You are currently viewing Λέων Τολστόι: Η οικογένεια του βρικόλακα – Συνάντηση μετά από τριακόσια χρόνια

Λέων Τολστόι: Η οικογένεια του βρικόλακα – Συνάντηση μετά από τριακόσια χρόνια

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ κυκλοφόρησε το 38ο τομίδιο της επιτυχημένης σειράς microMEGA / Λογοτεχνία, με δύο «γοτθικά» διηγήματα του Αλεξέι Κ. Τολστόι, την Οικογένεια του βρικόλακα και το συγγενικό Συνάντηση μετά από τριακόσια χρόνια, σε μετάφραση του Σταμάτη Ζωχιού, ο οποίος υπογράφει και το εμπεριστατωμένο επίμετρο.

 Ο Αλεξέι Κωνσταντίνοβιτς Τολστόι (1817-1875) στα δυο του πρώιμα αυτά κομψοτεχνήματα αναπλάθει δημιουργικά ετερόκλητες περί βρικολάκων παραδόσεις, συνθέτοντας ένα σαγηνευτικό μωσαϊκό ποίησης και τρόμου – από τα σημαντικότερα δείγματα γοτθικής λογοτεχνίας.

Στην Οικογένεια –όσο κι αν η επιτηδευμένη κομψοέπεια του προκλητικού του πρωταγωνιστή, μαρκησίου ντ’ Υρφέ, θυμίζει γαλλικά αριστοκρατικά σαλόνια– δεσπόζει το σλάβικο στοιχείο, διαποτίζοντας όλη την αφήγηση, ενώ στη Συνάντηση το κλίμα αντιστρέφεται και η ιστορία που αφηγείται η πνευματώδης δούκισσα ντε Γκραμόν προσεγγίζει περισσότερο τους τρόπους της Δύσης.

Με αξιοπρόσεκτη μαεστρία ο μόλις 22 ετών Τολστόι καταφέρνει να συγκεράσει το λυρισμό με τον τρόμο, το αριστοκρατικό πνεύμα της προεπαναστατικής Γαλλίας με τη λαϊκή φαντασία και τις ιστορίες για βρικόλακες, πλάθοντας απαράμιλλες σκηνές και πρόσωπα, που διατηρούν ακόμη τη γοητεία τους – άλλωστε, η Οικογένεια έχει μεταφερθεί (ουκ ολίγες φορές) και στον κινηματογράφο (με το συγκρότημα των Black Sabbath να θρυλείται πως πήρε τ’ όνομά του απ’ τον αγγλικό τίτλο της ταινίας του 1963…).

Την έκδοση συνοδεύει κατατοπιστικό επίμετρο με ευσύνοπτη βιογραφία κι εργογραφία του συγγραφέα Αλεξέι Κωνσταντίνοβιτς Τολστόι (γόνου της γνωστής αριστοκρατικής οικογένειας των Τολστόι, δεύτερου ξάδερφου του Λέοντος Τολστόι – και ο οποίος δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον μεταγενέστερο Αλεξέι Νικολάγιεβιτς Τολστόι), καθώς και με πλήθος λαογραφικών και γλωσσολογικών στοιχείων που αφορούν την όλη περί βρικολάκων παράδοση.

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.