You are currently viewing Άννα Αχμάτοβα: Το τραγούδι της τελευταίας συνάντησης. Μετάφραση: Λίζα Διονυσιάδου

Άννα Αχμάτοβα: Το τραγούδι της τελευταίας συνάντησης. Μετάφραση: Λίζα Διονυσιάδου

 Με στήθος παγωμένο βάδισα

 αλαφροπατώντας.

Στο δεξί μου χέρι,

το γάντι το αριστερό φορώντας.

 

Τα σκαλιά μου φάνηκαν αμέτρητα

Κι ας ήξερα πως ήταν μόνο τρία.

Ψιθυρίσματα στα φύλλα του σφενδάμου

να πεθάνω μαζί του με καλούσαν.

 

Και, κοροϊδεύοντας την θλιμμένη, άστατη

                                            κακιά μου μοίρα

απάντησα :Aγάπη μου, αγάπη μου,

θα πεθάνω μαζί σου.

 

Στο τραγούδι της τελευταίας συνάντησης.

κοίταξα στο σκοτεινό σπίτι.

Μόνο στην  κάμαρα έκαιγαν κεριά

με  αδιάφορη, κίτρινη φλόγα.

 

 

Η Άννα Αχμάτοβα θεωρούσε τους πρώιμους στίχους της, ασήμαντους και παιδαριώδεις. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να κάψει το πρώτο της ποιητικό τετράδιο. Ωστόσο, αργότερα, ξαναζωντάνεψαν κάποιοι στίχοι που κράτησε στη μνήμη της.
Η ζωή της δεν έμοιαζε σε τίποτα με πραγματική. Παντρεύτηκε τον Γκουμιλιόφ και υποστήριζε ότι του ήταν πιστή. Οι φίλοι δεν την πίστευαν, καθώς τα πρώτα της ποιήματα ξεχείλιζαν από πόνο για άτυχους έρωτες.
Στο «Τραγούδι της τελευταίας συνάντησης», η λύπη της παγώνει το στήθος, η απόγνωση την κάνει να χάνει τον κόσμο, τη μοίρα του χαμένου έρωτα δεν μπορεί να την μοιραστεί με κανέναν.

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.