You are currently viewing Βιβή Κοψιδά-Βρεττού: Χρηματιστήριον εποχών-Χαϊκού για πέντε γένη ανθρώπων. Εκδόσεις Βακχικόν

Βιβή Κοψιδά-Βρεττού: Χρηματιστήριον εποχών-Χαϊκού για πέντε γένη ανθρώπων. Εκδόσεις Βακχικόν

Κυκλοφόρησε μόλις από τις δυναμικές εκδόσεις Βακχικόν η νέα ποιητική συλλογή της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, με τον πρωτότυπο, ευρηματικό τίτλο: Χρηματιστήριον εποχών-Χαϊκού για πέντε γένη ανθρώπων. Βραβευμένη για το μέχρι τώρα έργο της η ποιήτρια, μας αιφνιδιάζει με ένα άλλο-ιδιαίτερο- είδος ποίησης, που εγκαινίασε στην Ελλάδα ο Γιώργος Σεφέρης με μερικά χαϊκού που σύνθεσε (αν και είχαν εν σιωπή προηγηθεί κάποιες προσπάθειες).

Η Βιβή Κοψιδά, παραγωγική πάντοτε, στεγάζει σ’αυτό τον τόμο 280 περίπου χαϊκού, ένα ποτάμι λυρισμού και στοχαστικότητας, που συνδέει την ομορφιά της στιγμής στη φύση με την ανθρώπινη παρουσία στις πέντε «εποχές» της.

Είναι προσδιοριστική της ατμόσφαιρας που δημιουργεί η ποιήτρια σ’ αυτή την ποιητική της συλλογή, η φράση-μότο του Γιαπωνέζου λόγιου και κριτικού τέχνης Οκάκουρα Κακούζο (1863-1913): «…η τέχνη ν’αποκρύπτεις την ομορφιά ώστε να την ανακαλύπτεις αργότερα/η τέχνη να υπονοείς ό,τι δεν τολμάς να φανερώσεις».

Επιπλέον τα δύο κείμενα που υπάρχουν στο βιβλίο: η «Εισαγωγή σε…τοπία ποίησης»-μια αριστουργηματική φιλολογική προσέγγιση του λογοτεχνικού είδους του χαϊκού από τον Λευκάδιο Χερν αφενός. Και αφετέρου το επιλογικό κείμενο με τίτλο «Η άρπα», ένας υπέροχα πολύσημος μύθος για την αληθινή τέχνη, από Το Βιβλίο του τσαγιού του Κακούζο, ξεναγούν τον αναγνώστη –με τον φιλολογικό τους λυρισμό- στην ουσία της ποιητικής των χαϊκού και υπομνηματίζουν έμμεσα τα ποιήματα της συλλογής.

Το Χρηματιστήριον εποχών της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού είναι μια ζωγραφική αναπαράσταση της ακαριαίας, στη σύλληψή της, φυσικής ομορφιάς και της ομορφιάς της σκέψης, ένα συγχρονικό πανόραμα που διαθλάται σε πολλούς κόσμους, σε πολλές εποχές. Είναι ακριβώς ό,τι ο Χερν είχε σημειώσει για την ιαπωνική τέχνη των χαϊκού: «Ο έπαινος προορίζεται για συνθέσεις που αφήνουν στο μυαλό το συναρπαστικό κάτι που δεν ειπώθηκε…»

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.