You are currently viewing Γωγώ Πονηράκου: ΕΞΖΙΤ, Εκδόσεις poema

Γωγώ Πονηράκου: ΕΞΖΙΤ, Εκδόσεις poema

ΕΞΖΙΤ

 

Κρύφτηκε

σ’ ένα Βολκσβάγκεν λευκό

με δίχως ουρανό.

Είπε 

πως τα ‘ζησε όλα μέσα στο λίγο

και πως η υπομονή είναι

το πιο λαίμαργο ζώο του βασιλείου:

είχε τόσο κουραστεί να την ταΐζει

και ν’ αδειάζει – μέχρι τη στιγμή που.

 

Κανείς δεν θυμάται τ’ όνομά του 

μόνο πως ήταν ένας δειλός σοφός

με πόδια σαν ρίζες

μα θα ‘θελα να μου ‘χε εξηγήσει γιατί.

Ίσως οι πράξεις δεν εξηγούνται

οι άνθρωποι δεν μας μοιάζουν

έτσι όπως επιθυμούμε.

 

 

 

Η Γωγώ Πονηράκου σπούδασε βιολογία και φωτογραφία. Έχει εκδώσει 3 φωτογραφικά Zines. Το Εξξιτ, είναι το πρώτο ποιητικό βιβλίο της. Εδώ, δοκιμάζεται με την εξομολογητική αφήγηση, το χαμηλό ψιθύρισμα μιας ανήσυχης ψυχής. Η γραφή της δεν είναι πρωτόλεια, το αντίθετο: ο λυρισμός ενυπάρχει στις λεπτομέρειες, τα νοήματα σχηματοποιούνται σε σύντομες περιγραφές ωσάν στιγμιότυπα μιας συνολικής δράσης. Η ποιήτρια ξεφεύγει από τις τετριμμένες δοκιμές στον Μοντερνισμό, κάνει καλή διαχείριση των εκφραστικών της μέσων, και ο λόγος της, τολμηρός, επικεντρώνεται στην παρατηρητικότητα του «αφηγητή».

 

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.