You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: Λειτουργικοί οι χοροθεατρικοί  ΑΞΟΝΕΣ / AXES τού Αντώνη Φωνιαδάκη

Κωνσταντίνος Μπούρας: Λειτουργικοί οι χοροθεατρικοί  ΑΞΟΝΕΣ / AXES τού Αντώνη Φωνιαδάκη

Θα προτείνω αυτή τη δουλειά για βραβείο, για τον απλούστατο λόγο πως επιτέλους είδαμε χοροθεατρική αφήγηση με αρχή-μέση-τέλος, ξεκάθαρη δραματουργική στόχευση, καθαρότητα οράματος και διαύγεια στην εκτέλεσή του. Απόλυτος συντονισμός, αρμονία και συνεργατικότητα. Καλαισθησία και συνδημιουργικότητα. Το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες «νους υγιής εν σώματι υγιές» επανέρχεται με την πλήρη αξιοποίηση κινησιολογικών κωδίκων, όπως ακροβατικά των πανάρχαιων μίμων και μιμάδων βεβαίως, παραπομπές στο χιπ-χοπ, νιάτα και ξεγνοιασιά, χαρά της ζωής, μακριά από το έρεβος των συνήθων ψυχοβγαλτικών δυστοπιών. Αισιοδοξία εν τοις πράγμασιν. Υλοποιημένη πνευματικότητα στην πράξη, σωματοποιημένη. Γιατί δεν υπάρχει υλοποίηση ενεργειών χωρίς την ψυχοσωματική δομή ενός εκάστου και μίας εκάστης ξεχωριστά, καθώς και όλων μαζί, ως σύνολο, ως ομάδα.

Και το βασικό: υπήρχε ΔΟΜΗ. Φαίνεται πως αφήσαμε πια πίσω μας τις μετανεωτερικές φληναφηματολογίες και τώρα πλέουμε πλησίστιοι προς το αναγεννησιακό όραμα τής πυθαγόρειας αρμονίας, όπως αναβιώνει πάντα μέσα από τις στάχτες κάθε Μεσαίωνα. Στην περίπτωσή μας: του Τεχνολογικού Μεσαίωνα χωρίς ταυτόχρονη και ισόχρονη εξέλιξη τού πνευματικού πολιτισμού μας.

Έτσι, χειροκρότησα κι εγώ, μαζί με το αλαλάζον ενθουσιασμένο κοινό αυτά τα εκστασιασμένα παιδιά που μας χάρισαν για μία ώρα την μέθεξη των ουρανίων πεδίων έτσι όπως περνάνε κι εκφράζονται μέσα από το ανθρώπινο σώμα!!!

Μεγάλος άθλος. Αξιοσημείωτο κατόρθωμα.

Το Φεστιβάλ Αθηνών δικαιώνει την ύπαρξή του στην Πειραιώς 260 κι εκεί πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον (όλο το χρόνο, ενδεχομένως).

Οι συνδημιουργικοί θεατές κατακλύζουν τις αίθουσες όταν ανεβαίνουν κάποια ψυχωφελή θεάματα και γυρνάνε την πλάτη σε κάποια άλλα.

Ας είναι αυτός ο δείκτης στο μέλλον, σε συνδυασμό με την αδέσμευτη και ανεξάρτητη δι-υποκειμενική κριτική.

 

Μετά Λόγου Γνώσεως,

 

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

https://konstantinosbouras.gr

 

INFO:
https://aefestival.gr/festival_events/axonesaxes/
 
Αντώνης Φωνιαδάκης
ΑΞΟΝΕΣ / AXES
 
Στο πλαίσιο του κύκλου Layers οf Street, που είναι αφιερωμένος στη hip hop και street χορευτική κουλτούρα, ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης έρχεται στο Φεστιβάλ για να συναντήσει οκτώ από τους καλύτερους χορευτές *τριες της ελληνικής hip hop σκηνής. Μια εκρηκτική, απρόσμενη παράσταση που θα ταράξει τα νερά του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα!
 
Στα τελευταία δύο λεπτά της παράστασης γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού.
 
14 Ιουλίου: Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τον Αντώνη Φωνιαδάκη. Συντονίζει ο Γιώργος Μητρόπουλος.
 
«Tο street dance είναι πλέον μια παγκόσμια και σύγχρονη τέχνη, που δεν απέχει κατά τη γνώμη μου από τον κλασικό χορό, αφού και τα δύο απαιτούν μια τεχνική που ξεπερνάει τα όρια του σώματος, και τα δύο υπερβαίνουν το συναίσθημα μέσω της εξώθησης της φόρμας σε κάτι εξωπραγματικό, σχεδόν μεταφυσικό. Ο χορός είναι διέξοδος, μάς διδάσκει το χιπ-χοπ, είναι μια επανάσταση εκτός Σχολών, ένα μέσο έκφρασης έξω από κάθε μίμηση της φύσης, μια σχεδόν πολιτική κιναισθητική κατασκευή που δεν γνωρίζει φύλα, ένα περιβάλλον πλήρους αποδοχής, ένας αγωγός αισθητικών πληροφοριών και μια μετάγγιση προκλήσεων και προσκλήσεων από τον κόσμο του περιθωρίου, εκεί όπου γεννήθηκε το είδος αυτό. 
 
Κι όμως, η παράσταση δεν ενδιαφέρεται να παρουσιάσει τον κόσμο αυτόν εν είδει ντοκιμαντέρ, αλλά να εγείρει ερωτηματικά όπως: ποιοι είναι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που δονούν έτσι τους δρόμους στις πόλεις μας, τι έχουν να μας πούνε, ποιος είναι ο ρόλος μας ως κοινού απέναντί τους. Πρόκειται για μια παράσταση – πρό(σ)κληση να ανοιχτούμε απέναντι σε κάτι, να συντονιστούμε με αυτό το κάτι… »
Αντώνης Φωνιαδάκης
 
Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση Julien Tarride

Κοστούμια Τάσος Σοφρωνίου

Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης

Σκηνικό περιβάλλον Αλέξανδρος Τζάννης

Make up & hair artists FREDDY MAKEUP STAGE

Βοηθός χορογράφου Pierre Magendie

Βοηθός σκηνογράφου Βαλεντίνα Φαραντούρη

Βοηθός ενδυματολόγου Ευδοκία Βεροπούλου

Δραματουργία Έρι Κύργια

Χορεύουν Χάρης Χατζηανδρέου (

haribo), Lucky Spyridis, Νάντια Τομαζένκο, Aidi Ormeni, Δανάη Αργυράκη Μάρκες δο Ροσάριο, Klaus Sehaj, Δημήτρης Dwave Καραγεώργος, Πέτρος Νικολίδης

Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής Goodheart Productions

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.