You are currently viewing Θωμάς Στεργιόπουλος: Η αντιπολεμική και κοινωνική σάτιρα του Βασίλη Μανή- Καζινιέρη, Εκδόσεις Οροπέδιο

Θωμάς Στεργιόπουλος: Η αντιπολεμική και κοινωνική σάτιρα του Βασίλη Μανή- Καζινιέρη, Εκδόσεις Οροπέδιο

Ο ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΟΕΒΡΑΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ Βασίλης Μανής-Καζινιέρης, είναι ο τελευταίος δημιουργός της χρυσής εποχής τής έλληνικής σάτιρας. Μιας εποχής πού άρχίζει με τήν έξωση τοϋ “Οθωνα και τελειώνει τό 1897, με την ήττα της Ελλάδας. Δέ χαϊδεύει αφτιά  και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Μαστιγώνει αλύπητα το παλάτι και το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο που σε συνεργασία με τους πατριδοκάπηλους και τους πολιτικούς αγύρτες, έσπρωξαν την Ελλάδα σ’ έναν πόλεμο, που ταπείνωσε την χώρα και τη γονάτισε οικονομικά.                                        ΐ

Δέν είναι έπιεικής ούτε μέ αύτούς πού χάσκουν μέ τό στόμα άνοιχτό κάτω άπ’ τις έξέδρες και χειροκροτούν. Μεγαλοϊδεατισμοί και άλλες έθνικές έμμονές πού άποδείχτηκαν καταστροφικές γιά τήν Ελλάδα και τον Ελληνισμό, βρίσκονται στο στόχαστρο τοϋ σατιρικού του λόγου. Ενός λόγου αντιηρωικού και προσγειωμέ­νου στην έλληνική πραγματικότητα.

Ή αυτοκτονία του στη Μικρά Ασία, όπου υπηρετούσε ώς στρα­τιωτικός γιατρός, δέν ήταν άπό δειλία. Αποτελούσε πράξη διαμαρ­τυρίας γιά τήν ολέθρια προς τον Ελληνισμό έκστρατεία και τον εφιάλτη πού άκολούθησε τή Μεγάλη Ιδέα.

Μπορεί ό Μανής νά πέθανε τό 1919, όμως κάθε φορά πού στην Ελλάδα άκούγονται έθνικιστικές κραυγές και ξεχνιέται ή ιστορία, ό σατιρικός του λόγος, γίνεται επίκαιρος και ή φωνή του οικεία.

 

Παυλίνα Παμπούδη

Η Παυλίνα Παμπούδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιστορία – Αρχαιολογία) και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο κολέγιο Byahm Show School of Arts του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 3 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, και έχει γράψει σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.