You are currently viewing Λένη Ζάχαρη, 27 Απριλίου 1941~ 27 Απριλίου 2020, Πηνελόπη Δέλτα

Λένη Ζάχαρη, 27 Απριλίου 1941~ 27 Απριλίου 2020, Πηνελόπη Δέλτα

Έκτακτο παράρτημα! Οι Γερμανοί στην Αθήνααα!Έκτακτο παράρτημααα!”


Όχι, δεν τα ΄χασα ξαφνικά!
Θυμήθηκα!
Θυμήθηκα την αποφράδα ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής έμπαιναν στην Αττική και έφταναν στην Αθήνα. Την κυβέρνηση και την βασιλική οικογένεια που έφευγαν στην Κρήτη κι από εκεί στην Αίγυπτο, γιατί μετά την “Απελευθέρωση” το κράτος θα έπρεπε να είναι όπως πριν. Θυμήθηκα τους στρατιώτες που έφευγαν κι αυτοί για την Κρήτη αρχικά και στη συνέχεια για την Αίγυπτο, για να συνεχίσουν έναν πόλεμο που δεν είχε τελειώσει.
Θυμήθηκα…
Την Πηνελόπη Δέλτα!
Αυτή τη γυναίκα, κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, σύζυγο του Στ. Δέλτα, αγαπημένη του Ίωνα Δραγούμη, προσωπική φίλη του Ελ. Βενιζέλου, κυρίως όμως γυναίκα με ανησυχίες, προβληματισμούς, οράματα, αγνό πατριωτισμό που την οδήγησαν στη συγγραφή πολλών παιδικών βιβλίων. Ναι, αυτή τη γυναίκα, που υπήρξε τόσο σημαντική για γενιές Ελλήνων με τα γραπτά της ακόμη και μετά θάνατον.
Η Πηνελόπη Δέλτα αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της στις 27 Απριλίου 1941 ημέρα όπου τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτονεί παίρνοντας δηλητήριο, γράφοντας σε ιδιόχειρο σημείωμα: «Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά. Π.Σ. Δέλτα» και αφήνοντας την τελευταία της πνοή την 2 Μαΐου 1941.
Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχθηκε η λέξη ΣIΩΠH. Σήμερα στο εντυπωσιακό σπίτι στην Κηφισιά στεγάζονται τα αρχεία του Μουσείο
υ
Μπενάκη, ενώ ο τάφος της είναι μη επισκέψιμος σε ένα εκκλησάκι που ανήκει στην οικογένεια του Αντώνη Σαμαρά.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Για την Πατρίδα», εκδόθηκε το 1909. Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και σύντομα ακολουθεί και το δεύτερο μυθιστόρημά «Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου». Το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί το 1909 την εμπνέει να γράψει το 1911 το «Παραμύθι χωρίς όνομα», ενώ το 1915 γράφει το «Παραμύθια και άλλα».
Το 1925 εκδίδεται «Η ζωή του Χριστού», ενώ την ίδια χρονιά εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της πολιομυελίτιδας, αρρώστιας που θα την ταλαιπωρήσει μέχρι τον θάνατό της.
Το 1929 ξεκίνησε τη συγγραφή της τριλογίας «Ρωμιοπούλες», η οποία τελείωσε το 1939. Το πρώτο βιβλίο, «Το Ξύπνημα», καλύπτει γεγονότα των ετών 1895-1907, η «Λάβρα» καλύπτει τα έτη 1907-1909 και το «Σούρουπο» τα έτη 1914-1920. Εν τω μεταξύ, εκδόθηκαν άλλα τρία μυθιστορήματά της: ο «Τρελαντώνης» (1932), ο «Μάγκας» (1935) και τα «Μυστικά του Βάλτου» (1937), όπου η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τη λίμνη των Γιαννιτσών κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού
Αγώνα.

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.