You are currently viewing Μίλα Παβίσεβιτς: Ποιήματα. Μτφρ: Βαβλίδας Αθανάσιος. Εκδόσεις Βακχικόν.

Μίλα Παβίσεβιτς: Ποιήματα. Μτφρ: Βαβλίδας Αθανάσιος. Εκδόσεις Βακχικόν.

Η ποίηση της Παβίσεβιτς δεν έχει καλολογικά στοιχεία, ούτε μακροσκελείς στίχους. Είναι ποίηση που εκφράζεται με λιτότητα και ακρίβεια, που ενσωματώνει γόνιμα στιγμές ομοιοκαταληξίας, που δεν αρνείται τη σκληρότητα και την αυτοκριτική. Με αυτό τον τρόπο, οι λέξεις αποκτούν ένα απόλυτα ειδικό βάρος σε κάθε στίχο του ποιήματος και καθορίζουν με οριακά εκτεινόμενους σχηματισμούς το τελικό νόημα ή την εντύπωση που θέλει ν’ αποδώσει η ποιήτρια. Υπάρχουν σημεία, όπου η οικειότητα που θα νιώσει ο αναγνώστης, θ’ ανατραπεί και θα τον οδηγήσει σε άγνωστα μονοπάτια, κάθε άλλο παρά αδιάφορα.

Ήταν δικός μας ο:
πόθος για Ήλιο,
πόθος για νερό,
πόθος για εξύψωση,
πόθος για μοναξιά,
πόθος για αγνότητα,
και για πολλά άλλα.
Πλέον, δεν υπάρχουν
άλλοι πόθοι –
– μόνον ο φόβος!

*

Η Μίλα Παβίσεβιτς (Mila Pavićević, 1988) είναι Κροάτισσα δραματουργός και συγγραφέας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ντουμπρόβνικ και σήμερα ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, ως χορεύτρια και χορογράφος στο θέατρο. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, για τις οποίες έχει λάβει διάφορα βραβεία στην Κροατία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή Plava Sol. Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) για τη συλλογή διηγημάτων της Η Κρουσταλλένια και άλλα παραμύθια (μτφρ. Κ. Μούσσας), η οποία κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν.

 

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.