You are currently viewing Μένη Πουρνή: Εφη-βία της Βίκυς Σγουρέλλη

Μένη Πουρνή: Εφη-βία της Βίκυς Σγουρέλλη

Το πρόσφατο graphic novel της Βίκυς Σγουρέλλη με τον ευρηματικό τίτλο Εφη-βία (2022) από τις εκδόσεις Book with shoes επικεντρώνεται στην δύσκολη εφηβεία ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού, της Σάρα. Η Σάρα ζει με την μητέρα της που δουλεύει πολλές ώρες για να τα βγάλει πέρα, καθώς ο πατέρας τους έχει εγκαταλείψει. Η Σάρα αναγκάζεται να ζήσει μόνη της μία εφηβεία με πολλά αδιέξοδα και διλήμματα. Στο σχολείο δέχεται εκφοβισμό και κοροϊδίες για τα κιλά που είναι κοντά στο φυσιολογικό όριο και τα ατίθασα μαλλιά της που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα των τέλεια χτενισμένων ίσιων μαλλιών που έχουν ή υιοθετούν τα περισσότερα κορίτσια.

Προκειμένου να αισθανθεί καλύτερα και να την συμπαθήσουν τα άλλα παιδιά, αποφασίζει να χάσει τα «περιττά» κιλά της με ακραίο τρόπο. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ζωή της, η κολλητή της φίλη εκφράζει την ανησυχία της και η μητέρα της ζητά την συμβουλή ενός γιατρού για την εισαγωγή της στο νοσοκομείο. Η συγγραφέας παραθέτει δύο διαφορετικά τέλη και ένα επίμετρο με σκέψεις της ψυχολόγου Ευγενίας Δάνδη, συμβουλεύοντας τους εφήβους να μιλούν, να έχουν αυτοπεποίθηση και να επιλέξουν την ζωή.

Η Βίκυ Σγουρέλλη με κοφτές και περιεκτικές φράσεις, όπως ακριβώς σκέφτονται και εκφράζονται οι έφηβοι, αποτυπώνει εύστοχα τις ανησυχίες και τις αγωνίες ενός έφηβου κοριτσιού, που έχει ανάγκη από προσοχή και αγάπη. Για να αγαπήσει τον εαυτό της, πρέπει πρώτα να την αγαπήσουν οι άλλοι, κάτι που δεν συμβαίνει γιατί οι μεγάλοι είναι πολύ απασχολημένοι ή ανώριμοι και οι συνομήλικοι δεν ξέρουν τον τρόπο λόγω έλλειψης εμπειρίας.

 Πολλά εύσημα αξίζουν και στον εικονογράφο Μανώλη Κοτρώτσιο για την δυναμική του εικονογράφηση με αδρά χρώματα που υποβάλλουν συναισθηματικά τον αναγνώστη και ταιριάζουν απόλυτα στην αισθητική των σύγχρονων εφήβων.

Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες άνω των 13 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.