You are currently viewing Απόπλους 88, Καλοκαίρι 2021. Αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο, σ. 240

Απόπλους 88, Καλοκαίρι 2021. Αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο, σ. 240

Αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στον πολυβραβευμένο ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο, από τους σημαντικότερους της γενιάς του ’70,  κατέπλευσε ο καλοκαιρινός 88ος Απόπλους της Σάμου, όπως πάντα καλαίσθητος και προσεγμένος. Οι επιβάτες του, 46 ποιητές και δοκιμιογράφοι από όλη την Ελλάδα, γράφουν για την ποίηση και την ποιητική του, για τον άνθρωπο, την αγαπητική σχέση τους μαζί του, τον χαιρετούν με μια υπενθύμιση, ένα στιγμιότυπο από την κοινωνική συνύπαρξή τους, ακόμα και με ένα ποιητικό ξάφνιασμα. Κι εκείνος, βαθιά συγκινημένος από το γεγονός, εξομολογείται διάφορα γνωστά και άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του, καταθέτει τις σκέψεις του, τις σχέσεις του με πρόσωπα και πράγματα, με τρόπο αυθόρμητο και τρυφερό για όλους και για όλα. Επιπλέον, επιστρέφει –τρόπος του λέγειν– στην ποίηση (στο ποιητικό προσκήνιο) με ένα ανέκδοτο εκτεταμένο πεζο-ποίημά του, το «Όνειρο», για να μας υπενθυμίσει ότι στην υπέρ-δεκάχρονη σιωπή του κυοφορούσε, με αίσθημα ευθύνης και βασανιστικά αργό ρυθμό, τη νέα δουλειά του, μέρος της οποίας αποτελεί το «Όνειρο». Το αφιέρωμα του Απόπλου αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύνολο του έργου του ποιητή, ο οποίος εκτός από τις ποιητικές συλλογές έχει δημοσιεύσει κριτικά δοκίμια για πολλούς άλλους ομοτέχνους του, προσεγγίζοντας το έργο τους με κριτική διάθεση και αγάπη.  Το τεύχος κοσμούν 37 δημοσιευμένες και αδημοσίευτες φωτογραφίες από το προσωπικό και οικογενειακό αρχείο του ποιητή. Η φωτογράφισή του για το εξώφυλλο έγινε από τον αδερφό του Προκόπη Μαρκόπουλο.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.