You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: «Σκιτσογραφίες 5×5: Γεωργία Παπαδάκη»

Λένη Ζάχαρη: «Σκιτσογραφίες 5×5: Γεωργία Παπαδάκη»


Γλώσσα

Το δημιούργημα αυτό της ανθρώπινης νόησης, που αποτελεί όχι απλώς ένα όργανο επικοινωνίας αλλά εργαλείο έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων, σφραγίζεται τραγικά από μια αδυναμία: Δεν μπορεί, δυστυχώς, η γλώσσα με τις λέξεις της να εκφράσει ό,τι πολυτιμότερο στοχάζεται, ό,τι πιο μύχιο γνωρίζει η ανθρώπινη ψυχή. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να διατυπωθούν με λέξεις· «Πάντα μένει ανείπωτο το μόνο που αξίζει να ειπωθεί».


Ήθος

Η συμμόρφωση με τον ηθικό νόμο που γίνεται χωρίς καταναγκασμό, αλλά από ελευθερία επιλογής, αποτελεί αναγκαίο παράγοντα για την ομαλή ζωή των ανθρώπων, τόσο την ατομική όσο και την κοινωνική ‒ στις μέρες μας η αδιαφορία προς τους ηθικούς κανόνες δείχνει τη βαθύτατα ηθική κρίση που περνά ο σύγχρονος άνθρωπος, την εσωτερική του ασχήμια. Γιατί το ήθος είναι το κάλλος της ανθρώπινης προσωπικότητας.

 

Εύ Ζην

Οὐ τὸ ζῆν περὶ πλείστου ποιητέον ἀλλὰ τὸ εὖ ζῆν ‒ δεν πρέπει να αποδίδουμε μεγαλύτερη αξία στη ζωή αλλά στον ορθό τρόπο ζωής ‒ είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες που μας άφησε ο φιλόσοφος Σωκράτης για τον δρόμο που οδηγεί στην ευδαιμονία του ανθρώπου και που εξαρτάται όχι από τον υλικό κόσμο, αλλά από την επίμοχθη τελειοποίηση του ηθικού και πνευματικού του κόσμου.

Άνθρωπος

Το κορύφωμα της δημιουργίας, το πνευματικό πλάσμα με το πάθος για έρευνα και γνώση, είναι ένα μυστήριο. Ποιο είναι το νόημα, το αίνιγμα της ανθρώπινης ζωής; Σύνθεση ατέλειας και τελειότητας ο άνθρωπος, όσο ζει σύμμετρα με τη φύση γίνεται ζώο· όσο γίνεται περισσότερο άνθρωπος, τόσο έρχεται σε ρήξη με τους νόμους της φύσης. Γίνεται τραγικό πρόσωπο, που στην έσχατη αναμέτρηση με τον κόσμο τον εγκαταλείπει για να σώσει την αξιοπρέπειά του.


Αγάπη

Αντιγόνη: « Δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για να αγαπώ ». Ρ. Ταγκόρ: « Ω ομορφιά, ψάξε να βρεις τον εαυτό σου μέσα στην αγάπη/ και όχι μέσα στον καθρέφτη που σε κολακεύει». Και ο Ιησούς Χριστός έκανε το « Αγαπάτε αλλήλους» κανόνα ζωής, έγινε ο Ίδιος πρότυπο αγάπης και δημιούργησε τη θρησκεία αγάπης που οδηγεί τον άνθρωπο σε επαφή με τον Θεό. Αγάπη για τη Φύση, για τα δημιουργήματα του Θεού, για τον συνάνθρωπό μας χωρίς ιδιοτέλεια.

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.