You are currently viewing Χρυσάνθη Ιακώβου:   Χρίστου Χωμενίδη,  «Νίκη», Εκδόσεις Πατάκη, 2014

Χρυσάνθη Ιακώβου:   Χρίστου Χωμενίδη,  «Νίκη», Εκδόσεις Πατάκη, 2014

 Πού συνίσταται η επιτυχία της Νίκης; Τι είναι αυτό που οδήγησε έναν ήδη επιτυχημένο συγγραφέα να διαβαστεί ακόμα περισσότερο και να βραβευτεί;

Όπως μας προϊδεάζει και το ίδιο το εξώφυλλο, το βιβλίο περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο της Νίκης, της μητέρας του συγγραφέα, όχι με τη μορφή μιας προσωπικής βιογραφίας, αλλά ενός ιστορικού μυθιστορήματος. Ο Χωμενίδης αξιοποιεί δημιουργικά την ιστορία της Νίκης για να μας παρουσιάσει την Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ένα πολύ πετυχημένο πάντρεμα ιστορικής αλήθειας, οικογενειακής καταγραφής και μυθοπλασίας, που δημιουργεί ένα μυθιστόρημα τόσο προσωπικό όσο και ιστορικό.

Κατά τη συνήθη γραφή του Χωμενίδη, οι ήρωές του ξεχειλίζουν από πληθωρικότητα, αλλά εδώ ο συγγραφέας σαν να τους περιορίζει λίγο μέσα στην ιστορική συνθήκη, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο σταθερή και ώριμη γραφή.

Ιστορικά γεγονότα πάντως δεν καταγράφονται. Είναι μέσα από τη ματιά των ηρώων που πληροφορούμαστε για ό,τι γίνεται στην Ελλάδα του περασμένου αιώνα. Αυτό είναι ένα βολικό εργαλείο στα χέρια του Χωμενίδη και χάρη σε αυτό χρησιμοποιεί το γνωστό του χιούμορ, ισορροπεί ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό και φυσικά βάζει και τις απαραίτητες πινελιές σουρεαλισμού.

Η Νίκη, πέρα από το ωραίο θέμα της και τον γάργαρο τρόπο γραφής που σε προκαλεί να διαβάσεις παρακάτω, είναι ένα απόλυτα αρμονικό βιβλίο, που χρησιμοποιεί τον μύθο και την αλήθεια στις σωστές ποσότητες και εμπλουτίζεται πικάντικα από τους σπιρτόζικους χαρακτήρες και το έξυπνο ύφος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.