You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: THE SHOW ……..Πόσο θ’αντέξουν; Μία προσέγγιση στο έργο του  Horace mc Coy “Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν” σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη στο Μπάγκειον

Κωνσταντίνος Μπούρας: THE SHOW ……..Πόσο θ’αντέξουν; Μία προσέγγιση στο έργο του  Horace mc Coy “Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν” σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη στο Μπάγκειον

Η συμβολική αποκτήνωση: ο άνθρωπος ως σκλάβος σε αόρατες πυραμίδες

 

Παρωδία τής εκμετάλλευσης και υποτίμησης του ανθρώπου από τα τηλεοπτικά σώου, αλλά και θέαμα εν θεάματι και παραβολή για την υπερεκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ιδιοφυής αναπαράστασις, μίμησις πράξεως, τραγελαφικό καρναβαλικό δρώμενο, κυριαρχία του kitsch, απόλυτη αποκτήνωση, συμβολική θανάτωση στη νέο-ρωμαϊκή αρένα τού καταναλωτισμού μας.

Αυτά και άλλα πολλά αηδιαστικά, μα άκρως διδακτικά, παρακολουθεί κανείς σε αυτή την γκροτέσκα απόπειρα αναδομήσεως τής φήμης που φέρνει δόξα (προσωρινή) κι ένας κάπως καλύτερο μεροκάματο για λίγο καιρό – όσο διαρκεί η αναγνωρισιμότητα.

Για επτά γεύματα την ημέρα χορεύουν μέχρις εξοντώσεως όλοι οι σωματότυποι. Ανθρώπινοι χαρακτήρες τσαλακωμένοι, τσαλαπατημένοι, εξαχρειωμένοι, ανενδοίαστοι, αλλά συμπαθέστατοι μέσα στην παραζάλη τους.

Ευτυχώς, το ηχητικό τοπίο έχει αντιστίξεις, οι αντιθέσεις είναι νεομπαρόκ, τα σκηνικά τόσο αποκριάτικα που σχεδόν δεν μας ενοχλούν.

Μόνον ο κομπέρ-killer ξεχωρίζει για την τηλεοπτικότητά του. Οι άλλοι ηθοποιοί είναι θεατρικοί, πληθωρικοί (ο κάθε ένας και η κάθε μία με τον τρόπο του/της).

Ενδιαφέρουσα συμβολοποίηση που δεν κουράζει. Σπανίως δεν έχω να εκφέρω καμία αντίρρηση, να διατυπώσω κανένα σχόλιο. Ακόμα και το κοινό ήταν ψαγμένο, ομοιόμορφο, διαλογιστικό…

Φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στο νεοελληνικό θεατρικό τοπίο μεσούσης της Κρίσεως. Αναπτύσσουμε τις κριτικές μας ικανότητες, αφού ολοένα και λιγοστεύουν αυτά που έχουμε να χάσουμε.

Ακόμα κι ο μιμητισμός έχει τα όριά του. Κι εδώ βλέπουμε πέρα και από τα συνήθως ανεκτά όρια τής βασανιστικής «εργασίας» που απανθρωποποιεί τα όντα και τα μετατρέπει σε «φορτηγά» πυρηνικών συναισθηματικών καταλοίπων.

Μόνον η λεγομένη «πυρηνική οικογένεια» καλά κρατεί, ως φαίνεται, σε αυτό το ισοπεδωτικό χειροκροτήσιμο σώου.

Αισιόδοξο το τέλος… Όσο υπάρχουν άνθρωποι μπορούμε να ελπίζουμε.

Ας αγκαλιάσουμε τους νέους ηρωϊκούς θεατρανθρώπους που δημιουργούν μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες.

 

Με φιλότητα κι αγάπη,

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

 

Info:
THE SHOW
                                               ……..Πόσο θαντέξουν;
 
 
Μία προσέγγιση στο έργο του HORACE MCCOY
ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ Τ’ ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
 
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Από 13 Δεκεμβρίου 
κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Μπάγκειον
για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
 
ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
https://www.ticketservices.gr/event/the-show/
 
 
Λίγα λόγια για την υπόθεση
 
The Show! Ένας live μαραθώνιος διαγωνισμός χορού, μέχρι τελικής πτώσης. Ανάμεσά στα 142 ζευγάρια που διαγωνίζονται για 2 μήνες, βρίσκονται η Γκλόρια κι ο Ρόμπερτ, ο Μάριο και η Τζάκυ, ο Τζο και η Ρούμπυ, η Άλις κι ο Τζούλιαν. Προσπαθούν λυσσαλέα για να ξεπεράσουν τα σωματικά και ψυχικά τους όρια, να αντέξουν την εξουθένωση από τις ατελείωτες και συνεχόμενες ώρες χορού, υπομένοντας την κακοποιητική και εξευτελιστική πρακτική του Παρουσιαστή. Κίνητρό τους το έπαθλο των 12.000 ευρώ, τα δώρα των χορηγών ή απλώς τα 7 δωρεάν γεύματα την ημέρα.
 
Ταυτότητα  παράστασης
 
Κείμενο: Κατερίνα Παπαναστασάτου
Σκηνοθεσία:Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Επιμέλεια κίνησηςΣεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί-Videos: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Μουσική επιμέλεια-Sound design:Σωτήρης Καναρέλης
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εμμανουέλα Καμπίτση
Βοηθός ενδυματολόγουΜαρίζα Σουλιώτη
 
Μια παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας « ΓΕΦΥΡΑ »
 
Ηθοποιοί
 
Λεωνίδας Αργυρόπουλος
Ελένη Δαφνή
Στέλιος Δημόπουλος
Μάνθος Καλαντζής
Δημήτρης Κολλιός
Βάσια Λακουμέντα
Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη
Γιώργος Μπουφίδης
Μαργαρίτα Σάββα
 
Στα videos εμφανίζονται:
Πέπη Οικονομοπούλου
Κατερίνα Παπαναστασάτου
 
 
Θέατρο Μπάγκειον
Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα
Στάση Μετρό/ΗΣΑΠ Ομόνοια
τηλ.κρατήσεων:  6937383530 –  6941407597
 
Παραστάσεις κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
  
Από 13/12/2021 ως 25/01/2022

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.