναστασίας Μαργέτη «Τρίτοι από της Αληθείας / The Third from Truth» έχει αποδοθεί στην αγγλική γλώσσα από τους Robert L. Crist και Δέσποινα Λαλά – Crist, οι οποίοι είναι φανερό ότι έχουν ενσκήψει με σεβασμό στο πνεύμα και το ύφος των ποιημάτων, διότι κατόρθωσαν ν’ αφουγκραστούν το απόσταγμα από την ευαίσθητη ψυχή της Αναστασίας. Γι’ αυτό και η εξαίρετη μετάφραση των Crist αναδεικνύει και προβάλλει το πρωτότυπο έργο. Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο!

 

 

 Ο Ανδρέας Τριάντης είναι φιλόλογος.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.